Văduva omului de afaceri Ilie Vonica va fi cercetată în arest la domiciliu

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ca Ioana Vonica, văduva omului de afaceri sibian Ilie Vonica, cercetată în dosarul reţetelor false, în prezent arestată preventiv, să fie cercetată în arest la domiciliu, hotărârea instanţei nefiind definitivă.

275 afișări
Imaginea articolului Văduva omului de afaceri Ilie Vonica va fi cercetată în arest la domiciliu

Tribunalul Bucureşti decide ca Ioana Vonica să fie cercetată în arest la domiciliu 9Imagine: Shutterstock)

Măsura dispusă de Tribunalul Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Ilie Vonica şi soţia sa, Ioana Vonica, au fost audiaţi în 20 mai la Poliţia Capitalei, iar ulterior soţia omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deţinute de Ioana Vonica.

Ilie Vonica s-a aruncat de pe acoperişul locuinţei sale, de la o înălţime de circa opt metri, şi a murit la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns în stare foarte gravă.

În 22 mai, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a nouă persoane - Ioana Vonica, Decebal Valentin Oprea, Bogdan Mihai Năstasie, Iuliana Ilincea, Anca Maria Otinceanu, Alina Ioana Mănescu şi medicii Otilia Fănica Georgescu, Emilia Niculescu Mizil şi Aristica Poenaru de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii societăţi care deţine lanţul de farmacii "Reţeta" ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi "fantomă".

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano - pe locul trei pe piaţa distribuţiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, reţeaua de farmacii Reţeta şi producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activităţi, grupul deţinea şi un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenţie de tu­rism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

În 2011, Vonica a vândut reţeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiţii Bridgepoint, tranzacţie esti­ma­tă la aproximativ 25 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici