Unul din cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal, "Carnavalul lolelor", la Sighişoara

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal, "Carnavalul Lolelor", va avea loc, duminică, în municipiul Sighişoara, judeţul Mureş, pentru a promova tradiţia săsească a "fasching"-ului în forma sa medievală.

754 afișări
Imaginea articolului Unul din cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal, "Carnavalul lolelor", la Sighişoara

Unul din cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal, "Carnavalul lolelor", la Sighişoara (Imagine: Alex Drifter/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Cultural "Petre Ţuţea", organizatorul evenimentului, "Carnavalul lolelor", a cărui a cincea ediţie va avea loc, duminică, la Sighişoara, cuprinde o serie de momente artistice, cu scopul de a promova tradiţia săsească a "fasching"-ului, care vine din perioada Evului Mediu transilvan. În cadrul evenimentului, diverse personaje marchează, cu umor, trecerea într-un nou an, cu măşti, dansuri şi gogoşi.

Manifestările vor începe la ora 12.00, la Casa cu Şindrilă în Sighişoara, cu ceremonia înmânării lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru 2013, urmată de "Alaiul Lolelor", cu alungarea spiritelor rele de către personajele mascate de carnaval şi împărţirea gogoşilor săseşti.

Personajele mascate vor porni de la Casa cu Şindrilă pe strada Bastionului, trecând pe la Casa cu Cerb, Turnul Croitorilor, Zidul Cetăţii, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, strada Cojocarilor, Scara Acoperită, Casa Cositorarului, Piaţa Răţuştelor, strada Cositorarilor, Liceul "Joseph Haltrich", Turnul cu Ceas, Casa Veneţiană, strada Cetăţii, pentru a ajunge, într-un final, la Primăria municipiului Sighişoara.

Apoi, la Casa Cositorarului, va fi prezentată tradiţia săsească a "fasching"-ului - specifică unor burg-uri din vechile scaune săseşti din perioada medievală, iar în curtea interioară de la Casa cu Şindrilă se va deschide un "Târg al Breslelor", cu ateliere demonstrative cu activităţii specifice vechilor bresle. Tot aici, se va juca teatru de animaţie, ca şi la Casa cu Cerb, la Centrul Cultural Româno-German.

În program mai sunt cuprinse vernisajul unei expoziţii cu măşti de carnaval la Şcoala Gimnazială "Radu Popa", un concert de lăută şi un recital de poezie medievală germană şi sonete. Seara, după "îndestularea lolelor", va avea loc şi un "Bal al Lolelor".

"Carnavalul Lolelor" reprezintă unul dintre cele mai vechi obiceiuri săseşti din Ardeal, cu origini în tradiţii ale breslelor din Evul Mediu. Evenimentul s-a desfăşurat sute de ani în Agnita, iar tradiţia a fost reînviată recent la Sighişoara de Centrul Cultural "Petre Ţuţea" care a propus municipalităţii, în 2008, organizarea, în februarie, a unui eveniment având această temă.

"Carnavalul Lolelor" s-a desfăşurat în 17 februarie în centrul istoric al Capitalei, iar în 23 februarie va avea loc şi în centrul istoric al municipiului Mediaş, la Casa Schuller, Piaţa Ferdinand I şi Piaţa Castelului, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici