AFP: Lucescu şi Şahtiorul său "brazilian" spre topurile europene

Mircea Lucescu, antrenorul echipei Şahtior Doneţk, a ştiut să ducă acest club minier devenit "brazilian" spre topurile europene şi este lider al grupei E a Ligii Campionilor, unde campioana Ucrainei va juca, miercuri, cu Chelsea, se arată într-un material al AFP.

267 afișări
Imaginea articolului AFP: Lucescu şi Şahtiorul său "brazilian" spre topurile europene

Mircea Lucescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lucescu, în vârstă de 67 de ani, sosit la Şahtior în 2004, datorează preluarea de putere în Ucraina în faţa rivalei Dinamo Kiev şi proprietarului clubului, miliardarul Rinat Ahmetov, notează agenţia franceză.

Tandemul Lucescu-Ahmetov, câştigător în 2009 al ultimei Cupe UEFA, devenită Liga Europa, are şanse bune să se califice în optimile de finală la un nivel superior. În fruntea grupei după victoria cu scorul de 2-1 din tur în faţa echipei Chelsea, Şahtior va obţine biletul spre optimi cu un succes pe Stamford Bridge. În cazul în care nu se va obţine calificarea, ucrainenii vor putea să încerce din nou anul viitor: ei sunt pe calea obţinerii unui al şaselea titlu naţional, fiind în fruntea clasamentului naţional cu 14 victorii din tot atâtea meciuri.

"Nu am apărut de nicăieri. Ultimele trei meciuri din grupă vor fi extrem de grele. Nu am nicio îndoială: echipa Chelsea din 7 noiembrie va fi mult mai puternică decât a fost la Doneţk", a declarat Lucescu, înaintea de plecarea spre Londra.

Lucescu, de şase ori campion al României ca jucător şi de două ori ca antrenor cu două echipe din Bucureşti, Dinamo şi Rapid, ajunge ajunge la un nou vârf al carierei care l-a mai dus ca antrenor în Italia (Pisa, Inter Milano) şi în Turcia, unde a fost de două ori campion cu Galatasaray (2002) şi Beşiktaş (2003), reuşind chiar câştigarea Supercupei Europei în 2000 cu Galatasaray...

În 2002, Ahmetov îl reperase deja: "I-am propus să antreneze Şahtior în 2002, dar la acea vreme nu a putut veni la noi".

Ahmetov a reuşit să-şi atingă scopul în 2004, iar Lucescu a construit o echipă nouă, bazată pe vedete străine, cea mai "braziliană" din Europa centrală. Nu i-a păstrat în lot decât pe mijlocaşul croat Dario Srna şi fundaşul român Răzvan Raţ.

În prezent, el aliniază nouă brazilieni, între care mijlocaşul Willian, venit un necunoscut şi cotat astăzi la 30 de milioane de euro: "brazilienii sunt recunoscuţi în lumea întreagă drept reprezentanţi ai fotbalului frumos, spectaculos".

AFP notează că drumul lui Lucescu nu a fost fără obstacole: după două titluri consecutive de campion al Ucrainei, în 2005 şi 2006, el a fost extrem de criticat în următoarele două sezoane, extrem de dezamăgitoare. Dar patronul şi-a păstrat încrederea în el: "El nu se mulţumea să-şi respecte contractul, ci conducea echipe cu sinceritate şi pasiune spre un nou vârf al gloriei sale", explică Ahmetov.

Aşteptarea a meritat: câştigarea Cupei UEFA în 2009 şi un sfert de finală ale Ligii Campionilor în 2011, pierdut în faţa FC Barcelona.

Miercuri, Şahtior şi fanii săi îşi vor aminti că deţinătoarea titlului, Chelsea, a suferit ultima înfrângere pe teren propriu în această competiţie în 2003, în faţa formaţiei Beşiktaş, antrenată atunci de ... Lucescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici