Hagi: La naţională trebuie să vină un antrenor responsabil, un învingător cu sămânţă de lider

Fostul selecţioner Gheorghe Hagi a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că la echipa naţională a României trebuie să vină un antrenor responsabil, cu personalirtate, un învingător cu sămânţă de lider.

84 afișări
Imaginea articolului Hagi: La naţională trebuie să vină un antrenor responsabil, un învingător cu sămânţă de lider

Gheorghe Hagi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"La echipele naţionale trebuie să fii responsabil, să ai personalitate, să fii un câştigător şi trebuie să ai sămânţă de lider. Asta pentru că în vestiar trebuie să îi faci pe jucători să te asculte. Să ai puterea de a convinge că ceea ce spui e bine şi să te urmeze ceilalţi, ca să poţi să ai succes. Trebuie să poţi să conduci acel vestiar care e greu de tot, acolo sunt cei mai buni dintr-o ţară. Şi, bineînţeles, trebuie să ai ochi la jucători, pentru că devii selecţioner, nu antrenezi", a spus Hagi.

Tehnicianul formaţiei FC Viitorul a menţionat că în situaţia în care se ia în calcul numirea unui selecţioner doar pentru meciul cu Irlanda de Nord, ultimul oficial din acest an, înseamnă că persoanele din conducerea FRF au decis un antrenor care nu este în momentul de faţă liber de contract. "Nu fac eu strategia la echipa naţională, nu sunt eu responsabil, eu răspund de Viitorul. Dacă se pune un antrenor pentru un meci, înseamnă că se gândesc la un alt antrenor care nu e liber (n.r. - de contract). Uşor nu va fi. Oricum, orice schimbare aduce o altă viziune. De acum încolo trebuie judecat bine şi adus un antrenor care să aibă personalitate, experienţă, să califice echipa. Să vedem cine acceptă să ia o echipă de pe drum şi sperăm să fie o alegere inspirată şi bună pentru a merge la europene. După aceea, nea Puiu sau cine va fi, sunt lucruri de federaţie, ţin de bucătăria lor, nu mă privesc pe mine pentru că am şi eu problemele mele la club", a menţionat el.

Hagi a adăugat că nu îşi permite să spună dacă fostul său antrenor, Anghel Iordănescu, este potrivit sau nu pentru funcţia de selecţioner. "Nu pot eu să îl evaluz pe nea Puiu. Asta ar fi culmea. Iordănescu este Iordănescu, aşa cum este Lucescu, Dinu, Angelo Niculescu şi toţi marii jucători. Nu pot să îl evaluez eu pe nea Puiu în antrenorat. E un monstru, e unul dintre antrenorii mari pe care i-a avut România. Noi am fost antrenaţi de ei, ne-au crescut cum trebuie, iar noi i-am servit aşa cum trebuie, i-am făcut să aibă succes. Dar nea Puiu decide ce e mai bine pentru el. Fiecare îşi alege propriul lui moment, propriul lui interes, nu pot să comentez", a explicat Hagi.

În ceea ce îl priveşte pe fostul său coleg de la naţională, Dan Petrescu, Hagi a menţionat că nu ştie dacă acesta e dispus să preia funcţia de selecţioner. "Eu nu am spus că Dan Petrescu este cel mai bun (n.r. - pentru echipa naţională). Nu ştiu dacă ar veni, să îl întrebaţi pe Petrescu. El decide pentru el, nu e în echipă cu mine. El decide ce e bine pentru el. Toţi cei din generaţia noastră îşi alege fiecare destinul. Suntem oameni care ne confundăm cu succesul şi care ne asumăm deciziile. Oricum, eu ştiu că e Contra antrenor la echipa naţională. Aşa am văzut de două zile la televizor, ştire peste ştire că e Contra. Sau nu am văzut eu semnul întrebării", a spus, în glumă, Hagi.

Întrebat dacă pe vremea când era jucător a fost consultat vreodată de conducerea FRF când a fost numit un selecţioner, Hagi a răspuns: "Eu niciodată nu am fost preocupat de lucrul ăsta. Chiar o dată a venit nea Puiu să discute cu mine, de fapt, l-a trimis pe Gabi, şi i-am dat «reject». Nu, nu discutam. Rolul meu era să joc fotbal, nu să îmi dau cu părerea. Nu vreau să mă înâlnesc cu el şi să îmi spună că am zis eu «da» sau «ba». Eu totdeauna am sprijinit antrenorul. După aceea, ca antrenor, da, totdeauna se mai consultă jucătorii importanţi. Ei pot fi consultaţi, câteodată prin întrebări mai găseşti şi răspunsuri şi nu e rău. Întrebi jucătorii de greutate, care au anumiţi ani la naţională. Important e să decidă cine trebuie, să nu decidă jucătorii. E o chestiune de inspiraţie cu antrenorul... e exemplul acesta cu Grecia unde s-a dus Ranieri. Un antrenor foarte bun, are vârstă, experienţă, orice, şi uite că lucrurile merg mai greu".

Selecţionerul naţionalei României, Victor Piţurcă, şi Federaţia Română de Fotbal au reziliat, joi, contractul de comun acord, tehnicianul semnând un contract pe doi ani cu gruparea Al Ittihad din Arabia Saudită

Victor Piţurcă, în vârstă de 58 de ani, se afla în funcţia de selecţioner al României din 1 iulie 2011, el aflându-se la al treilea mandat la prima reprezentativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici