Nicolae Manea: Suntem la pământ. Cu lotul ăsta ne ducem în Liga a III-a

Gloria Bistriţa şi-a reluat, joi, pregătirile în vederea meciurilor din returul Ligii I, antrenorul Nicolae Manea declarând că a plecat o întreagă echipă de titulari şi că în loc au venit jucători din diviziile inferioare, salvarea de la retrogradare fiind compromisă în aceste condiţii.

193 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manea: Suntem la pământ. Cu lotul ăsta ne ducem în Liga a III-a

Nicolae Manea: Suntem la pământ. Cu lotul ăsta ne ducem în Liga a III-a (Imagine: Eduard Andrei / MediafaxFoto)

"Veşti prea bune nu am. Ce am la ora actuală la dispoziţie din lotul de până acum: Dolha deocamdată, Oghinciuc, Bota, Ionescu, Trestenicu, Feher, Enescu, Traşcă, Daniel Stan, Ţârcă, Peica, Curtuiuş care vrea să plece, Jarda. Au mai venit, dar să vedem dacă vor rămâne, Oltean şi Vasile Pop de la Maramureş, Sighiartău de la Livezile, Raul Avram de la Bihor, Răzvan Marc şi Leonida Rus de la Prundu Bârgăului, Marius Ştefoi de la Vaslui, Cilean de la Dumitra. Nu s-au mai prezentat Reano, Cafasso, Markisio, Braganca, Bratu, Peteleu, Anton, Tudose, Predescu, Zahiri, Romario, Laio, Ayza. Unii au plecat, la alţii le-am reziliat contractele. Kanon e singurul străin care se va întoarce. Vom discuta cu cei care au rămas să accepte condiţiile clubului, contractele pe care le au n-o să mai fie valabile, s-a intrat şi în insolvenţă. Nu poţi să mai dai contracte neconforme cu locul pe care îl ocupăm. Vor primi un salariu normal, dacă ne salvăm îşi vor primi restul de bani. Ne trebuie jocuri, sper să se rezolve un turneu în Antalya", a spus Manea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nicolae Manea a precizat că noii jucători nu pot garanta salvarea de la retrogradare. "Nu cunosc jucătorii noi care au venit. Cei din conducere m-au anunţat că vin jucători de la eşaloanele inferioare, să-i văd. Nu ştiu dacă rămân. Poate unul chiar e bun, dar eu decid. Au mai fost cu mine în Antalya jucători din ăştia şi am cheltuit banii degeaba. Au zis că trebuie să mergem pe localnici, dar ce vrem să facem cu ei? Ăştia care au mai rămas ne dau speranţa că ne putem salva? Niciodată! Dacă am făcut 12 puncte cu titularii care au dispărut, la ce să ne mai aşteptăm? Nu vreau să mă compromit, să luăm şapte-opt goluri pe meci. Poate vom reuşi să ne facem un lot cât de cât, să ţinem pasul, să fie un plan de redresare pe trei ani. Cu lotul ăsta ne ducem în Liga a III-a. Eu nu vreau să mă fac de râs, poate lor le convine cu jucătorii ăştia, dar anul ăsta scăpăm de Liga I, anul viitor scăpăm de Liga a II-a", a comentat el.

Manea a precizat că s-a implicat la Gloria mai mult decât ar fi trebuit. "Ca să scapi de retrogradare îţi trebuie echipă, cu ce am la dispoziţie putem să scăpăm şi de Liga a II-a. A plecat aproape o echipă întreagă de titulari. Eu mai am contract până în vară, trebuie să îl onorez, dacă ei doresc să încheiem colaborarea sunt de acord, nu mă opun. M-am implicat aici mai mult decât trebuia, am nişte datorii faţă de oraş, faţă de nişte oameni. Nu mă sperie să muncesc, dar depinde ce antrenezi. Eu voiam să scăpăm de retrogradare, şi acum menţin asta, dar dacă avem lotul ăsta cade acest obiectiv. Când aduci un jucător trebuie să oferi ceva, noi nu ştiu dacă putem să oferim ceva. Ce avem noi acum… Bârgău, Dumitra, asta spune totul. Nu putem scăpa cu aceşti jucători. Acea retrogradare după licenţiere a însemnat începutul sfârşitului, au plecat jucători, au fugit sponsorii", a spus antrenorul echipei bistriţene.

Nicolae Manea a afirmat că mai are de recuperat o sumă important de bani de la club. "Fiul meu (n.r. - impresarul Florin Manea), pe lângă că a dat bani aici, şi nu puţini, a adus jucători gratis, n-a încasat de la club un leu. A făcut-o ca să mă ajute pe mine, banii pe care i-a dat, tot ca să mă ajute. Fiii mei au făcut multe lucruri bune pentru club, pe care trebuia să le facă altcineva, nu ei. Şi eu am de recuperat destul, am adus bani de la prieteni ca să ţinem echipa. Nu mi-e ruşine de ce am realizat, cu cine şi în ce condiţii. Ne-am chinuit în tur. Cei de la club au spus că vor în Liga I, că lucrurile se vor îndrepta. Am intrat, nu s-a îndreptat nimic. Eu am fost mai mult decât antrenor. M-am dus personal să mă rog pe la oameni în oraş să le mai dăm o primă la jucători, a fost un pic de umilinţă. În mod normal nu trebuia s-o fac. N-aveţi bani? La revedere!", a adăugat Manea.

Tehnicianul echipei ardelene a declarat că nu a fost niciodată laş şi va rămâne până la vară, când i se termină contractul, chiar dacă îşi asumă riscul de a se face de râs: "Băieţii mei mi-au zis la ultimele meciuri: hai acasă, că te îmbolnăveşti aici. De multe ori am vrut să abandonez, nu se mai putea. Ce mai puteam să le spun la jucători? Poate am avut ieşiri necontrolate la adresa lor, dar toată echipa mi-a zis la finalul anului trecut că au rămas pentru mine şi că nu mai vor să rămână chiar dacă li se dau toţi banii. Marele meu merit a fost că nu i-am minţit niciodată. N-am fost laş să fug, dovadă că voi rămâne până în vară, cu marele risc de a ne face de râs, ceea ce nu-mi convine. Sper să găsim nişte jucători cu valoare cât de cât, iar printr-o conjunctură să ne salvăm, să ne agăţăm de ceva. Dar dacă vreau să aduc un jucător, ce să-i spun? Vino la Bistriţa că se mănâncă bine? Aici nu e Ajax Amsterdam. Suntem la pământ. A zis (n.r. - Jean Pădureanu) că nu mai vrea străini, acum vrea. Eu aş prefera numai români, dacă s-ar putea numai bistriţeni, dar cum? Eu personal nu aduc niciun jucător, am încheiat asta, fiul meu a fost acuzat că a adus jucători ca să ia comisioane. I-am spus să nu se mai bage, nu mai aduce nimic, clar! Dacă aducem ceva, o să aducem români, dacă găsim pe undeva".

Manea a subliniat că Gloria trebuie să termine această ediţie de campionat. "Nu cred că există pericolul să ne retragem, insolvenţa a fost făcută în scopul ăsta. Clubul mai are de luat nişte bani de la LPF şi FRF, prin aprilie e ultimul termen în cazul Moraes, poate vin ceva bani de acolo. Să vedem dacă autorităţile mai continuă ce au făcut până acum. Altfel, se poate întâmpla şi asta. Prin administratorul judiciar trec toţi banii, nimeni nu poate pune mâna pe bani. Alexandru Hatfaludi a fost numit preşedinte executiv, Jean Pădureanu e onorific. Bineînţeles că tot cu Jean colaborează noul preşedinte. Poate nea Jean nu mai are puterea să ducă trena asta", a spus el.

Întrebat cine este vinovat pentru situaţia în care a ajuns clubul, Manea a răspuns: "Cred că nimeni n-are nicio vină. Am prins şi perioada ca jucător aici. Pe vremea lui Ceauşescu, era un prim-secretar care putea face multe. Nea Jean se ducea pe la Năsăud, lua pungi, le vindea, se descurca. În Bistriţa se trăia destul de bine, la Bucureşti era foame, colo era foame. Pădureanu are o vârstă venerabilă, s-a adunat atâta stres de cred că are capul atâta de fotbal, suferă pentru echipa asta. Cu bani foarte puţini, numai prin valoarea lui de conducător a reuşit să ţină echipa asta în prima ligă 20 şi ceva de ani. E unul dintre cei mai amărâţi preşedinţi de club, nu s-a îmbogăţit. Este oltean, dar s-a ataşat de oraşul ăsta, a făcut tot ce a putut să fie bine. Nici el se pare că nu mai poate face absolut nimic. Vremurile s-au schimbat, oamenii au alte preocupări. Nu mai e vremea când să te duci la primul secretar. Oamenii de afaceri din oraş din păcate nu mai au posibilităţi să ajute, e o situaţie dificilă la toate nivelurile".

Manea crede că măsura intrării în insolvenţă era "singura soluţie pentru a salva echipa unui oraş, clubul". "Nu ştiu dacă vă convine ca în Bistriţa să nu mai existe o echipă de tradiţie. Nu m-aş fi gândit niciodată că Rapid poate ajunge în situaţia în care suntem şi noi, noi ne-am luat după ei cu insolvenţa. Timp de trei ani trebuie să redresezi corabia, să achiţi în timp datoriile, ca să poţi să continui. Mircea Lucescu spunea că în Turcia se ia 10 la sută impozit, în Ucraina 13, iar la noi 45 la sută. Nu prea e ajutat sportul în situaţia asta, iar turcii şi ucrainenii sunt mult peste noi. Noi am retrogradat acum doi ani pentru o sumă infimă de 70.000 de euro şi s-a dus totul de râpă din momentul ăla. Îmi pun întrebarea: oare se mai vrea să se continue, sau oamenii s-au săturat şi preferă să nu mai aibă o echipă, să îşi vadă de treburile lor? M-aţi putea întreba: păi ce să vină să vadă? Realitatea, asta e realitatea la fotbal, nimeni nu încearcă să mintă", a precizat tehnicianul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici