Viceamiralul Alexandru Mîrşu: Federaţia Rusă monitorizează aplicaţiile militare în Marea Neagră. Este de aşteptat

Federaţia Rusă monitorizează aplicaţiile militare care se desfăşoară în Marea Neagră, dar „prezenţa lor este de aşteptat”, a declarat, vineri, şeful Statului Major al Forţelor Navale Române, viceamiralul dr. Alexandru Mîrşu, la deschiderea Sea Shield 18, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1473 afișări
Imaginea articolului Viceamiralul Alexandru Mîrşu: Federaţia Rusă monitorizează aplicaţiile militare în Marea Neagră. Este de aşteptat

Viceamiralul Alexandru Mîrşu: Federaţia Rusă monitorizează aplicaţiile militare în Marea Neagră; e de aşteptat

„Ca oricare alt exerciţiu pe care îl desfăşurăm în cooperare cu partenerii strategici sau din Alianţa Nord Atlantică, Federaţia Rusă are deja o rutină în care monitorizează activităţile care se desfăşoară. Este adevărat că prezenţa lor este de aşteptat, iar, în acelaşi timp, putem spune că până în acest moment nu au fost acţiuni provocatoare, ci au fost acţiuni de monitorizare şi de supraveghere a activităţilor pe care le desfăşurăm”, a spus viceamiralul dr. Alexandru Mîrşu, la deschiderea Sea Shield, cel mai mare exerciţiu multinaţional organizat, anul acesta, de forţele navale ale ţării noastre.

Mîrşu a precizat că aceste exerciţii nu sunt un secret, ele fiind notificate.

„Exerciţiile pe care le desfăşurăm sunt perfect legitime, sunt notificate. Toată lumea ştie data, perioada şi participanţii la aceste exerciţii majore. Marea Neagră este o mare liberă, deschisă tuturor celor care au interese economice. (…) Şi postura noastră este de a menţine libertatea de navigaţie în zona noastră de responsabilitate şi, de ce nu, în zona Mării Negre astfel încât să fie un instrument pentru creştere economică şi diplomatică, urmând să facem toate eforturile pentru o normalizare a situaţiei de securitate din această zonă a noastră”, a mai declarat viceamiralul.

Viceamiralul Alexandru Mîrşu a mai spus că mesajul exerciţiului este ca oamenii să înţeleagă că zona Mării Negre este una sigură.

„Noi facem toate eforturile să demonstrăm că zona noastră de responsabilitate – apele teritoriale şi zona economică exclusivă – sunt patrulate, sunt supravegheate. Asigurăm securitatea în zona noastră, atât prin forţele naţionale, cât şi a partenerilor NATO, la care noi suntem contributori cu forţe şi, iată, şi Alianţa este prezentă în zonele de responsabilitate ale noastre”.

Despre SEA SHIELD 18, cel mai mare exerciţiu multinaţional, organizat în anul 2018, de marinarii militari români, Alexandru Mîrşu a precizat că acesta este o bună ocazie pentru a demonstra nivelul de pregătire a forţelor navale, de a câştiga încrederea aliaţilor şi de a ridica nivelul de interoperabilitate cu celelalte forţe.

„Acesta este deschis atât ţărilor membre NATO cât şi ţărilor partenere, de aceea salutăm prezenţa Ucrainei. Este un exerciţiu care se dezvoltă pe an ce trece, anul acesta având cea mai mare participare. Suntem convinşi că şi anul viitor acest exerciţiu se va dezvolta, fiind un exerciţiu deschis aşteptăm o prezenţă mai importantă din partea ţărilor aliate şi partenere. Sunt convins că echipajele îşi vor face datoria şi ne vom atinge obiectivele propuse pentru acest exerciţiu şi, de ce nu, pentru cele care urmează să se desfăşoare pe parcursul acestui an”, a mai spus Mîrşu.

În cadrul Sea Shield 18, marinari militari din Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor asimetrice, aeriene, submarine şi maritime, conform unui scenariu bazat pe o situaţie geopolitică fictivă, informează Statul Major al Forţele Navale Române (SMFN).

Forţele Navale Române participă cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detaşamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare şi scafandri de luptă, în timp ce Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer.

În premieră, Forţele Terestre Române participă cu un detaşament de infanterişti de la Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”.

Turcia participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Poseidon, Marea Britanie participă cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofiţeri de stat major.

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfăşoară activităţi în Marea Neagră, în perioada 1 - 21 mai, şi este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata românească „Regele Ferdinand”, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata turcească TCG Gemlik.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 este cel mai mare exerciţiu NATO organizat pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord Atlantice, în anul 2018.

În total, peste 2.300 de militari, 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă şi un submarin participă, în perioada 4 - 11 mai, la Sea Shield 18.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici