FRF: Includerea lui Mititelu în renaşterea Universităţii Craiova ar fi o catastrofă

Includerea omului de afaceri Adrian Mititelu în iniţiativa autorităţilor locale de renaştere a Universităţii Craiova ar fi o catastrofă în opinia Federaţiei Române de Fotbal, se arată într-un comunicat al instituţiei postat pe site-ul oficial.

309 afișări
Imaginea articolului FRF: Includerea lui Mititelu în renaşterea Universităţii Craiova ar fi o catastrofă

Adrian Mititelu (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"Federaţia Română de Fotbal salută iniţiativa autorităţilor locale din Craiova de a se implica în renaşterea unei echipe de fotbal care să ducă mai departe spiritul, performanţele şi prestigiul de care s-a bucurat Universitatea Craiova. Adunarea Generală a FRF a ieşit în întâmpinarea acestei dorinţe încă de anul trecut, când a oferit autorităţilor locale un loc în Liga a II-a pentru a înscrie o echipă de fotbal în această competiţie. Trebuie subliniat însă că orice asociere a autorităţilor locale cu Adrian Mititelu, cel care este în totalitate responsabil de situaţia creată în ultimii ani în fotbalul craiovean, nu ar face decât să ducă la pierderea unei noi şanse de renaştere a echipei Universitatea Craiova, spre dezamăgirea miilor de fani şi în dauna fotbalului românesc. Includerea lui Adrian Mititelu într-o astfel de iniţiativă ar fi catastrofală pentru şansa renaşterii Universităţii Craiova", se arată în comunicatul FRF.

Conducerea federaţiei a ţinut să readucă în atenţie contraperformanţele echipei craiovene din perioada în care Mititelu a condus clubul: "Poate că ar fi util să amintim opiniei publice «performanţele» sportive şi manageriale ale clubului condus de Adrian Mititelu, care au însemnat retrogradarea pe cale sportivă a echipei sale, insolvenţa şi intrarea în executare silită a societăţii comerciale pe care o deţinea şi dezafilierea ca membru al FRF. Intenţiile sale, anunţate săptămâna trecută, de a diviza societatea comercială, aflată în stare de insolvenţă, pentru a crea o entitate fără datorii care să se asocieze cu autorităţile locale, se înscriu în aceeaşi strategie falimentară pe care a urmat-o în ultimii ani (când mai multe societăţi cu nume asemănătoare au fost folosite pentru a crea confuzie şi a ascunde problemele financiare, respectiv, FC Ştiinţa U Craiova SA, Fotbal Club U Craiova SA, Univştiinţa Fotbal Craiova SA). Este de neconceput ca o echipă de fotbal condusă din nou de Adrian Mititelu să poată atrage fotbalişti, tehnicieni sau personal administrativ, în condiţiile în care aproape toţi cei care au făcut parte din fosta structură a societăţii controlate de Adrian Mititelu nu fuseseră plătiţi de foarte mult timp în momentul dezafilierii".

FRF consideră justă sancţionarea clubului Universitatea Craiova şi a patronului Adrian Mititelu. "S-a discutat foarte mult în spaţiul public de decizia Comitetului Executiv şi mai apoi a Adunării Generale de dezafiliere a clubului condus de Adrian Mititelu, mulţi comentatori ignorând faptele şi grăbindu-se să o califice drept abuzivă. Ţinem să subliniem încă o dată că, deşi extrem de severă, decizia a fost luată cu respectarea tuturor regulamentelor şi statutelor în vigoare, în conformitate cu reglementările organismelor internaţionale la care FRF este afiliată (FIFA şi UEFA). Clubul condus de Adrian Mititelu a refuzat să se adreseze mai întâi Tribunalului Arbitral al Sportului (TAS) de la Lausanne pentru a ataca decizii ale FRF înainte de a apela la instanţele de drept comun, încălcând astfel în mod grav statutul FRF. În perioada ce a urmat dezafilierii, Adrian Mititelu a declanşat o campanie de calomniere a reprezentanţilor fotbalului românesc, a demarat o serie de acţiuni juridice absurde împotriva FRF, contestând până şi existenţa acesteia (Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea clubului Universitatea Craiova prin care contesta legalitatea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal din 2005 şi 2010, ambele câştigate de preşedintele Mircea Sandu), şi a încercat să ameninţe reprezentanţii justiţiei pentru a influenţa deciziile acestora (a formulat plângeri penale împotriva judecătorilor, precum plângerea penală împotriva lui Emanuel Albu, judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie). Toate aceste fapte îl discreditează pe Adrian Mititelu în ochii iubitorilor fotbalului românesc", se mai arată în comunicatul federaţiei.

În opinia FRF, Adrian Mititelu ar trebui să cedeze palmaresul echipei Universitatea Craiova autorităţilor locale, instituţia arătându-şi disponibilitatea de a sprijini autorităţile locale în demersul de renaştere a echipei oltene: "Este foarte important de spus că FRF nu a considerat nicicând că sancţionarea clubului condus de Adrian Mititelu este echivalentul excluderii din activitatea sportivă a ceea ce reprezintă cu adevărat Universitatea Craiova. Istoria şi performanţele Craiovei Maxima, echipa fanion a fotbalului românesc, cea care a deschis drumul echipelor româneşti de club în fazele superioare ale competiţiilor europene, nu pot fi acaparate de o singură persoană. Acestea aparţin oraşului şi suporterilor săi de pretutindeni. Chiar şi din punct de vedere formal, Adrian Mititelu nu poate revendica decât palmaresul clubului de fotbal AS FC UNIVERSITATEA CRAIOVA, un club înregistrat ca entitate privată în anul 1994. Dacă ar fi preocupat de binele fotbalului din Craiova, Adrian Mititelu ar trebui să cedeze şi acest palmares autorităţilor locale şi să se retragă din activităţile legate de fotbal. În acest context, autorităţile locale din Craiova, beneficiind şi de sprijinul FRF au şansa istorică de a participa la renaşterea unei echipe simbol a fotbalului românesc, au şansa de a pune bazele noii echipe Universitatea Craiova, urmaşă a Craiovei Maxima. Decizia aparţine în totalitate Primăriei Craiovei şi Consiliului Judeţean Dolj, investitorilor locali, precum şi suporterilor din întreaga ţară. FRF îşi arată întreaga disponibilitate de a sprijini în mod statutar un astfel de demers".

Finanţatorul clubului Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a declarat, săptămâna trecută, că va ceda majoritatea acţiunilor către municipiu, judeţ, o asociaţie a suporterilor şi una a fostelor glorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici