Formula 1 s-a întors cu succes în SUA

Presa americană a avut cuvinte de laudă la adresa Marelui Premiu de Formula 1 de la Austin, primul desfăşurat în SUA după cinci ani, remarcând atât calitatea organizării, cât şi cea a spectacolului oferit pe circuit de cei 24 de piloţi.

163 afișări
Imaginea articolului Formula 1 s-a întors cu succes în SUA

Formula 1 s-a întors cu succes în SUA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

O audienţă peste aşteptări, de 265.499 de spectatori, a fost înregistrată în tribune în cele trei zile în care The Circuit of Americas a găzduit penultima etapă a sezonului 2012 al Campionatului Mondial de Formula 1. Pe zile, la antrenamentele de vineri au asistat 65.360 de spectatori, sâmbătă, la calificări, au fost 82.710, iar duminică, 117.429 de fani au urmărit victoria înregistrată de britanicul Lewis Hamilton de la McLaren-Mercedes.

Americanii au fost surprinşi să vadă o faţă a Formulei 1 diferită de imaginea pe care o aveau din perioada 2000-2007, când Grand Prix-ul Statelor Unite era organizat pe un circuit amenajat în cadrul ovalului de beton de la Indianapolis. Duminică, ei au asistat la o cursă în care depăşirile şi duelurile roată la roată au abundat, în care câştigătorul a fost stabilit aproape de final, după ce l-a întrecut pe cel care condusese din primul tur. Fanii au urmărit o competiţie dinamică de la început până la sfârşit, departe de cursele aproape procesionale din trecut, care nu i-au cucerit niciodată pe americani, după cum a remarcat New York Times.

Circuitul în sine este unul remarcabil, germanul Herman Tilke reuşind să ofere ceva original şi spectaculos după "plictisitoarele" sale opere din alte părţi ale lumii. O pistă cu zone largi de degajare, cu o combinaţie de viraje lente şi rapide ce permit depăşirile şi, peste toate acestea, un relief denivelat care aduce un plus de frumuseţe. În total, o investiţie de 400 de milioane de dolari făcută special pentru Marele Circ pe pământ american, pentru un public obişnuit cu altfel de competiţii automobilistice.

Infrastructura din jurul circuitului a fost de asemenea la înălţime. Nu au existat blocaje de trafic, iar fanii au putut folosi cele 500 de autocare puse la dispoziţie de autorităţile locale pentru a asigura transportul din centrul oraşului Austin la circuit, cale de aproape 11 kilometri.

În afara concursului propriu-zis, spectatorii au putut participa în Austin la un festival conex de trei zile, care a inclus concerte de muzică, activităţi pentru copii, simulatoare şi alte evenimente dedicate fanilor Formulei 1, manifestări cu care puţine serii automobilistice se pot mândri în SUA. Vremea a fost însorită şi, astfel, a contibuit din plin la reuşita competiţiei.

În concluzie, o organizare de execepţie, cu puţine nemulţumiri. "Un singur lucru nu mi-a plăcut, cum toate preţurile s-au triplat cu acest prilej, de la parcare, la bături, practic tot ce cumpărai", s-a plâns unul dintre zecile de mii de participanţi la eveniment.

Pilotul de la McLaren-Mercedes Lewis Hamilton a câştigat, duminică, Marele Premiu al SUA, penultima etapă a Campionatului Mondial de F1, el fiind urmat de germanul Sebastian Vettel (Red Bull) şi de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari). Hamilton a obţinut astfel al patrulea succes în această stagiune şi al 21-lea din carieră.

Titlul mondial la piloţi va fi tranşat duminica viitoare, în Marele Premiu al Braziliei de la Interlagos, între liderul Sebastian Vettel şi ocupantul locului 2, Fernando Alonso, cei doi fiind despărţiţi de 13 puncte în clasament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici