Morariu: Trebuie să reinventăm sportul din România

Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că sportul din România trebuie reinventat, deoarece nu mai poate continua după un sistem cunoscut înainte de anul 1989.

35 afișări
Imaginea articolului Morariu: Trebuie să reinventăm sportul din România

Preşedintele COSR, Octavian Morariu (Imagine: Mediafax Foto)

"Vrem să continuăm după un sistem pe care îl cunoaştem dinainte de 1989 şi care nu mai este contemporan cu noi. Trebuie să reinventăm sportul în şcoli, nu să continuăm cu un sistem care nu are cum să mai funcţioneze. Trebuie să facem acest lucru la toate nivelele. Sportul de astăzi nu a urmărit evoluţiile economice şi sociale ale societăţii din România. Sportul începe în colectivitatea locală şi de acolo trebuie plecat, dintre blocuri", a spus Octavian Morariu.

Preşedintele COSR consideră că oamenii care vor să facă parte din sportul românesc trebuie să fie bine pregătiţi şi dedicaţi acestui fenomen. "Prima problemă a sportului nu este nici infrastructura, nu e nici baza de selecţie, este ştiinţa sportului. Aceasta înseamnă să ai de la antrenorii de copii şi educatori până la loturile naţionale şi olimpice oameni educaţi, formaţi, dedicaţi şi pregătiţi pentru fenomenul sportiv. Primul lucru de care avem nevoie este de a regăsi ştiinţa sportului pe care a avut-o România în trecut. Am rămas în urmă din o mie de motive, plecând de la lipsa de motivaţie şi de disponibilitate până la lipsa de educaţie. Un sportiv de performană ştie că dacă are un antrenor foarte prost nu poate realiza mare lucru, iar dacă are un antrenor foarte bun îşi poate dubla performanţele", a adăugat Morariu.

Şeful comitetului olimpic a precizat că rezultatele slabe obţinute de sportivii români se datorează absenţei antrenorilor: "Cred că lipsa de rezultate din ultima perioadă se datorează absenţei de antrenori. Nu vorbesc doar de antrenorii de la loturile olimpice, care, o bună parte din ei, sunt foarte buni. Vorbesc de cei care îi pregătesc pe sportivi până să ajungă la loturi. Nu poţi să vii la un lot şi să nu ştii să faci chestiile elementare pentru un anumit sport şi să trebuiască să faci pregătire specifică pentru un începător. Este aberant. La lot se fac ultimele retuşuri şi fineţuri. Cluburile sunt foarte importante pentru performanţă şi acolo trebuie să avem antrenori foarte buni".

Octavian Morariu a mai spus că a înfiinţat la Izvorani o academie de excelenţă pentru antrenori sau preparatori fizici. "La Izvorani am înfiinţat o academie de excelenţă, unde vom pregăti antrenori, preparatori fizici şi tot ce este în staff-ul unei echipe. De data aceasta, vom face noi apel la cei de afară pentru a veni să ne înveţe. Nu-mi este ruşine să spun acest lucru, la fel cum nici lor nu le-a fost ruşine când i-au luat pe români şi i-au dus în străinătate", a afirmat Morariu.

COSR şi Radio România au semnat, joi, cel de-al treilea acord de parteneriat strategic pentru perioada 9 iulie 2009 - 31 decembrie 2012, în vederea susţinerii activităţilor sportive desfăşurate de comitetul olimpic. Radio România se va implica în cultivarea valorilor olimpice şi atragerea susţinerii materiale necesare proiectelor olimpice şi pregătirii loturilor României participante la Jocurile Olimpice de la Vancouver 2010 şi Londra 2012, la Festivalurile Olimpice ale Tineretului European, precum şi mediatizarea altor acţiuni şi evenimente organizate sub egida Comitetului Internaţional Olimpic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici