Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen joacă miercuri seara finala UEFA Europa League

  • Atalanta o întâlneşte pe Leverkusen în finala UEFA Europa League, miercuri seara, de la ora 22.00, pe Dublin Arena.
  • Italienii sunt la prima finală de cupă europeană din istorie.
  • De cealaltă parte, nemţii vin la Dublin cu un record de 51 de meciuri fără înfrângere în acest sezon.
60 afișări
Imaginea articolului Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen joacă miercuri seara finala UEFA Europa League

Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen joacă miercuri seara finala UEFA Europa League

Aceasta nu este prima confruntare dintre Atalanta şi Leverkusen în Europa League. În faza optimilor de finală din 2021/22, echipa lui Gian Piero Gasperini s-a impus în faţa echipei antrenată de Gerardo Seoane, câştigând cu 3-2 acasă şi apoi cu 1-0 pe BayArena.

Echipa din Serie A a eliminat-o pe Liverpool în sferturile de finală din acest an şi are un atacant, pe Gianluca Scamacca, care a atins forma maximă la momentul potrivit. Cu toate acestea, puţini ar fi încântaţi de o întâlnire cu elevii lui Xabi Alonso în forma actuală.

De cinci ori vicecampioană în trecut, Leverkusen a câştigat primul său titlu în Bundesliga în acest an şi poate completa o triplă dacă urmează o victorie în finala Europa League cu un succes împotriva lui Kaiserslautern în finala Cupei Germaniei, sâmbătă, 25 mai.

Este un contrast puternic faţă de faimoasa campanie 2001/02 a lui Leverkusen, când a terminat pe locul al doilea în Bundesliga şi pe locul al doilea atât în Cupa Germaniei, cât şi în Liga Campionilor UEFA.

Remiza 2-2 cu Roma din manşa secundă a semifinalei a fost cel de-al 49-lea meci fără înfrângere de la începutul sezonului (între timp, au extins această serie la 51 de meciuri), iar numărul mare de goluri cruciale pe care le-au marcat pe final de meci este o măsură a dorinţei imense pe care Xabi Alonso a insuflat-o în echipa sa.

Predicţiile experţilor UEFA

Paolo Menicucci, reporter Atalanta

„Aţi văzut Atalanta vs. Roma?", a întrebat recent Pep Guardiola. „Meciul pe care l-au jucat: wow! Atalanta este incredibilă. Pot învinge orice echipă îşi doresc". Cine sunt eu să nu fiu de acord?

Punctul culminant al sezonului Atalantei a fost incredibil, oamenii lui Gasperini jucând într-un ritm diferit faţă de rivalii lor din Serie A şi strălucind în UEFA Europa League, unde atacanţii Charles De Ketelaere şi Gianluca Scamacca au atins forma maximă atunci când contează cel mai mult.

Leverkusen este neînvinsă în acest sezon, dar acesta va fi un test foarte sever pentru campionii germani.

Matthias Rötters, reporter la Leverkusen

Oricine a văzut-o pe Leverkusen în acest sezon va găsi greu de crezut că Werkself va pierde acest meci. Şi asta nu pentru că echipa lui Xabi Alonso este invulnerabilă (Qarabağ şi Roma au demonstrat acest lucru în rundele precedente), ci pentru că a răspuns la fiecare eşec cu care s-a confruntat până acum, în Bundesliga şi în Europa League, şi a rămas neînvinsă. Numărul de goluri pe final de meci pe care le-au marcat este, de asemenea, o măsură a calităţii la care Leverkusen poate apela de pe bancă. Chiar şi o echipă inventivă precum Atalanta ar putea să îi găsească prea fierbinţi pentru a le face faţă.

Declaraţii din cele două tabere

Gian Piero Gasperini, antrenorul Atalantei: „Credem că am pregătit tot ce trebuia să pregătim, aşa că suntem doar nerăbdători să jucăm. Suntem în cea mai bună condiţie posibilă din punct de vedere psihologic şi fizic. Suntem conştienţi că ne confruntăm cu o echipă mare. Ştim că Leverkusen este neînvinsă şi ştim că a avut un sezon extraordinar. Rezultatele pe care le-au obţinut în acest sezon nu sunt un accident. Cu siguranţă, micile detalii pot face diferenţa într-o finală. Trebuie să le respectăm şi să încercăm să ne adaptăm rapid la adversarii pe care îi întâlnim."

Xabi Alonso, antrenorul lui Leverkusen: „Suntem foarte familiarizaţi cu [Atalanta], dar este o echipă care continuă să progreseze şi să evolueze. Am jucat împotriva unor echipe similare în Germania, dar ceea ce contează mai presus de toate mâine este mentalitatea. Avem un plan de joc, dar jucătorii au încă acea atmosferă minunată de la sărbătorirea titlului de sâmbătă şi vrem să profităm de ea. Este un lucru diferit să ai o finală ca jucător şi ca antrenor. Acum e aşa: când mingea se rostogoleşte, e timpul pentru jucători. Dar eu am mare încredere în echipa mea. O vor face".

Trofeul UEFA Europa League are o înălţime de 65 cm şi o greutate de 15 kg. O cupă de argint pe un soclu de marmură galbenă, a fost proiectat şi realizat de atelierul Bertoni din Milano. Chiar deasupra soclului, un grup de jucători pare să se lupte pentru minge, când, de fapt, aceştia susţin "cupa" octogonală pe care este inscripţionată emblema UEFA.

Câştigătorii ediţiei 2023/24 câştigă, de asemenea, un loc în noua înfăţişare a primei faze a UEFA Champions League 2024/25.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici