Cupa Davis - România va încerca să acceadă pentru a patra oară în turul doi al Grupei Mondiale

Echipa României va încerca, de vineri până duminică, la Buenos Aires, să acceadă pentru a patra oară în ultimii 30 de ani în primele opt echipe din Cupa Davis, însă are de depăşit un adversar dificil în primul tur al Grupei Mondiale, reprezentativa Argentinei.

43 afișări
Imaginea articolului Cupa Davis - România va încerca să acceadă pentru a patra oară în turul doi al Grupei Mondiale

Cupa Davis - România va încerca să acceadă pentru a patra oară în turul doi al Grupei Mondiale (Imagine: Montaj Foto)

Actualul format al Grupei Mondiale, care reuneşte cele mai bune 16 formaţii, datează din 1981, iar România a reuşit până în prezent să se califice în sferturile de finală ale competiţiei doar de trei ori, în 1981, 1983 şi 2005. La ediţia din urmă cu şase ani, tricolorii, cu Andrei Pavel, Victor Hănescu şi Gabriel Trifu, au depăşit reprezentativa Belarusului, scor 3-2, la Braşov, dar au pierdut apoi în faţa Croaţiei, scor 1-4, la Split.

Acum, România, locul 17 în clasamentul Cupei Davis, intră în primul tur pentru a 14-a oară de la înfiinţarea Grupei Mondiale şi va avea de înfruntat o echipă situată pe poziţia a patra a ierahiei actuale, care în ultimii cinci ani a ajuns de două ori în finala competiţiei (2006 şi 2008), dar care nu a triumfat niciodată.

România şi Argentina se întâlnesc din nou după 30 de ani. În 1981, gazdele de astăzi, cu Guillermo Vilas, Jose Luis Clerc şi Ricardo Cano în formaţie, s-au impus cu scorul de 3-2, la Timişoara, în faţa unei echipe române din care au făcut parte Andrei Dârzu şi Florin Segărceanu, în sferturile de finală ale competiţiei. Argentinienii au ajuns şi atunci în finală, dar au pierdut în faţa SUA, scor 1-3.

Atât românii (1969, 1971 şi 1972), cât şi argentinienii au ajuns de câte trei ori în finala Cupei Davis, dar nu au ridicat niciodată Salatiera de Argint, fiind, alături de India, singurele echipe din lume care acced de mai mult de două ori în ultimul act al competiţiei fără să o câştige vreodată.

La Buenos Aires, Andrei Pavel, căpitanul nejucător al României, îi are la dispoziţie Victor Hănescu (locul 59 ATP/129 la dublu), Adrian Ungur (locul 183 ATP), Victor Crivoi (locul 188 ATP) şi Horia Tecău (locul 16 ATP la dublu), în timp ce gazdele îi au în lot pe David Nalbandian (locul 19 ATP), Juan Monaco (locul 33 ATP), Juan Ignacio Chela (locul 31 ATP/47 la dublu) şi Eduardo Schwank (locul 122 ATP/33 la dublu).

La prima vedere, întâlnirea pare dezechilibrată, Argentina fiind favorită certă prin prisma clasamentelor jucătorilor din lot şi prin faptul că evoluează în faţa unui public "incandescent".

Mai mult, evoluţiile din acest început de an ale tenismanilor argentinieni sunt cu mult peste cele ale românilor. În absenţa lui Juan Martin Del Potro (fost locul 4 ATP), revenit după o accidentare, care a cerut să nu fie convocat la meciul cu România pentru a se concentra pe turneele ATP, Argentina îl va avea drept jucătorul numărul 1 pe Nalbandian (12 meciuri în acest an, din care a câştigat 8, finalist la Auckland). Nalbandian s-a accidentat, în urmă cu două săptămâni, la turneul de la Buenos Aires şi nu se ştie dacă va putea juca în ambele partide de simplu. El s-a antrenat, miercuri, două ore şi a lăsat impresia că hernia inghinală de care suferă nu i-a făcut probleme.

Deşi Juan Ignacio Chela (16 meciuri în 2011/10 victorii) pare a fi mai în formă, cu o finală disputată la Buenos Aires şi o semifinală la Costa do Sauipe, ambele pe zgură, Modesto Vazquez, căpitanul nejucător al gazdelor, l-a preferat pe Juan Monaco (10 meciuri în acest an/5 victorii) să evolueze alături de Nalbandian în partidele de simplu. Monaco a ajuns în sfertuile de finală la două turnee în 2011, Buenos Aires şi Acapulco, competiţia mexicană desfăşurându-se săptămâna trecută.

Este posibil ca în decizia lui Vazquez să fi contat şi faptul că Hănescu a câştigat toate cele patru întâlniri jucate cu Chela până acum, în timp ce Monaco are un palmares egal, 1-1, cu cel mai bun jucător român.

La dublu, gazdele vor alinia o echipă formată din Schwank şi Chela, cei doi fiind argentinienii clasaţi cel mai bine, la ora actuală, în ierarhia ATP. Ei au ajuns, anul trecut, în semifinalele turneului de la Wimbledon.

De cealaltă parte, jucătorii români nu se pot mândri cu rezultate notabile în acest an. Victor Hănescu a disputat opt meciuri în 2011, din care a câştigat numai două. El a fost eliminat în primul tur la majoritatea trurneelor la care a participat şi doar la Auckland şi la Buenos Aires a ajuns în manşa secundă.

Adrian Ungur a jucat la patru turnee, toate abordate din calificări, şi nu a reuşit să acceadă pe tabloul principal decât la Acapulco, unde a fost eliminat în primul tur de David Ferrer (scor 6-1, 6-3). Crivoi stă şi mai rău. El a jucat în calificări la Auckland şi Australian Open, fiind eliminat în primul tur, apoi a disputat alte două turnee challenger. La Meknes a pierdut în prima manşă, iar la Casablanca a ajuns în sferturi, după ce a trecut două tururi în calificări. Toţi adversarii săi din acest an au fost din afara Top 100.

Pavel a precizat că va alege al doilea jucător de simplu după cum îi va simţi la antrenamente pe Crivoi şi Ungur.

Singura performanţă a românilor care a provocat ceva emoţii în tabăra argentiniană a fost victoria repurtată de Hănescu şi Tecău la Acapulco, în proba de dublu. Însă, în Cupa Davis, meciul de dublu reprezintă un singur punct şi, pentru a depăşi adversarul, este nevoie de victorii în partidele de simplu.

Tabloul partidelor din cadrul întâlnirii Argentina - România va fi cunoscut joi, după tragerea la soţi. Meciurile se vor desfăşura vineri (două partide se simplu), sâmbătă (partida de dublu) şi duminică (ultimele partide de simplu), de la ora locală 11.00 (ora 16.00 la Bucureşti).

Învingătoarea întâlnirii de la Buenos Aires se va califica în sferturile de finală ale competiţiei, unde va da piept cu câştigătoarea dintre Kazahstan şi Republica Cehă, iar învinsa va lupta într-un baraj pentru rămânerea în Grupa Mondială.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici