Indignare în SUA după afirmaţii cu caracter rasist ale preşedintelui clubului LA Clippers. Jucătorii echipei de baschet au protestat

Echipa Los Angeles Clippers a pierdut, duminică, primul meci de la debutul scandalului în care este implicat preşedintele clubului Donald Sterling, ale cărui afirmaţii cu caracter rasist au suscitat un val de indignare în SUA.

268 afișări
Imaginea articolului Indignare în SUA după afirmaţii cu caracter rasist ale preşedintelui clubului LA Clippers. Jucătorii echipei de baschet au protestat

Donald Sterling (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Clippers a fost învinsă, scor 97-118, de Golden State, iar cele două echipe sunt acum la egalitate la general, 2-2, în primul tur al play-off-ului din NBA.

"Tot ce s-a întâmplat în ultimele ore nu poate fi o scuză pentru acest eşec", a declarat antrenorul Doc Rivers.

Însă echipa nu a abordat această întâlnire în cele mai bune condiţii: jucătorii au organizat sâmbătă o reuniune de criză de 45 de minute pentru a discuta despre eventualitatea neprezentării la meci.

Jucătorii au decis în cele din urmă să joace, dar în semn de protest şi-au aruncat gecile cu numele echipei şi au îmbrăcat tricouri fără inscripţie la încălzire, iar în timpul meciului au evoluat cu jambiere şi banderole negre.

Site-ul TMZ, specializat în viaţa celebrităţilor, a lansat cazul Sterling, după ce a publicat o discuţie de zece minute între un bărbat, prezentat ca Donald Sterling şi o femeie de circa 20 de ani, identificată ca V. Stiviano.

Sterling, în vârstă de 80 de ani, i-a reproşat că a publicat pe contul de Instagram o fotografie în care ea apărea alături de Magic Johnson, fost star al Los Angeles Lakers. "Pe contul tău de Instagram de rahat nu trebuie să te arăţi alături de negri", i-a spus el femeii, care răspunde că ea este de origine mexicană şi afroamericană.

"Te poţi culca cu negri, poţi să-i aduci la tine, poţi face ce vrei cu ei, dar măcar nu le face publicitate şi să nu-i aduce la meciurile mele", spune Sterling.

Vizat direct, Magic Johnson a anunţat pe contul său de Twitter că nu va mai asista la vreun meci al echipei Clippers, "atât timp cât Sterling va fi preşedinte". "El nu mai are dreptul de a fi proprietar în NBA. Îl consideram un prieten. Să facă astfel de comentarii despre mine, despre negrii americani şi alte minorităţi este inacceptabil în societatea noastră şi în campionatul nostru", a subliniat Johnson.

Şi preşedintele SUA, Barack Obama, s-a exprimat în acest caz. "Când presoane ignorante se laudă cu ignoranţa lor, nu poţi face mare lucru decât să le laşi să vorbească", a spus Obama, evocând afirmaţii "extrem de ofensatoare" şi rasiste.

Conducătorii NBA au decis să deschidă o anchetă, aceasta urmând să fie finalizată marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici