Indignare în fotbalul francez, după propunerea de taxare cu 75 la sută a veniturilor mari

Lumea fotbalului din Franţa, ţară în care salariile jucătorilor au explodat în ultimii 20 de ani, s-a arătat indignată de propunerea candidatului socilaist la alegerile prezidenţiale, Francois Hollande, de a fi taxate cu 75 la sută veniturile care depăşesc un milion de euro.

339 afișări
Imaginea articolului Indignare în fotbalul francez, după propunerea de taxare cu 75 la sută a veniturilor mari

Indignare în fotbalul francez, după propunerea de taxare cu 75 la sută a veniturilor mari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă această propunere va fi adoptată, campionatul Franţei va retrograda în a doua divizie europeană. Acest proiect de hipertaxare va fi reprezenta moartea fotbalului francez", a declarat, joi, Frederic Thiriez, preşedintele Ligii Profesioniste Franceze (LFP), cotidianului L'Equipe.

El a estimat că 120-150 de fotbalişti, un sfert din efectivul Ligue 1, ar fi afectaţi de propunerea făcută de Francois Hollande, altfel un fan al fotbalului, de a fi impozitate cu 75 la sută partea veniturilor care depăşeşte un milion de euro pe an.

"A trece de la taxe de 45 la sută la 75 la sută va fi fără precedent în Europa şi cei mai buni jucători ai noştri, aflaţi pe o piaţă internaţională, vor pleca", a adăugat Thiriez.

"Jucătorii vor pleca instantaneu din Franţa", a susţinut şi ministrul Sporturilor, fostul judoka David Douillet, care a catalogat măsura ca fiind "absolut demagogică".

Philippe Piat, preşedintele Uniunii naţionale a fotbaliştilor profesionişti, a arătat un ton mai temperat. "Eu nu cred că această propunere va duce la exodul jucătorilor, pentru că deja se consideră că sunt fotbalişti mai buni în străinătate. Dar va reduce numărul de jucători străini care doresc să evolueze în Franţa", a spus el.

Pentru Jean-Pierre Louvel, preşedintele grupării Le Havre (liga a doua) şi al Uniunii cluburilor profesioniste, "descurajarea în viitor a salariilor ridicate ar priva statul de o sursă importantă de venituri, pentru că jucătorii plătesc cele mai mari impozite". "S-a criticat foarte mult venirea lui Beckham la PSG pentru un salariu de 800.000 de euro (lunar), dar totodată ar fi fost un contribuabil excepţional", a declarat Louvel, care a precizat că jucătorii şi cluburile plătesc în total 600 de milioane de euro anual impozite şi contribuţii sociale.

Reprezentanţii fotbalului profesionist francez se plâng în mod regulat că sunt defavorizaţi în raport cu campionatele britanic, spaniol şi german, din cauza veniturilor mai mici şi impozitelor mai mari. Totuşi, această situaţie nu a împiedicat salariile să explodeze în ultimii ani datorită creşterii veniturilor din drepturile de televizare şi apariţiei unor oameni de afaceri potenţi, cum este cazul clubului PSG, cumpărat anul trecut de un fond de investiţii din Qatar.

Potrivit unei anchete realizate de cotidianul Le Parisien şi publicate la finalul lui 2011, majoritatea componenţilor lotului echipei Paris Saint Germain câştigă mai mult de 100.000 de euro brut pe lună, ajungându-se la 350.000 de euro în cazul mijlocaşului ofensiv argentinian Javier Pastore şi la 335.000 de euro în cel al atacantului brazilian Nene.

Singurul jucător care s-a exprimat pe marginea "taxei Hollande" a fost fundaşul parizian Christophe Jallet, cu un salariu lunar de 100.000 de euro, care a afirmat: "Celor care au şansa de a reuşi li se trage la picioare".

Comentariile sale, potrivit cărora există un risc de exod masiv al jucătorilor dacă aceştia vor avea impresia "că muncesc pentru nimic", au produs numeroase reacţii dezaprobatoare pe Internet. "Cred că omul ăsta nu a avut nevoie niciodată să lucreze pentru a trăi", a scris un fan.

Lumea fotbalului francez este acuzată în dese rânduri că trăieşte pe o altă planetă, senzaţie care s-a accentuat în rândul opiniei publice în această perioadă de criză economică şi după evoluţia dezamăgitoare a echipei naţionale a Franţei la Cupa Mondială din 2010.

Candidatul socialist în alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Hollande, a propus majorarea taxei pe veniturile anuale de peste un milion de euro la 75%, argumentând că nivelul salariilor directorilor de mari companii este inacceptabil, potrivit cotidianului Financial Times.

Actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a introdus, la venirea la putere în 2007, o prevedere legislativă care limitează la 50% impozitul pe venit.

Hollande a prezentat pentru prima dată propunerea luni noapte, la un post de televiziune şi pare să-i fi luat prin surprindere inclusiv pe membrii propriului partid.

"Am văzut creşterile substanţiale ale salariilor şefilor companiilor ce compun indicele bursier CAC 40, la o medie de două milioane de euro pe an. Cum poate cineva accepta aşa ceva? M-am gândit şi anunţ acum că pentru veniturile de peste un milion de euro pe an impozitul ar trebui să fie de 75%, pentru că nu este posibil să existe un asemenea nivel al salariilor", a spus el.

Noua propunere merge chiar mai departe decât planul prezentat anterior, care viza un impozit de 45% pentru veniturile de peste 150.000 de euro.

Anunţul vine după declaraţia din ianuarie a lui Hollande că lumea financiară este adversarul său real şi înaintea unei vizite la Londra, în cadrul căreia candidatul la preşedinţie va încerca să atragă voturile a circa 300.000 de francezi care locuiesc în capitala Marii Britanii. Mulţi dintre aceştia lucrează în sectorul financiar, notează cotidianul britanic.

Impresia că măsura de majorare a impozitului pe venit a fost gândită în grabă este întărită de corectarea declaraţiei iniţiale din timpul emisiunii TV, când Hollande a spus că taxa se va aplica veniturilor de peste un milion de euro pe lună, pentru a se arăta că va fi aplicată pentru venituri de peste un milion de euro pe an.

Directorul de campanie al lui Hollande, Pierre Moscovici, a declarat că noul prag de impozitare va afecta între 7.000 şi 30.000 de persoane, dar nu a precizat ce sumă ar putea fi atrasă la finanţele statului.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici