INTERVIU - Jean Valvis: Rapidul a fost şi va fi mereu în inima mea

Acţionarul FC Rapid, Jean Valvis, vorbeşte într-un interviu pentru MEDIAFAX despre proiectul construirii unei arene acoperite, multifuncţionale în Giuleşti, care ar fi putut pune Bucureştiul pe harta capitalelor culturale europene şi despre sponsorizarea grupării de fotbal CS Turnu Severin.

514 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Jean Valvis: Rapidul a fost şi va fi mereu în inima mea

Jean Valvis (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Reporter: Există vreun sâmbure de adevăr în afirmaţia că aţi fost ţepuit de Copos?

Jean Valvis: Absolut niciunul. Ţepuit este când dai nişte bani şi nu primeşti ceva înapoi. Ori, în contextul în care la Rapid eu am dat 750.000 de dolari în patru-cinci ani pentru promovarea firmei mele de atunci, iar prin această colaborare cu Rapid brandul a beneficiat enorm, este evident că această afirmaţie este total nefondată. Am câştigat campionatul, apoi am luat şi Supercupa (2003), iar Rapidul a fost şi va fi în inima mea. Dar, în continuare, Copos este prezentat ca un om care păcăleşte pe toată lumea, e treaba presei, însă afirmaţia că Valvis a fost ţepuit este total greşită, deoarece Valvis a făcut treabă, a promovat si apoi a vândut "LaDorna".

Rep.: De ce nu aţi mai venit la meciuri în Giuleşti?

Jean Valvis: Mi-au rămas nişte amintiri unice din Giuleşti, iar spiritul rapidist nu-l voi uita niciodată. Dar am mai urmărit meciurile Rapidului şi citesc pe forumuri de ei. Urmăresc poziţia Clubului Aristocratic, îi admir pe aceşti fani, sunt cei mai frumoşi, sunt intelectualii suporteri, artişti, actori, partea elitistă a societăţii româneşti. Intuitiv, cred că foarte mulţi dintre aceşti oameni minunaţi sunt dezamăgiţi de ce se întâmplă acum la Rapid. Ce a rămas acum în tribune este un aspect urât al societăţii, structura fanilor s-a schimbat într-un mod trist. Am ascultat şi îmi place imnul copiilor Ligii Copiilor Rapidişti.

Rep.: Care mai e situaţia cu acţionariatul la Rapid?

Jean Valvis: Sunt încă acţionar al Rapidului, am refuzat să vând acţiunile mele, care sunt scrise şi subscrise la Camera de Comerţ. Apoi nu am fost scos din Adunarea Generală, cum se tot scrie, nu m-a scos George Copos. Dacă ai o acţiune, nimeni nu ţi-o ia, e a ta. Faptul că am rămas minoritar, e refuzul meu să depun banii pentru noile acţiuni subscrise. De ce n-am depus banii? Pentru că în 2006, George Copos a refuzat auditul internaţional. Când s-au subscris noile acţiuni şi trebuia să vin cu banii de acţiuni noi, am refuzat să vin pentru că el nu avea finanţele transparente.

Rep.: În 2006 aţi afirmat că Rapid va deveni un Manchester United de Balcani...

Jean Valvis: Din prezenţa mea de 20 de ani în România asta e un mare regret al meu, cu Rapid. La toate societăţile unde sunt majoritar am avut succes, însă la Rapid eram minoritar, n-am avut decizie, nu făceam strategia si nici nu aveam controlul banilor. Este singurul proiect pe care îl regret. Şi de ce-l regret? În 2006 chiar am avut ocazia să construim un "Manchester United al Balcanilor”, iar cum afacerile cu lapte, apă sau vin au avut succces, sunt convins că şi proiectul ăsta ar fi fost o reuşită. Despre ce e vorba? Am fost un grup de oameni de afaceri creativi, eu, Florin Talpeş, Dan Ostahie, Doru Seceleanu, care a venit cu 5 milioane de euro majorare de capital. Ori în 2006, având deja banii ăştia, luai lejer 30 de milione de la bănci. Pe atunci găseai imediat un credit de 80% pentru investiţii de infrastructură şi am fi terminat proiectul propus, acela al construirii unei arene ultramoderne, multifuncţionale, acoperite. Voiam să reconstruim Giuleştiul, să facem un stadion polivalent şi am fi dotat şi Bucureştiul cu unica arenă acoperită, de 25.000 de spectatori. Iar Capitala României ar fi intrat pe harta concertelor culturale europene. Dacă Madonna, U2, Rolling Stone vor să vină la Bucureşti, iarna nu există arenă unde să poată să concerteze. Deci nu regret că n-am ”câştigat” împotriva lui Copos, că nu am devenit un samsar de jucători. Întâi regret că un club de tradiţie a ajuns unde a ajuns, deoarece Copos a considerat că e jucăria lui. Apoi, că n-am reuşit să dotăm Bucureştiul, prin Rapid, cu această arenă. Cele 5 milioane, care reprezentau creşterea capitalului în 2006, erau pe masa Rapidului... nu e un vis, nu e o perspectivă, nu sunt vorbe goale. Acţionarii au subscris 5 milioane când Copos a refuzat audit internaţional. Faptul că a refuzat transparenţa şi noi intram cu 5 milioane la un sac fără fund, unde nu ştiam ce probleme sunt în spate, juridice, contabile, cine ştie şi penale eventual. Am construit 14 fabrici de succes în ţara asta, le-am făcut, nu sunt vise şi continui să mai construiesc. Însă această chestie nu am putut să o fac. Dacă ar fi fost industrie sportivă adevarată în Giuleşti, am fi avut şi un stadion acoperit, multifuncţional pentru Bucureşti şi cu un Rapid ”Manchester United al Balcanilor”, cu reguli, cu transparenţă, cu departamente, cu management, cu marketing, cu abonaţi, cu materiale promoţinale vândute ca lumea. N-am reuşit, eram minoritar, nu puteam să schimb mentalitatea unui om care a avut alte priorităţi. Finanţarea era găsită, ministrul transporturilor era de acord să-l demolăm, activul stadion era trecut de la minister la autoritatea locală, nu era greu. Bucureştiul, din păcate, astăzi nu este pe harta evenimentelor culturale majore din Europa. Când se face un eveniment la Arena Naţională, nici nu vă imaginaţi ce costuri pentru refacerea gazonului implică, iar iarna, când este frig, să mă duc cu haina groasă, e ridicol.

Rep.: În ce fel v-aţi implicat la gruparea de fotbal CS Turnu Severin?

Jean Valvis: Vreau să menţionez că nu am preluat această echipă, deoarece sunt incompatibil cu fenomenul fotbal din România, condiţiile unei industrii sportive nefiind încă reunite. La Severin este o acţiune de marketing pe care a făcut-o Viti-Pomicola Sâmbureşti, strict de marketing şi distribuţie. Noi avem o distribuţie proastă la Mehedinţi şi vrem să crească şi acolo. Vinul Sâmbureşti va fi un susţinător al echipei oraşului, este o sponsorizare. Devenim sponsorii principali ai echipei din Severin, care o să joace cu numele sponsorului Rouge de Romanie Sâmbureşti pe piept. Am intrat în parteneriatul ăsta pentru că există nişte perspective, un vin oltenesc ajută echipa olteană, având ca scop creşterea imaginii şi promovării pe nivel local. Nu e o asociere Valvis-Turnu Severin, fiecare întreprindere a noastră funcţionează, dar nici nu am blocat acţiunea. Valvis Holding are 10 societăţi şi Sâmbureştiul nu e cea mai mare, e cea mai mică. Nu am nici intenţii de a prelua echipa, nu am nici proiecte mari, sunt sponsor principal al unei echipe olteneşti, mi se pare normal ca un vin care primeşte medalia de aur în Beijing să fie băut şi de olteni.

Rep.: O să asistaţi la partidele oltenilor?

Jean Valvis: Nu vreau să anunţ că mă duc la stadion, însă nu exclud să fiu prezent la meciurile importante.

Rep.: Rapidiştii au primit lapte la câştigarea Cupei din 2006, în ce mod va fi premiată din Severin de sponsor?

Jean Valvis: Îi vom servi cu un pahar de vin sau vom inventa şampania de Sâmbureşti.

Rep.: Cu ce echipă ţineţi din Grecia şi cu cine de acolo v-ar plăcea să se asocieze din Severin?

Jean Valvis.: Vreau să precizez că sunt grec din Diaspora şi am făcut nataţie de performanţă, proba crawl, la Panathinaikos. La fotbal am ţinut cu Panathinaikos şi Panionios. Există o intuiţie a mea că nişte oameni din Grecia sunt determinaţi să facă performanţă la Severin. În primul rând o academie, care să aibă în jur de 300, 400 de copii. Vor să copieze modelul Skoda Xhanti, care scoate 3-4 jucători anual, apoi reuşeşte să fie şi un club sănătos din punct de vedere financiar. Apoi există dorinţa de a renaşte şi de a restructura clubul după normele UEFA. Team managerul Stathis Smyris, care vine de la Olympiakos, este un fel de Dinu Vamă la Rapid. Iar directorul de marketing, Nikos Koropoulis, are familie şi locuieşte acolo. Vor să atragă toţi fanii lângă echipă şi să vândă si abonamente. Echipa din Severin va beneficia de sprijinul lui Olimpiakos, care va trimite nişte jucători ce n-au posibilitatea să joace în Grecia, dar sunt de valoare. Aşa are de câştigat atât jucătorul, cât şi Olympiakos. Va fi adus Leonidas Panagopoulos, care a fost portarul lui Olympiakos, apoi Mustakis de la AEK, a fost adus Asanovici, fiul antrenorului secund de la Lokomotiv Moscova, mai vin şi alţii. Între 5-15 februarie, la Pireu, Drobeta va juca cu Olympiakos şi sunt în organizare meciuri cu Lokomotiv Moscova şi AEK. Şi sper ca echipa din Severin să ajungă în curând să bată Steaua şi Dinamo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici