„Venim acasă”, proiect dedicat medicilor români din strâinătate care îşi doresc să revină în ţară

  • Ioana Balteş ajută personalul medical român din Marea Britanie să revină acasă.
  • Mugurel, asistent medical, spune că dorul de casă l-a convins să se întoarcă.
  • Prin proiectul "Venim acasă", în 3 luni, Ioana a ajutat 4 medici şi 32 de asistenţi.
156 afișări
Imaginea articolului „Venim acasă”, proiect dedicat medicilor români din strâinătate care îşi doresc să revină în ţară
Plecatul peste hotare sună excelent pentru mulţi români. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre personalul medical, mult mai bine plătit în străinătate decât la noi în ţară. Însă mulţi dintre ei pleacă şi… îşi doresc să se întoarcă.
 
După mai bine de 4 ani petrecuţi ca asistent medical în Marea Britanie, Mugurel Georgescu lucrează acum într-o clinică din Craiova.
 
„Ce m-a determinat pe mine să vin acasă, deşi, din punct de vedere financiar, acolo este foarte bine, este dorul de casă. Îmi venea să pup pământul. Literal aşa. Îmi era atât de dor de ţara. Adică, acolo, cu toţi banii care sunt... te simţi străin şi e o închisoare cu un pic mai multă libertate.”, a spus Mugurel Georgescu, asistent medical. 
 
A reuşit să se întoarcă acasă cu ajutorul Ioanei Balteş. De 10 ani, recrutează medici şi asistenţi pentru sistemul sanitar din UK. Acum, prin proiectul "Venim acasă", o face şi pentru personalul medical român de acolo care vrea să revină acasă, să profeseze în sistemul medical de la noi.
 
Cu sistemul privat a comunicat cel mai uşor şi rapid, spune Ioana. Dar discuţiile sunt promiţătoare şi cu Ministerul Sănătăţii.
 
 
„În momentul de faţă, avem contracte cu cei mai mari furnizori de servicii medicale din România. Cu sistemul de stat, evident, legislaţia este făcută de aşa natură încât procesul este mai greoi, dar nu este imposibil. Ministerul Sănătăţii a fost extraordinar de deschis, ne-au oferit o întâlnire în care să discutăm obiectivele, oportunităţile, riscurile şi o eventuală propunere de colaborare”, arată Ioana Balteş.
 
Într-un interviu recent acordat Aleph News, Ioana Mihăilă spunea că medicii români nu vor reveni acasă doar pentru salarii bune ori un sistem transparent de concurs pentru ocuparea posturilor, ci e nevoie de mult mai mult.
 
„Trebuie să aibă şi o şcoală unde să-şi ducă copiii, să aibă şi un mediu care să nu fie poluat, trebuie să aibă un transport public care să nu-l ţină în trafic ore în şir. TAIE aşa va reuşi România să devină atractivă pentru medicii români sau pentru medicii străini formaţi în altă parte să revină în ţară”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici