JOCURILE OLIMPICE 2012: Locurile de desfăşurare a competiţiilor

O "armată" de muncitori, grădinari şi decoratori contribuie la finisarea uriaşului şantier al JO de la Londra, constituit din locuri moderne şi mobile, cum este cazul stadionului olimpic sau elegantului centru acvatic, temporare ca pavilionul de baschet, sau refolosibile ca pavilionul de handbal.

329 afișări
Imaginea articolului JOCURILE OLIMPICE 2012: Locurile de desfăşurare a competiţiilor

JOCURILE OLIMPICE 2012: Locurile de desfăşurare a competiţiilor (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cea mai mare parte a instalaţiilor sunt situate în cartierul Stratford din estul Londrei, conform AFP.

Meciurile de fotbal vor avea loc la Cardiff (Ţara Galilor), Coventry, Glasgow (Scoţia), Manchester şi Newcastle.

Cursele de canoe vor avea loc în nordul şi vestul Londrei, cele de VTT în est, în timp ce competiţia de iaht se va desfăşura la Weymouth, pe coasta meridională a Angliei.

Principalele locuri de desfăşurare a competiţiilor:

- PARCUL OLIMPIC -

STADIONUL OLIMPIC

Capacitate: 80.000 de locuri

Sport: atletism

Contrastând cu gigantismul "Cuibului de păsări" de la JO de la Beijing, stadionul olimpic din Londra are o concepţie foarte simplă. Costând 486 milioane de lire sterline (550 milioane de euro), el este mobil pentru a putea fi utilizat după JO. Etajul superior, din oţel şi beton, poate fi demontat pentru a reduce capacitatea la 25.000 de locuri. Clubul de fotbal West Ham este interesat.

CENTRU ACVATIC

Capacitate: 17.500 de locuri

Sporturi: nataţie, înot sincron, sărituri, pentathlon modern

Centrul acvatic datorează originalitatea sa celebrei arhitecte irakiano-britanice Zaha Hadid şi are un acoperiş în formă de val, lung de 160 de metri. Având un cost de 269 de milioane de lire sterline (324 milioane de euro), găzduieşte o piscină de 50 de metri, un bazin de antrenament şi unul pentru sărituri. Capacitatea sa va fi redusă la 2.500 de spectatori după JO. Aici au avut loc Cupa Mondială de sărituri din 2012 şi campionatele britanice de nataţie.

RIVERBANK ARENA, terenul de hochei

Capacitate: 15.000 de locuri

Sport: hochei pe iarbă

Centrul găzduieşte un teren principal ce poate primi 15.000 de spectatori şi un teren de antrenament, ambele bicolore (albastru şi roz). După JO, capacitatea centrului de hochei va fi redusă la 3.000 de spectatori.

PAVILIONUL DE BASCHET

Capacitate: 12.000 de locuri

Sporturi: baschet, handbal

Este una dintre cele mai mari instalaţii temporare ridicate în istoria JO. Construită din oţel şi acoperită cu PVC, arena a fost terminată în iunie 2011 şi a costat 43 de milioane de lire sterline (48 milioane de euro). Va găzdui şi finala turneului de handbal. Va fi demontată după JO, iar unele părţi vor fi reutilizate.

COPPER BOX, Pavilionul de Handbal

Capacitate: 6.500 de locuri

Sporturi: handbal, pentatlon modern (scrimă)

A costat 43 de milioane de lire sterline (51,8 milioane de euro). După JO, va fi convertit înr-un stadion pluridisciplinar pentru marele public.

VELODROM

Capacitate: 6.000 de locuri

Sport: ciclism pe pistă

Velodromul este divizat în două etaje: un etaj inferior de 3.5000 de locuri, restul scaundelor fiind dispuse pe două nivele. Între cele două etaje, un zid de sticlă va permite persoanelor rămase în exterior să vadă probleme. Cu un cost de 93 de milioane de lire sterline (112 milioane de euro), clădirea a fost concepută de britanicul Michael Hopkins.

ARENA DE POLO

Capacitate: 5.000 de locuri

Sport: polo

Această instalaţie temporară situată în spatele centrului acvatic are o piscină încălzită. Ea va fi demontată după JO, unele părţi urmând să fie refolosite.

- Alte locuri -

WIMBLEDON (All England Club)

Capacitate: 30.000 de locuri

Sport: tenis

Sud-vestul Londrei

Locul unde se dispută turneul de tenis de la Wimbledon va găzdui şi competiţia olimpică de tenis, la trei săptămâni după finalul Grand Slam-ului. Construit în 1922, terenul central are o capacitate de 15.000 de locuri şi un acoperiş retratabil. Terenul numărul 1 poate găzdui 11.500 de spectatori.

NORTH GREENWICH ARENA

Capacitate: 20.000 de locuri

Sporturi: gimnastică, baschet

Sud-estul Londrei

Clădirea a costat 789 de milioane de lire sterline (895 milioane de euro) dar nu a fost utilizată mai mulţi ani. Are o sală de sport şi de concerte şi găzduieşte magazine, restaurante, un bar de noapte şi o sală de cinema. Sala principală poate primi 16.500 de spectatori pentru gimnastică şi până la 20.000 pentru finala turneului de baschet. A găzduit meciuri demonstrative din NBA şi Campionatele Mondiale de gimnastică artistică din 2009.

EXCEL

Capacitate: se poate schimba în funcţie de probe

Sporturi: box, scrimă, judo, tenis de masă, taekwondo, haltere, lupte

Estul Londrei

Cinci săli vor fi creatre în acest centru de expoziţii şi conferinţe din cartierul Docklands. Clădirea are două săli fecare de 32.250 m2. ExCel a găzduit un summit G20 în 2009 iar deja au avut loc mai multe probe test.

CENTRUL LEE VALLEY WHITE WATER

Capacitate: 12.000 de locuri

Sport: kaiac-canoe (slalom)

Situat la 30 de kilometri de parcul olimpic, centrul a fost construit pe râul Lee. Un lac artificial de 10.000 m2 alimentează parcursul competiţiei de 300 de metri datorită unui sistem de pompe care scoate 15 metri cubi de apă pe secundă. Un parcurs de antrenament de 160 de metri a fost amenajat, iar centrul este deja deschis publicului.

WEMBLEY ARENA

Capacitate: 6.000 de locuri

Sporturi: badminton, gimnastică ritmică

Nord-vestul Londrei

Sala de concert, situată lângă stadionul Wembley, a fost construită cu ocazia Jocurilor Imperiului britanic din 1934. Aceasta a găzduit deja competiţii de box, hochei pe gheaţă, snooker şi echitaţie. Campionatele Mondiale de badminton din august 2011 au servit ca probă test.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici