23 de arestări în cadrul unei anchete privind trucarea meciurilor de fotbal din Spania

Un număr de 23 de membri ai unui presupus sindicat de pariuri au fost arestaţi, fiind suspectaţi de trucarea unor meciuri de fotbal din Federaţia Regală Spaniolă de Fotbal, din Liga Naţională din Gibraltar şi din Liga Andorra, anunţă marţi Europol.

859 afișări
Imaginea articolului 23 de arestări în cadrul unei anchete privind trucarea meciurilor de fotbal din Spania

Printre cei arestaţi se numără mai mulţi fotbalişti, suspectaţi că s-au folosit de poziţia lor pentru a dirija rezultatul unor meciuri la care au participat.

Aceste arestări au avut loc în noiembrie 2022 în mai multe provincii spaniole - Badajoz, Cádiz, Ciudad Real, Córdoba, Tenerife şi în oraşul autonom Ceuta- şi urmează arestării altor 21 de membri ai aceleiaşi organizaţii criminale în 2021.

Cunoscută sub numele de Operaţiunea Conifera, această investigaţie privind meciurile trucate a fost efectuată de Poliţia Naţională Spaniolă (Policía Nacional) în cadrul unei operaţiuni comune cu Europol şi INTERPOL.

În total, treizeci de meciuri de fotbal sunt în prezent investigate în acest caz. Profiturile generate sunt estimate la peste o jumătate de milion de euro.

Anchetatorii au reuşit să descopere, cu sprijinul Europol, cum funcţiona acest sindicat de pariuri.

Organizaţia criminală a funcţionat după un model de afaceri operaţional de sus în jos. La vârful structurii infracţionale se aflau cei doi lideri ai acestei grupări infracţionale, care aveau legături strânse cu jucătorii de fotbal şi cu personalul din culise. Intermediarii erau responsabili de coordonarea schemelor de trucare a meciurilor, în timp ce sportivii corupţi furnizau informaţii confidenţiale pentru a influenţa meciurile. Acest grup infracţional organizat se baza, de asemenea, pe persoane care plasau pariuri sportive la casele de pariuri şi încasau premiile în bani, precum şi pe o reţea de furnizori de identităţi pentru pariurile online pe meciurile trucate. Procurorii erau plătiţi cu sume cuprinse între 4 000 şi 24 000 de euro pentru fiecare cont online.

Infractorii au folosit mijloace de comunicare criptate pentru a evita detectarea de către poliţie.

Centrul european de combatere a criminalităţii financiare şi economice al Europol a furnizat o dezvoltare şi o analiză continuă a informaţiilor pentru a identifica diferitele ţinte şi activitatea infracţională a acestora. Un ofiţer specializat a fost detaşat în Spania pentru a oferi sprijin operaţional şi analitic la faţa locului anchetatorilor naţionali.

Europol dispune de o echipă de experţi care colaborează cu autorităţile de aplicare a legii din întreaga UE pentru a identifica legăturile dintre meciurile suspecte şi suspecţi şi pentru a descoperi grupurile de crimă organizată care orchestrează aceste fraude de milioane de euro împotriva sportului.

Cu sediul la Haga, în Ţările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, a criminalităţii informatice şi a altor forme grave de criminalitate organizată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici