Voiculescu: Predoiu să comunice dacă a cerut oficial SUA date privind afacerile Daimler în România

Vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu i-a adresat marţi o scrisoare ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în care îi cere să comunice dacă a solicitat oficial SUA informaţii referitoare la afacerile Daimler AG în România.

22 afișări
Imaginea articolului Voiculescu: Predoiu să comunice dacă a cerut oficial SUA date privind afacerile Daimler în România

Voiculescu: Predoiu să comunice dacă a cerut oficial SUA date privind afacerile Daimler în România (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Voiculescu arată, în scrisoare, că, în cazul în care ministrul nu a solicitat acestea informaţii, atunci se impune să facă acest lucru de urgenţă, pentru a îndepărta orice suspiciune referitoare la implicarea autorităţilor române în circuitul mitei care ar fi fost oferită de Daimler AG.

Potrivit unui comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, solicitarea adresată de Voiculescu ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, are drept motivare faptul că procurorul general adjunct al SUA şi coordonator al anchetei în cazul Daimler, Gary G. Grindler, a răspuns solicitării făcute de acesta, în calitate de vicepreşedinte al Senatului, privind furnizarea unor detalii referitoare la afacerile Daimler AG în România şi i-a comunicat că Departamentul de justiţie al SUA poate oferi României toate informaţiile de care dispune, însă este necesar ca acestea să fie solicitate de către Ministerul român al Justiţiei.

Voiculescu precizează că, în urma sancţionării concernului Daimler AG de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ca urmare a mituirii unor oficiali guvernamentali din mai multe state, inclusiv din Europa, a solicitat Departamentului de Justiţie al SUA să-i transmită dacă, în urma anchetei, a descoperit date incriminatorii referitoare la tranzacţiile desfăşurate de Daimler în România, referitoare la achiziţionarea, în anul 2007, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a câtorva sute de autobuze Mercedes.

"Răspunzând solicitării mele, domnul Gary G. Grindler, Procuror General Adjunct al SUA şi coordonator al anchetei în cazul Daimler, mi-a comunicat că, în conformitate cu Tratatul România-SUA privind asistenţa judiciară în materie penală, vor colabora deschis cu partea română. Însă, pentru a ne putea furniza eventuale informaţii, mărturii, declaraţii, documente sau înregistrări, este necesară o solicitare expresă în acest sens din partea Ministerului Justiţiei din România, instituţia abilitată prin Tratat pentru a face asemenea demersuri", se arată în scrisoarea adresată de Voiculescu ministrului Predoiu, potrivit sursei citate.

În aceeaşi scrisoare, vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu îi solicită ministrului Justiţiei să îi comunice dacă a solicitat oficial SUA astfel de informaţii, el apreciind că, în cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, s-ar impune să fie făcut urgent.

"Consider necesar, domnule ministru, să ne comunicaţi dacă v-aţi asumat responsabilitatea stabilită prin Tratat şi aţi solicitat oficial Statelor Unite să vă transmită informaţii referitoare la afacerile Daimler AG în România, precum şi dacă aceste informaţii sunt incriminatorii pentru funcţionari publici sau demnitari români. Dacă încă nu aţi solicitat aceste informaţii, se impune să o faceţi urgent pentru a îndepărta orice suspiciune referitoare la implicarea autorităţilor române în circuitul mitei oferite de Daimler AG", arată Voiculescu în scrisoarea transmisă ministrului Predoiu.

România se numără, alături de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele în care Daimler a oferit mită şi cadouri unor oficiali pentru a-şi asigura sprijinul acestora în vederea încheierii de contracte de vânzare de autovehicule cu autorităţile din ţările respective. Plăţile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler şi se ridică la cel puţin 3,88 milioane de euro, potrivit unui acord între grupul german şi procuratura americană, referitor la încheierea amiabilă a anchetei SUA care vizează afaceri din 22 de ţări, depus la tribunalul din districtul Columbia, în primăvara acestui an.

MB Turk produce autobuze pe care le exportă în mai multe state. Acte găsite în seiful din sediul MB Turk în 2006 şi alte dovezi indică plăţi de aproximativ 6,05 milioane de euro către părţi terţe în legătură cu tranzacţii de export de autovehicule către clienţi guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, România, Rusia, Arabia Saudită, Yemen şi alte state, se arată în document. Aceste tranzacţii au generat venituri de 95 de milioane de euro.

SUA au acuzat, în martie, grupul auto german Daimler că a oferit unor oficiali străini milioane de dolari şi maşini de lux pentru a încheia acorduri de afaceri, încălcând astfel legislaţia americană în domeniul corupţiei.

Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companie listată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate.

Daimler urma să plătească 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţile SUA.

Germania a interzis companiilor să ofere mită în străinătate în 1998, potrivit ediţiei online a cotidianului Spiegel. Unele companii nu au instituit sisteme de control şi au permis perpetuarea unor astfel de practici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici