Marius Mitu - o carieră în ascensiune, întreruptă de suspiciuni de corupţie

Cariera lui Marius Mitu în Belgia a fost întreruptă iremediabil de implicarea sa în cel mai mare scandal de corupţie care a lovit fotbalul belgian la mijlocul deceniului trecut şi, la aproape zece ani de atunci, el este chemat să dea socoteală în faţa justiţiei din ţara unde putea ajunge un star.

788 afișări
Imaginea articolului Marius Mitu - o carieră în ascensiune, întreruptă de suspiciuni de corupţie

Marius Mitu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marius Mitu a fost achiziţionat de Anderlecht la începutul sezonului 2005/2006, de la Lierse, după numeroase evoluţii apreciate în campionatul belgian. Folosit foarte puţin la început de antrenorul Franky Vercauteren, Mitu părea că va primi mai multă încredere în partea a doua a sezonului. Preşedintele clubului Anderlecht, Roger Vanden Stock, afirma că românul va juca mai mult în retur, ţinând cont de faptul că mijlocaşul suedez Par Zetterberg se afla aproape de finalul carierei. Dar cel mai mare scandal de corupţie din fotbalul belgian avea să pună capăt aventurii românului la Anderlecht.

Scandalul meciurilor trucate în Belgia a apărut în toamna anului 2005 şi a vizat, la început, clubul La Louviere. Două meciuri din prima ligă au fost suspectate de a fi fost aranjate, în urma înregistrării unei mize imense la o casă de pariuri britanică. Societatea britanică de pariuri pe internet Betfair a înregistrat mize de 600.000 de euro pentru jocul Saint-Trond - La Louviere, scor 1-3, din 29 octombrie 2005, şi de 230.000 de euro la meciul FC Bruges - Saint-Trond, scor 2-1, disputat în 5 noiembrie 2005. Media mizelor la Betfair pentru campionatul Belgiei oscila, în general, între 10.000 şi 25.000 de euro.

De la început s-a bănuit că mafia chineză a pariurilor sportive pe Internet ar fi la originea mai multor acte de corupţie din campionatul Belgiei. "Şapte meciuri din prima divizie belgiană au fost trucate la comanda unei reţele mafiote chineze care acţionează în sectorul pariurilor", au asigurat jurnaliştii belgieni, autori ai unei anchete la Shanghai. Din octombrie 2005, omul de afaceri Ye Zheyun, un cetăţean chinez domiciliat în Franţa, a fost suspectat că este implicat într-o reţea de pariuri pe Internet, corupând jucători şi conducători belgieni în beneficiul pariorilor.

Cercetările justiţiei belgiene au ajuns apoi şi la fostul club al lui Mitu, Lierse, iar ancheta a vizat unele meciuri aranjate în sezonul 2004/2005. La 15 februarie 2006, trei jucători ai echipei Lierse au fost interogaţi de justiţia belgiană şi, potrivit presei belgiene, ei au mărturisit că au fost cumpăraţi de reprezentanţii unei reţele mafiote chineze pentru a influenţa rezultatele unor meciuri din campionatul Belgiei. Cei trei fotbalişti, portarii Cliff Mardulier şi Patrick Deman şi fundaşul Laurent Fassotte, au fost puşi în libertate, după ce au făcut aceste mărturisiri şi după ce le-au fost percheziţionate locuinţele. Unul dintre ei, Laurent Fassotte, a dezminţit orice act de corupţie.

A doua zi, au fost audiaţi trei foşti fotbalişti de la Lierse, Marius Mitu şi Laurent Delorge, transferaţi în vara anului 2005 la Anderlecht, precum şi Ninoslav Milenkovici, transferat la Germinal.

Potrivit jurnaliştilor belgieni, mijlocaşul Marius Mitu ar fi recunoscut că, în perioada în care evolua la Lierse, ar fi primit bani pentru a influenţa rezultatele unor meciuri. Publicaţiile Le Soir, De Standaard, Het Volk şi Het Nieuwsblad susţin că cei trei jucători ar fi confirmat ceea ce foştii lor coechipieri Patrick Deman, care era şi antrenor secund, Cliff Mardulier şi Laurent Fassotte ar fi mărturisit deja. "Cei cinci jucători şi antrenorul secund Deman ar fi primit 10.000 de euro pentru fiecare meci aranjat", a scris presa belgiană.

La numai o zi după ce au foat audiaţi, Mitu şi Delorge au fost concediaţi de Anderlecht. "Alertată de informaţiile referitoare la interogarea, la 16 februarie, a fotbaliştilor Laurent Delorge şi Marius Mitu, conducerea RSC Anderlecht a discutat cu jucătorii vizaţi, care au confirmat că au adoptat, în timpul evoluţiei la Lierse, atitudini incompatibile cu etica sportivă. Royal Sporting Club Anderlecht consideră că aceste fapte sunt de natură să rupă încrederea indispensabilă care trebuie să existe în cadrul relaţiilor profesionale dintre club şi jucător şi a decis să pună capăt, din această zi, colaborării existente", a anunţat clubul din Bruxelles, într-un comunicat.

Managerul grupării Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, a dat următoarea declaraţie în faţa Uniunii Belgiene de Fotbal, după ce Mitu şi Delorge au fost concediaţi: "În 16 februarie 2006, Marius Mitu a fost convocat la poliţia din Bruxelles pentru a da o declaraţie. Ajuns la club la prânz, unde a mâncat alături de mai mulţi jucători, el nu ne-a spus de vizita la poliţie. Am aflat în cursul serii, prin intermediul jurnaliştilor. Prin intermediul lui Pierre Leroy (team manager), l-am convocat pe Mitu în biroul meu a doua zi, la ora 9.00. El a mărturisit că a primit instrucţiuni să nu-şi apere corect şansele. El a primit bani pentru acest lucru, pe care i-a depus în România. Mitu a mărturisit că a făcut ce i s-a cerut".

Ulterior, Marius Mitu şi Laurent Delorge au dezminţit, prin vocea avocatului Peter Roossens, că ar fi recunoscut implicarea lor în trucarea de meciuri în perioada în care evoluau pentru Lierse. "Nu au recunoscut asta nici în faţa celor de la Anderlecht, nici în faţa justiţiei", a subliniat Roossens.

O altă figură importantă în acest caz a fost Paul Put, antrenorul echipei Lierse din perioada meciurilor trucate. Acesta ar fi încasat câte 75.000 de euro pentru fiecare meci trucat, bani pe care îi împărţea cu jucătorii implicaţi, printre care se număra şi Mitu.

La 12 mai 2006, cotidianul La Derniere Heure a publicat detalii din dosarul de 200 de pagini al Comisiei de Anchetă a Uniunii Belgiene de Fotbal (URBSFA), referitoare la scandalul meciurilor trucate din campionatul Belgiei, în care Marius Mitu era considerat unul dintre principalii vinovaţi. Potrivit cotidianului belgian, concluziile anchetei, diferită de cea a justiţiei, au fost următoarele: "Cei mai mari trişori" sunt Put, Mitu, Fassotte şi Delorge, chiar dacă acesta din urmă nu a trucat meciuri pentru a se îmbogăţi, ci din solidaritate cu ceilalţi. Portarul Yves Van der Straeten ştia totul, a încasat bani, dar niciodată nu a primit goluri voluntar. În calitate de căpitan, el ar fi trebuit să anunţe URBSFA, dar a omis acest lucru. Mardulier şi un alt jucător de la Lierse, Hasan Kacic, nu au falsificat decât câteva meciuri.

Astfel, cariera lui Mitu în Belgia s-a încheiat într-un moment în care ajunsese să facă parte din cea mai titrată echipă din această ţară. Până în 2005, evoluţiile românului s-au aflat pe o pantă ascendentă, culminând cu transferul la Anderlecht, cu care semnase un contract pe trei ani. Mai mult, jucătorul român era foarte apreciat în această ţară, fiind vizat pentru a fi selecţionat în naţionala Belgiei. O altă dovadă a aprecierii de care se bucura a primit-o în ianuarie 2005, când a fost desemnat al treilea jucător din campionatul belgian după fotbalistul formaţiei Anderlecht Bruxelles, Vincent Kompany, şi Luigi Pieroni, de la Mouscron, transferat apoi la Auxerre.

Uniunea Belgiană de Fotbal (URBSFA) i-a interzis lui Mitu să mai joace fotbal la vreo echipă din Belgia, după ce mijlocaşul a refuzat să colaboreze cu federaţia în acest caz. Însă românul împreună cu alţi doi jucători aflaţi în aceeaşi situaţie, Laurent Fassotte şi Igor Nikolovski, au contestat la Curtea de apel de la Bruxelles decizia URBSFA de a le interzice să mai evolueze în Belgia.

Fotbaliştii au primit, în februarie 2007, câştig de cauză, Curtea de apel de la Bruxelles argumentându-şi decizia prin faptul că "sancţiunile disciplinare pe care jucătorii le-au primit au dus la încălcarea dreptului subiectiv la un proces echitabil şi la exercitarea meseriei pe care şi-au ales-o, a libertăţii de expresie şi a vieţii private". Procesul a fost câştigat pe baza articolului şase din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, care defineşte de fapt marile drepturi prin care se poate apăra fiecare persoană. Instanţa a ajuns la concluzia că tribunalul privat al URBSFA nu poate sancţiona jucătorii, deoarece forul fotbalistic belgian nu respectă o serie de prevederi ale articolului şase al Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Mitu a depus plângere şi în faţa Tribunalului Muncii din Bruxelles împotriva grupării RSC Anderlecht, ca urmare a concedierii sale la 17 februarie 2006. El a solicitat despăgubiri pentru concediere abuzivă şi diverse prime de peste 1,5 milioane de euro. Tribunalul a amânat o decizie până la rezolvarea cazului penal în care este cercetat jucătorul.

Marius Mitu, astăzi în vârstă de 37 de ani, a evoluat în carieră la echipele Steaua Bucureşti (1994-1997), Chindia Târgovişte (1996) Farul Constanţa (1997-1999), Rocar Bucureşti (1999-2000), RWD Molenbeek (2001-2002), Lierse (2002-2005), Anderlecht (2005-2006), Metalurg Doneţk (2006-2008), Skoda Xanthi (2008-2009), Panthrakikos (2009), UTA Arad (2010) şi CSM Râmnicu Vâlcea de unde s-a retras în 2010.

Mitu se numără printre cele 31 de persoane implicate în procesul de corupţie în fotbal, ce a început luni, la Bruxelles, şi în care principalul acuzat este Zheyun Ye.

În proces sunt implicate 31 de persoane, în special jucători şi antrenori suspectaţi de corupţie în campionatul Belgiei, în perioada 2004-2006.

În urma unei anchete s-a stabilit să s-au pariat sume importante din China pe meciuri din campionatul belgian, alimentându-se reţelele infracţionale implicate în pariurile sportive. Jucătorii, majoritatea de la cluburi aflate în dificultate, ar fi acceptat să piardă meciuri în schimbul unor sume de bani. De asemenea, responsabilii cluburilor ar fi acceptat să participe la trucarea meciurilor, în schimbul unui ajutor financiar de la Zheyun Ye.

Pe lista acuzaţilor figurează numeroase personalităţi ale fotbalului belgian, între care şi fostul portar internaţional şi antrenor al echipei La Louviere, Gilbert Bodart, fostul preşedinte al clubului, Filippo Gaone, impresarul Pietro Allatta, precum şi foştii jucători Olivier Suray, Cliff Mardulier, Laurent Fassotte şi Marius Mitu.

Acuzaţiile din acest dosar sunt de corupţie, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, spălare de bani şi şantaj. Procesul ar putea dura peste o lună, iar federaţia belgiană reclamă daune, considerând că au fost afectate imaginea şi integritatea sportului.

Mai mulţi avocaţi s-au plâns de faptul că procesul a început la aproape 10 ani după fapte. Mitu ar urma să compară în faţa judecătorilor marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici