Echipa de fotbal feminin a Japoniei calificată la Paris 2024 cu o victorie împotriva Coreei de Nord

  • Echipa feminină de fotbal a Japoniei a obţinut miercuri un loc la Jocurile Olimpice de la Paris.
  • Niponele au învins Coreea de Nord.
  • Partida a marcat prima vizită în Japonia a uneia dintre echipele nord-coreene de fotbal în ultimii şapte ani.
55 afișări
Imaginea articolului Echipa de fotbal feminin a Japoniei calificată la Paris 2024 cu o victorie împotriva Coreei de Nord

Echipa de fotbal feminin a Japoniei calificată la Paris 2024 cu o victorie împotriva Coreei de Nord

Victoria cu 2-1, după o remiză în prima manşă în Arabia Saudită săptămâna trecută, s-a disputat pe stadionul construit pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Coreea de Nord a refuzat să participe atunci la evenimentul care a avut loc în 2021, invocând preocupări legate de pandemia COVID-19.

Relansarea legăturilor sportive are loc în contextul în care premierul japonez Fumio Kishida se gândeşte la o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, într-un efort reînnoit de a descoperi soarta cetăţenilor japonezi răpiţi în anii 1970 şi 1980 de către Pyongyang.

Ar fi primul summit între lideri de acest tip faţă în faţă în două decenii, timp în care Pyongyang a dezvoltat arme nucleare şi a testat în mod regulat rachete balistice în apele din apropierea Japoniei.

În 2016, Tokyo a interzis vizita nord-coreenilor, cu excepţii, inclusiv participarea la evenimente sportive.

Echipa nord-coreeană a fost susţinută de sute de fani pe stadionul din Tokyo, descendenţi ai coreenilor aduşi în Japonia ca muncitori, mulţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Hong Hyo Gi, în vârstă de 51 de ani, un coreean din a treia generaţie care trăieşte în Tokyo, a fost unul dintre ei.

"Sunt entuziasmat de faptul că echipa nord-coreeană se află aici după atâta timp", a declarat el în faţa stadionului cu o capacitate de 68.000 de locuri, citat de Reuters. "Cred că oamenii din ambele ţări îşi doresc o relaţie pe care fiecare să o poată accepta", a adăugat el.

Posibilitatea unui summit a părut să crească luna aceasta, când sora lui Kim, Kim Yo Jong, prin intermediul agenţiei de presă de stat KCNA, a declarat că nu există niciun impediment pentru legături mai strânse dacă Japonia decide să "deschidă o nouă cale".

Kanna Kondo, în vârstă de 42 de ani, care a venit să susţină Japonia împreună cu prietenii şi copiii ei, a declarat că doreşte să vadă o întâlnire care să rezolve problema răpirilor. Japonia a stabilit acest lucru ca o condiţie prealabilă pentru continuarea discuţiilor cu Coreea de Nord.

"Cred că o rezolvare rapidă, dacă se va întâmpla în acest an, este ceva ce sperăm cu toţii", a spus ea în timp ce se îndrepta spre meciul urmărit de aproximativ 21.000 de spectatori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici