Variantă de lucru cu patru întrebări la referendumul referitor la Legea Capitalei. Vezi aici întrebările

Liderii partidelor din CGMB au convenit, la întâlnirea de marţi, în principiu, ca variantă de lucru, reducerea numărului de întrebări pe buletinele de vot de la referendumul local de la şapte la patru şi data de 26 iunie pentru organizarea acestuia, sediul pentru BEM urmând să fie la Palatul Copiilor.

665 afișări
Imaginea articolului Variantă de lucru cu patru întrebări la referendumul referitor la Legea Capitalei. Vezi aici întrebările

Variantă de lucru cu patru întrebări la referendumul referitor la Legea Capitalei. Vezi aici întrebările (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Cele patru întrebări aprobate pentru a apărea de buletinele de vot la referendumul local sunt:

  • "Sunteţi de acord cu defiinţarea consiliilor locale de sector?";

  • "Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?";

  • "Sunteţi de acord să fie consilierii aleşi prin vot uninominal?" şi

  • "Sunteţi de acord să existe buget unic la nivelul Capitalei?".

Sediul pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) ar urma să fie la Palatul Copiilor, iar pentru organizarea referendumului ar urma să fie alocaţi 1,2 milioane de euro.

Discuţiile cu liderii partidelor reprezentate în CGMB vor continua şi joi.

Toate aceste hotărâri trebuie aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Viceprimarul general al Capitalei şi lider al consilierilor PDL, Mircea Raicu, a declarat pentru gândul.info:

"Se încercă să se găsească o soluţie de consens până vineri. Dacă nu se va ajunge la un consens, vineri, într-o şedinţă a CGMB de îndată, vom schimba doar data la care urmează să se organizeze referendumul. Acesta nu poate avea mai puţin de 5 întrebări, care reprezintă tot atâtea idei principale din Legea Capitalei. Aceste idei sunt că primarul general trebuie să conducă administraţia publică a Bucureştiului, CGMB să fie format din consilieri generali aleşi uninominal, din rândul lor să se aleagă primarii de sector, bugetul să fie unul consolidat şi desfiinţarea consiliilor locale. Bucureştiul trebuie condus de o echipă formată din primarul general şi consilierii municipali care să aibă responsabilităţi".

Primăria Capitalei arată, marţi, într-un comunicat de presă, că toate demersurile tehnice necesare organizarii referendumului au fost făcute deja de primarul general Sorin Oprescu.

Municipalitatea precizează că pentru organizarea referendumului local au fost trimise adrese către Autoritatea Electorală Permanentă, Tribunalul Bucureşti, Prefectură, primării şi partidele reprezentate în CGMB.

De asemenea, primarul Sorin Oprescu şi secretarul general al municipalităţii au fost, marţi dimineaţă, la sediul Autorităţii Electorale Permanente pentru a discuta detaliile tehnice privind organizarea referendumului.

În ceea ce priveşte sumele necesare pentru organizarea referendumului, municipalitatea precizează că prin Hotărârea CGMB privind organizarea referendumului se specifica faptul că acestea se vor disponibiliza din fondul de rezervă.

Marţi, primarul Capitalei s-a întâlnit cu edilii de sector şi cu liderii partidelor reprezentate în CGMB, pentru a stabili numărul întrebărilor la referendumul local.

Sorin Oprescu a spus că primarii prezenţi la întâlnirea de marţi au cerut un referendum serios, cu o singură întrebare. La întâlnirea cu primarul general au participat doar primarii sectoarelor 1, 4 şi 5, Andrei Chiliman (PNL), Cristian Popescu-Piedone (PC) şi Marian Vanghelie (PSD).

USL a mandatat, luni, consilierii săi din CGMB şi primarii de sector pentru a solicita, în discuţia cu primarul general Sorin Oprescu, ca la referendum să fie adresată o singură întrebare, referitoare la desfiinţarea sau nu a sectoarelor.

CGMB hotărâse, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie. Cele şapte întrebări stabilite în 13 aprilie erau: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Referendumul local cu şapte întrebări era proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici