Germania salută curajul lui Hitzlsperger de a recunoaşte că este homosexual

Germania salută, joi, curajul fostului internaţional Thomas Hitzlsperger de a-şi recunoaşte orientarea sexuală pentru a contribui la lupta împotriva homofobiei.

187 afișări
Imaginea articolului Germania salută curajul lui Hitzlsperger de a recunoaşte că este homosexual

Germania salută curajul lui Hitzlsperger de a recunoaşte că este homosexual (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Majoritatea presei germane a consacrat prima pagină acestui subiect, iar cotidianul Bild a titrat: "RESPEKT!".

Într-un filmuleţ postat joi pe site-ul său, Hitzlsperger a explicat că demersul său este "important mai ales pentru homofobi", care "trebuie să ştie că au încă un adversar".

El a precizat că prin dezvăluirea orientării sale sexuale a dorit să îi ajute pe tinerii fotbalişti homosexuali. "Ei pot să vadă, din experienţa mea şi altor persoane, că poţi să fii şi homosexual şi fotbalist de succes", a explicat Hitzlsperger.

Thomas Hitzlsperger i-a menţionat pe John Amaechi, Gareth Thomas şi Tom Daley ca fiind sursele sale de inspiraţie şi exemplele care i-au dat curaj să spună că este homosexual.

"«Sunt homosexual». Această afirmaţie nu mai miră pe nimeni atunci când este făcută de cineva din showbiz sau din politică, dar în fotbal situaţia este diferită. Pentru mulţi suporteri şi jucători, homosexualitatea încă este sinonimă cu slăbiciunea şi este interzisă. Thomas Hitzlsperger este primul fotbalist german celebru care a avut curajul de a sparge acest tabu", a notat Bild.

Cuvântul "curaj" a fost folosit cu referire la Hitzlsperger şi de numeroşi comentatori politici, de exemplu de fostul ministru de Externe Guido Westerwelle, de asemenea homosexual, care a afirmat că "acest curaj merită cel mai mare respect".

"Este plăcut să aud asta, dar şi acest lucru face parte din problemă. Este ceva ce trebuie să se schimbe. Sper sincer că vom trăi momentul în care nimeni nu va mai vorbi de curaj în astfel de circumstanţe, pentru că se va considera că e absolut normal pentru un sportiv să vorbească despre homosexualitatea sa", a declarat Thomas Hitzlsperger pentru cotidianul The Guardian.

Thomas Hitzlsperger, în vârstă de 31 de ani, a devenit primul jucător de renume din fotbalul german care recunoaşte că este homosexual, el făcând această dezvăluire într-un interviu pentru ediţia de joi a publicaţiei Die Zeit.

"Recunosc că sunt homosexual pentru că doresc să avanseze chestiunea homosexualităţii în sportul profesionist. Să devin conştient de homosexualitatea mea a fost un proces lung şi greu. Abia în ultimii ani am realizat că prefer să locuiesc cu un bărbat. Nu mi-a fost niciodată ruşine de cine sunt, dar nu este uşor să stai la masă cu 20 de bărbaţi şi să asculţi glume despre homosexuali. Homosexualitatea este un subiect ignorat în fotbal şi nu este tratată ca o temă serioasă", a declarat Hitzlsperger.

Fostul mijlocaş internaţional are 52 de selecţii în naţioanala Germaniei, între 2004 şi 2010.

Hitzlsperger, născut la Munchen, s-a format la Bayern, înainte de a merge la Aston Villa în 2000. Transferat la VfB Stuttgart în 2005, el a trecut la Lazio în 2010, înainte de a petrece un sezon la West Ham anul următor. El a jucat apoi la VfL Wolfsburg, înainte de a-şi încheia cariera la Everton, sezonul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici