Echipa de fotbal a Rusiei a depus o jerbă la Varşovia, în memoria preşedintelui Lech Kaczynski

O delegaţie a echipei ruse de fotbal la Euro-2012 a depus duminică dimineaţă o jerbă în faţa Palatului prezidenţial din Varşovia, în memoria preşedintelui Lech Kaczynski, care a murit la 10 aprilie 2010 într-un accident de avion la Smolensk, în Rusia.

194 afișări
Imaginea articolului Echipa de fotbal a Rusiei a depus o jerbă la Varşovia, în memoria preşedintelui Lech Kaczynski

Echipa de fotbal a Rusiei a depus o jerbă la Varşovia, în memoria preşedintelui Lech Kaczynski (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Federaţiei ruse Serghei Fursenko şi selecţionerul echiperi Rusiei, olandezul Dick Advocaat, au ţinut un moment de reculegere în faţa unei plăci comemorative puse pe un zid al sediului preşedinţiei.

O jumătate de oră mai devreme, liderul opoziţiei conservatoare poloneze Jaroslaw Kaczynski, care conducea o delegaţie a partidului său Lege şi Justiţie (PiS), a depus la câţiva metri distanţă o jerbă în memoria fratelui său geamăn.

Organizată în data de 10 a fiecărei luni, această ceremonie a avut de data aceasta un caracter particular din cauza prezenţei echipei ruse la Euro-2012 de fotbal într-un hotel din apropierea Palatului prezidenţial.

Înconjurat de sute de partizani, Kaczynski s-a recules în faţa unei cruci de lemn instalate în faţa Palatului.

Mica mulţime a intonat imnul naţional polonez, înainte de a aprinde lumânări în faţa crucii.

O banderolă afişată în mijlocul mulţimii proclama în limba rusă: "Domnule Putin, adevărul, chiar şi mai grav, despre Katin şi Smolensk, ne poate reconcilia. Minciuna niciodată".

Deşi ancheta oficială a acuzat piloţii şi comandanţii Forţelor aeriene poloneze pentru accidentul aviatic, precum şi deficienţe de pe aeroportul din Smolensk, unii polonezi cred în teoria complotului care evocă implicarea ruşilor în moartea lui Lech Kaczynski, care era foarte critic la adresa Moscovei.

Avionul prezidenţial s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor celor 96 de ocupanţi. Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin la ceremoniile cu ocazia comemorării a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi prizonieri ai Armatei Roşii, de către poliţia secretă sovietică, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici