Ziua Darwin. Părintele evoluţionismului s-a născut pe 12 februarie, în urmă cu 213 ani, şi a avut 10 copii

Mare biolog Charles Darwin a catalogat specii de animale şi plante după un turneu mondial care a durat 5 ani.

1149 afișări
Imaginea articolului Ziua Darwin. Părintele evoluţionismului s-a născut pe 12 februarie, în urmă cu 213 ani, şi a avut 10 copii

Ziua Darwin. Părintele evoluţionismului s-a născut pe 12 februarie, în urmă cu 213 ani

Charles Darwin ar fi împlinit astăzi vârsta de 213 ani. Marele biolog britanic s-a născut pe 12 februarie 1809, la Shrewsbury, un oraş englez situat nu departe de graniţa cu Ţăra Galilor.

Astfel, din 1882, imediat după moartea sa, se sărbătoreşte Ziua Darwin: o zi de omagiu pentru cel care a formulat teoria privind evoluţia speciei, dezvoltată după o călătorie în jurul lumii care a durat aproximativ 5 ani.

În acel moment, Darwin a studiat natura, observând cu atenţie speciile de animale şi plante care o populează. Şi astăzi, ideile biologului despre adaptabilitatea speciilor sunt mai actuale ca niciodată, chiar şi atunci când vine vorba despre schimbările climatice.

„Darwin Day” este o sărbătoare născută în lumea anglo-saxonă. Scopul zilei este de a reflecta asupra principiilor „curaj intelectual, curiozitate perpetuă, gândire ştiinţifică şi foame de adevăr”.

Originea speciei

Publicat pentru prima dată la 24 noiembrie 1859, eseul The Origin of Species a fost rezultatul unor ani de studiu în care Darwin a expus teoria evoluţiei făcând referire la procesul de selecţie naturală. El a subliniat cum supravieţuirea unui individ depinde de capacitatea de a concura cu ceilalţi, pentru a acapara resurse şi cum, pe termen lung, cei care au reuşit să se adapteze la mediul înconjurător sunt învingătorii.

Darwin a arătat următoarele: capacitatea de adaptare se dezvoltă datorită schimbării progresive a unor caracteristici, care sunt apoi transmise noilor generaţii.

Cu alte cuvinte, deşi studiile ADN au fost într-o stare embrionară, Darwin a înţeles că variabilele sunt generate prin mutaţii ale genomului. Mai mult, el a definit mediul ca un fel de „filtru” care permite supravieţuirea doar a organismelor care sunt capabile să-şi valorifice la maximum potenţialul.

Totuşi, teoria evoluţiei este adesea greşit asociată cu „legea celui mai puternic”: Darwin a explicat de fapt că nu câştigă cel mai agresiv sau mai robust din punct de vedere fizic.

Evoluţie şi blasfemie

Ideea lui Darwin a fost de fapt împotriva a ceea ce a fost afirmat de teoria creaţionistă, conform căreia speciile sunt perfecte din cauza creaţiei divine. Prin urmare, ideea lui a contrastat cu concepţia biblică.

Deşi nu a negat existenţa lui Dumnezeu, el a lăsat deoparte ideea superiorităţii fiinţelor vii în favoarea unui rol central atribuit întâmplării.

Dar, mai presus de toate, plasarea omului la acelaşi nivel cu toate celelalte animale l-a costat pe Darwin să fie acuzat de blasfemie din partea Bisericii Catolice. Anglicanul şi-a acceptat imediat viziunea asupra lucrurilor, chiar şi a consimţit la înmormântarea sa în Westminster Abbey din Londra.

Curiozităţi

Nu toată lumea ştie că vizionara sa călătorie în jurul lumii, la bordul bricului Beagle (o navă mică), al cărei scop principal era să cartografieze coasta Americii de Sud, a fost finanţată parţial de tatăl lui Darwin. Pe lângă faptul că nu a fost plătit pentru munca lui, a trebuit să ceară de la părintele său un venit anual de 500 de lire sterline (puţin sub 600 de euro).

„Cel mai ciudat animal” pe care „l-a descoperit vreodată” era un mamifer cu corp de rinocer, cap de hipopotam şi dinţi de rozătoare, despre care mai multe detalii au fost obţinute doar datorită unui studiu publicat în Nature, în 2015. În cele din urmă, în ciuda faptului că era dedicat muncii sale, familia era foarte importantă pentru Darwin.

Din căsătoria cu verişoara sa primară, Emma Wedgwood, s-au născut 10 copii. Datorită gradului apropiat de rudenie, urmaşii lui Darwin au fost afectaţi de diverse boli, iar doi dintre ei au murit la o vârstă fragedă.

Această situaţie l-a determinat să efectueze numeroase experimente de consangvinizare între plante, pentru a încerca să analizeze ştiinţific consecinţele genetice. Descoperirile lui i-au permis să înţeleagă că există o posibilitate mai mare ca trăsăturile dăunătoare să fie transmise între rude.

Mai târziu, fiul său, Leonard, s-a ocupat şi el de subiect până când a devenit preşedinte al Societăţii Britanice de Eugenie, în 1911.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici