Vlădescu: Cheltuielile sociale şi de personal trebuie reduse, fără a afecta stabilitatea socială

Cheltuielile sociale şi cele de personal trebuie reduse, însă trebuie găsită o soluţie care să nu afecteze stabilitatea politică şi socială, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care consideră că neajustarea cheltuielilor publice în trecut a fost o "mare eroare".

16 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Cheltuielile sociale şi de personal trebuie reduse, fără a afecta stabilitatea socială

Vlădescu: Cheltuielile sociale şi de personal trebuie reduse, fără a afecta stabilitatea socială (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Restructurările vor fi făcute. Ele se vor face, dar cu 100.000 de oameni pe stradă economia nu va funcţiona. Una este ca oamenii să plece câte 10, 50 sau 100 şi alta e să plece mâine 40.000 de bugetari. (...) Trebuie găsită o soluţie prin care nu se va afecta stabilitatea politică şi socială," a spus Vlădescu, în cadrul întâlnirii ZF Expert - Cum repornim economia.

El a amintit că stabilitatea politică este unul dintre criteriile luate în considerare şi de agenţiile de rating.

Ministrul a arătat că neajustarea cheltuielilor din sectorul public din trecut a fost o "mare eroare", în prezent fiind nevoie de o ajustare într-o zonă mai "dureroasă", respectiv cea a a cheltuielilor de personal şi cheltuielilor sociale.

Vlădescu a explicat că, pe structură, cheltuielile de personal şi sociale reprezintă circa 9%, respectiv 12% din Produsul Intern Brut, dar trebuie reduse la 7%, respectiv 9-10% din PIB.

Totodată, el a precizat că Ministerul Finanţelor trebuie să se bazeze pe un mix de politici care să vizeze creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri, concomitent cu reducerea cheltuielilor sociale.

"Reducerea locurilor de muncă din sectorul privat trebuie să fie compensată printr-un impuls dat de stat prin creşterea cheltuielilor de investiţii şi crearea locurilor de muncă, pentru că altfel am intra într-un cerc vicios", a explicat Vlădescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici