Kenneth Kaunda, fost preşedinte al Zambiei, a murit la 97 de ani

  • Kaunda s-a stins într-un spital militar din Lusaka, unde era tratat pentru pneumonie, a declarat fiul său, Kambarage.
  • El a condus Zambia din 1964, când naţiunea sud-africană şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie, până în 1991.
  • Zambia a declarat 21 de zile de doliu, timp în care steagurile vor arbora la jumătate de catarg.
198 afișări
Imaginea articolului Kenneth Kaunda, fost preşedinte al Zambiei, a murit la 97 de ani

Kenneth Kaunda

Kenneth Kaunda, preşedinte-fondator al Zambiei şi erou pentru eliberarea ţării, a murit joi, la vârsta de 97 de ani, într-un spital militar din Lusaka, unde era tratat pentru pneumonie, a declarat fiul său, Kambarage.

Într-un anunţ televizat în direct la radiodifuzorul public din Zambia, secretarul de cabinet Simon Miti a spus că Kaunda a decedat la ora 14:30, la Centrul Medical Maini Soko din Lusaka.

Kaunda a condus Zambia din 1964, când naţiunea sud-africană şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie, până în 1991, când a pierdut alegeri. Ulterior, a devenit ulterior unul dintre cei mai angajaţi activişti din Africa împotriva HIV / SIDA.

Zambia a declarat 21 de zile de doliu, iar steagurile vor arbora la jumătate de catarg.

Biroul preşedintelui a declarat 21 de zile de doliu, „toate activităţile cu caracter de divertisment” suspendate şi steagurile arborând la jumătate de catarg.
„Dragă KK, am aflat de trecerea ta în această după-amiază cu mare tristeţe”, a scris preşedintele Zambiei, Edgar Lungu, pe pagina sa de Facebook.
Rivalul politic al lui Lungu, Hakainde Hichilema, a fost printre primii care au publicat mesaj despre moartea lui Kaunda, scriind pe contul său de Facebook: „Odihneşte-te în pace, fiul galant al Africii”.

Hichilema a anunţat, de asemenea, că partidul său, Partidul Unit pentru Dezvoltare Naţională, va înceta să facă campanie înainte de alegerile generale din 12 august, în timp ce ţara va fi în doliu.

Ştirile despre moartea lui Kaunda au avut efect în toată regiunea. Botswana a declarat o perioadă de doliu de şapte zile. Kaunda a fost primul şef de stat care a vizitat Botswana, independent din 1966, spune un comunicat trimis de la biroul preşedintelui Mokgweetsi Masisi.

"Zeci de tineri profesionişti din Batswana au fost instruiţi în Zambia în etapele incipiente ale independenţei Botswanei", a spus preşedinţia. "Personalul expatriaţi din Zambia a fost, de asemenea, printre primii care au ajutat Botswana să-şi formeze cadrul instituţional de la zero".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici