Viviane Reding: Nu aş fi surprinsă de o amânare a aderării României la Schengen. MAE: Se creează premisele unui tratament discriminatoriu

Comisia Europeană urmăreşte în continuare foarte atent situaţia politică din România, după "un fel de puci parlamentar", afirmă vicepreşedintele CE, Viviane Reding, precizând că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Schengen ar fi amânată.

3057 afișări
Imaginea articolului Viviane Reding: Nu aş fi surprinsă de o amânare a aderării României la Schengen. MAE: Se creează premisele unui tratament discriminatoriu

Viviane Reding: Nu aş fi surprinsă de o amânare a aderării României la Schengen (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control şi verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici de la Bucureşti vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii", declară Viviane Reding, conform unui interviu acordat Le Monde.

Reporter Le Monde: "Credeţi că aderarea României la Schengen este de actualitate?"

"Este o decizie care va aparţine statelor membre UE, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România" în Schengen, a explicat Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar UE al Justiţiei.

MAE român, surprins de declaraţiile lui Reding: Se creează premisele unui tratament discriminatoriu

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că a luat notă cu surprindere de declaraţiile vicepreşedintelui CE Viviane Reding, cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, MAE susţinând că astfel de abordări creează premisele unui tratament discriminatoriu.

Ministerul de Externe precizează că aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a ţării noastre la UE, iar în iunie 2011, în cadrul reuniunii miniştrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut în mod formal faptul că România a îndeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen. MAE aminteşte că avizul pozitiv dat de Parlamentul European, în iunie 2011, în favoarea adoptării unei decizii privind aderarea României la spaţiul Schengen a consolidat recunoaşterea faptului că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile necesare.

"Ca urmare, dată fiind încheierea cu succes a procesului de evaluare tehnică, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne este forul care adoptă decizia politică de aderare a României la spaţiul Schengen", mai precizează Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE susţine că "declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene este cu atât mai surprinzătoare cu cât Comisia Europeană este gardianul respectării şi implementării nediscreţionare şi nediscriminatorii ale Tratatelor UE şi ea este chemată să asigure acest lucru". MAE aminteşte că, de altfel, prin vocea preşedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeană a recunoscut îndeplinirea de către România a tuturor condiţiilor prevăzute de acquis-ul Schengen.

"De asemenea, tocmai având în vedere atribuţiile Comisiei Europene, este şi mai surprinzătoare invocarea conexiunii între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la spaţiul Schengen. Astfel de abordări din partea unui înalt oficial european creează premisele unui tratament discriminatoriu faţă de un Stat Membru care şi-a îndeplinit toate obligaţiile, conform legislaţiei europene. Cum a precizat şi Comisia Europeană în nenumărate rânduri Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces separat, iar autorităţile române sunt pe deplin angajate în respectarea recomandărilor acesteia", arată Ministerul român al Afacerilor Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici