Vicepreşedintele CNS, audiat de DNA în dosarul de abuz în serviciu al primarului din Gheorgheni

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) Arus Zsolt a fost audiat, luni, de DNA Târgu Mureş, ca martor în dosarul primarului municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, care este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi şantaj.

185 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele CNS, audiat de DNA în dosarul de abuz în serviciu al primarului din Gheorgheni

Vicepreşedintele CNS, audiat de DNA în dosarul de abuz în serviciu al primarului din Gheorgheni (Imagine: Shutterstock)

Arus Zsolt a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că nu înţelege de ce a fost audiat în aceste dosar, el considerând că primarul din Gheorgheni nu a săvârşit nicio ilegalitate.

"Nici eu nu am înţeles de ce am fost citat ca martor, nu am nicio tangenţă cu acest caz. Procurorul în faţa căruia am dat declaraţia a vrut să ştie un singur lucru: dacă am încercat să-l ajut în vreun fel pe primarul Mezei ca să scape de pedeapsă. Eu, ca şi cetăţean al Gheorgheniului, sunt interesat ca oraşul să aibă un primar în funcţie şi să nu stricăm relaţiile de înfrăţire cu Sectorul 5 din Budapesta, cu care Primăria Gheorgheni este asociată în firma Monturist. Eu am făcut demersuri către primarul din Budapesta şi i-am expus părerea mea, că toată chestiunea a pornit de la faptul că au fost induşi în eroare de administratorul firmei Monturist. Am cerut să aibă o întâlnire reprezentanţii celor două consilii, să clarifice situaţia, şi să se renunţe la acest proces, pentru că este clar că primarul Mezei nu a comis nimic ilegal", a spus Arus.

Potrivit acestuia, primarul Mezei Janos nu îşi poate îndeplini sarcinile în urma dosarului de la DNA Târgu Mureş, în care este acuzat de abuz în serviciu şi şantaj.

"Primăria Gheorgheni şi Sectorul 5 din Budapesta au intrat în asociere în firma Monturist, pentru dezvoltarea turistică a zonei staţiunii Lacul Roşu. Denunţul la DNA împotriva lui Mezei Janos a fost depus de administratorul Monturist", a mai spus vicepreşedintele CNS.

Într-un comunicat al DNA, din luna ianuarie, se arăta că procurorii DNA - Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş "au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore a inculpatului Mezei Janos, primar al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, şi şantaj".

"În cursul anului 2013, inculpatul Mezei Janos, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 metri pătraţi, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC Monturist SRL, de către municipiul Gheorgheni, sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate", se arată în documentul citat.

Procurorii DNA susţin că Mezei Janos l-a somat pe administratorul Monturist să vină la sediul primăriei "şi să-şi prezinte demisia din funcţie, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni".

"În acest mod, Mezei Janos încerca să îl determine pe administratorul Monturist să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse demersuri legale, restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea şi pe viitor a folosinţei netulburate a terenului obţinut ilegal de către reprezentantul firmei care obţinuse, în nod nelegal, terenul de 400 metri pătraţi", mai subliniau procurorii DNA.

Mezei a fost prezentat, la sfârşitul lunii ianuarie, Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, dar instanţa a decis cercetarea sa sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi şantaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici