Zeci de copii infectaţi cu un enterovirus, în creşele şi grădiniţele din judeţul Olt

63 de infecţii cu un enterovirus au fost raportate, în primele zece zile ale lunii iunie, la copiii preşcolari din judeţul Olt, infecţiile ducând la apariţia aşa-numitei boli „Gură-Mână-Picior”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3618 afișări
Imaginea articolului Zeci de copii infectaţi cu un enterovirus, în creşele şi grădiniţele din judeţul Olt

Zeci de copii infectaţi cu un enterovirus, în creşele şi grădiniţele din judeţul Olt (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au declarat corespondentului MEDIAFAX că cele mai multe cazuri sunt în mediul urban, 40, în timp ce în mediul rural au fost înregistrate 23 de cazuri, copiii fiind izolaţi la domiciliu.

„Boala Gură-Mâna-Picior este o infecţie virală ce apare, în special, în colectivităţi de tip creşe, grădiniţe, cei mai afectaţi fiind preşcolarii (2-6 ani). Şi bebeluşii şi copiii mai mari pot face această infecţie, din cauza faptului că se transmite deosebit de uşor. Virusul implicat face parte din categoria enterovirusurilor şi se numeşte Coxsackie. Se transmite foarte uşor, fiind responsabil de adevărate epidemii, mai ales în creşe şi grădiniţe, fiind de departe cauza cea mai frecventă de ulceraţii la copii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Boala debutează cu o stare generală alterată: indispoziţie, astenie, adinamie, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, în special pentru solide, febră, care precede cu 24-48 de ore apariţia erupţiei. Iniţial, apar nişte pete roşii în jurul gurii, dar şi în interiorul cavităţii bucale ( limba, gingii, faţă internă a obrajilor, palat - faringe) care se transformă în 24-48 de ore în mici vezicule. Sunt foarte dureroase, împiedică alimentaţia, iar în cazul în care aportul de lichide este deficitar se poate ajunge la deshidratare. Pe lângă leziunile bucale tipice sunt şi leziunile de la nivelul palmelor şi tălpilor, de unde şi denumirea bolii Mâna-Gură-Picior.

Calea de transmitere cea mai frecventă este cea oral-fecală, virusul fiind prin definiţie un enterovirus. De asemenea se transmite prin tuse, strănut, prin contactul direct cu leziunile de la nivelul pielii, dar şi prin intermediul obiectelor contaminate sau materiilor fecale. Din acest motiv, spun reprezentanţii DSP, sunt foarte importante măsurile de igienă - spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă şi săpun, aerisirea încăperilor, evitarea spaţiilor aglomerate şi a contactului cu persoanele infectate.

„Izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi este un imperativ, prevenind de multe ori răspândirea infecţiei. Chiar dacă are o stare generală bună nu este indicat să ducem copilul în locuri publice, parcuri, spaţii special amenajate pentru copii. Perioada de incubaţie a bolii este, în medie, 3-7 zile”, a mai spus Gabriela Gogiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici