Cupa Mondială: Balonul Jabulani, mai imprevizibil şi mai rapid decât precedentele

Balonul creat pentru Cupa Mondială este mai rapid şi mai imprevizibil decât precedentele, conform unui studiu efectuat de un cercetător australian, care confirmă numeroasele critici primite de "Jabulani".

26 afișări
Imaginea articolului Cupa Mondială: Balonul Jabulani, mai imprevizibil şi mai rapid decât precedentele

Cupa Mondială: Balonul Jabulani, mai imprevizibil şi mai rapid decât precedentele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform simulărilor informatice ale profesorului Derek Leinweber, de la Universitatea din Adelaide, balonul creat de Adidas este mai rapid decât altele şi se deformează mai mult, în timp ce suprafaţa exterioară aspră îi dă traiectorii imprevizibile.

"Înseamnă că portarul nu mai poate anticipa. Vezi balonul că vine spre tine, evaluezi rapid unde va merge şi de fapt se întâmplă altceva", a explicat Leinweber, directorul departamentului de fizică şi chimie de la universitatea din Adelaide.

Mai mulţi portari au criticat Jabulani. "Oribil", a spus englezul David James. "Imprevizibil", a estimat italianul Gianluigi Buffon.

Profesorul britanic Andy Harland, un inginer specializat în aerodinamism şi unul dintre cei care au creat balonul, a luat apărarea "copilaşului" său. El a explicat că mingea ar oferi o precizie inedită atacanţilor. "Fotbaliştii trebuie să fie recompensaţi pentru calitatea tehnică. Cine afirmă că aceste mingi sunt mai uşoare decât precedentele ar trebui să-şi scoată cântarul de bucătărie", a spus Harlanda, care a asigurat că textura balonului îl face mai "uşor de prins de către portari".

Află aici care este programul Cupei Mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici