Verificări pe Dunăre: marinari băuţi sau absenţi de la bord, scrumbie pescuită ilegal

Poliţiştii de la transporturi din România au desfăşurat, la nivel naţional, operaţiunea „WATERSEC 2023”, pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, operaţiunile fiind concomitente în mai multe state riverane fluviului.

10031 afișări
Imaginea articolului Verificări pe Dunăre: marinari băuţi sau absenţi de la bord, scrumbie pescuită ilegal

Verificări pe Dunăre: marinari băuţi sau absenţi de la bord, scrumbie pescuită ilegal

Operaţiunea „WATERSEC 2023”, pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale s-a desfăşurat în România în perioada 3 – 9 aprilie.

Această operaţiune s-a realizat concomitent, în mai multe state riverane fluviului Dunărea, precum Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina, Croaţia şi România.

Acţiunile comune au vizat respectarea regimului juridic al frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, verificarea legalităţii funcţionării societăţilor care desfăşoară activităţi de transport cu bacurile, prevenirea şi combaterea consumului de alcool la bordul navelor, controlul documentelor navelor şi persoanelor aflate la bordul navelor, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a deţinerii şi folosirii uneltelor de pescuit interzise, precum şi a valorificării fără documente legale a peştelui şi produselor piscicole.

Potrivit Poliţiei Române, au fost desfăşurate 298 de acţiuni şi controale, fiind verificate 1.067 de persoane, dintre care 786 de cetăţeni români şi 281 de cetăţeni străini. Totodată, au fost verificate 19 societăţi comerciale, 4 persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 503 autorizaţii, licenţe sau permise de pescuit şi 239 de nave.

În urma activităţilor desfăşurate, la nivel naţional, au fost constatate 29 de infracţiuni, fiind aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, de 51.875 de lei.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 3 ambarcaţiuni, un motor de ambarcaţiune, 18 unelte de pescuit şi 771 de kilograme produse piscicole, de peste 50.000 de lei.

Poliţiştii au constatat 25 de infracţiuni, dintre care 5 la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval, 2 la Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi 18 la prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

De exemplu, în 8 aprilie 2023, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Ilfov – Postul de Poliţie Transporturi Navale Snagov, în urma verificărilor ca urmare a unei sesizări privind distrugerea unui garaj, pentru barcă, amplasat pe luciul lacului Snagov, au constatat faptul că un bărbat ar fi demarat construirea unui debarcader, pe locul unde a existat garajul, fără a fi obţinut avizul din partea Administraţiei Naţionale Apele Române.A fost întocmit un dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii, pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau notificarea unei astfel de lucrări, precum şi darea în exploatare de unităţi fără punerea concomitentă în funcţiune a reţelelor de canalizare, a staţiilor şi instalaţiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizaţiei de gospodărire a apelor.

Tot în 8 aprilie 2023, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Giurgiu au depistat, în flagrant, o femeie, pescar autorizat, care transporta, fără documente legale, 50 de kilograme de peşte din specia platică şi fitofag, capturat din fluviul Dunărea. Pe numele ei a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui, iar cantitatea de peşte a fost predată unei societăţi comerciale specializate.

În 5 aprilie 2023, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea – Postul de Poliţie Transporturi Navale Sulina, împreună cu inspectorii Căpităniei Portului Sulina, au efectuat un control pe linia consumului de băuturi alcoolice la bordul unei nave, sub pavilion românesc. Astfel, în urma controlului, membrii echipajului au fost testaţi cu aparatul alcooltest, iar după testare a rezultat faptul că un marinar, aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, avea 0,95 mg/L alcool pur în aerul pur expirat. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exercitarea atribuţiunilor de serviciu a unei nave de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

În 7 aprilie 2023, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa – Postul de Poliţie Transporturi Navale Hârşova, împreună cu inspectorii Căpităniei Portului Hârşova, au efectuat un control pe linia consumului de băuturi alcoolice şi a pazei şi siguranţei navelor la bordul unei nave, sub pavilion românesc, în urma căruia s-a constatat că persoana, care încadra funcţia de marinar, nu se afla la bordul navei. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de părăsire fără aprobare a postului sau a navei de către un membru al echipajului ori de către pilot, în timpul efectuării serviciului, dacă prin aceasta s-ar fi putut întrerupe navigaţia ori pune în pericol siguranţa navei, a încărcăturii sau a echipajului.

Tot în 7 aprilie 2023, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa – Postul de Poliţie Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Năvodari, împreună cu inspectorii Căpităniei Portului Năvodari, au efectuat un control pe linia consumului de băuturi alcoolice la bordul unei nave, sub pavilion românesc, în urma căruia, membrii echipajului au fost testaţi cu aparatul alcooltest. Din rezultatele testării a reieşit faptul că un marinar, aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, avea o alcoolemie, în aerul pur expirat, de 0,21 mg/l. Totodată, s-a stabilit că persoana care îndeplinea funcţia de mecanic lipsea de la bordul navei. În cauză, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de exercitarea atribuţiilor de serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise de autoritatea de reglementare şi de părăsire fără aprobare a postului sau a navei de către un membru al echipajului ori de către pilot, în timpul efectuării serviciului, dacă prin aceasta s-ar fi putut întrerupe navigaţia ori pune în pericol siguranţa navei, a încărcăturii sau a echipajului.

În data de 5 aprilie 2023, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomiţa – Postul de Poliţie Transporturi Navale Feteşti au depistat pe braţul Borcea, în comuna Borcea, judeţul Călăraşi, 2 bărbaţi care desfăşurau activităţi de pescuit dintr-o ambarcaţiune din lemn, folosind o unealtă de pescuit tip setcă, cu fir din nylon monofilar, în lungime de 100 m, armată cu plute şi plumbi, în ochiurile căreia erau prinşi mai mulţi peşti din specia scrumbie. Cele două persoane nu erau autorizate ca pescari comerciali, iar pescuitul scrumbiei era interzis, fiind în perioadă de prohibiţie. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuit prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie şi producere, import, deţinere, comercializare sau utilizare a uneltelor de pescuit monofilament, iar peştii capturaţi au fost redaţi mediului acvatic.

La data de 7 aprilie 2023, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Brăila – Postul de Poliţie Transporturi Navale Gropeni au depistat în zona kilometrului 5, braţ Arapu, fluviul Dunărea, un bărbat, în timp ce conducea o ambarcaţiune din fibră de sticlă, de culoare verde camuflaj, fără număr de înmatriculare, dotată cu motor, fără a deţine certificat sau permis de conducător de ambarcaţiune de agreement. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unei nave fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici