Niki Lauda, fost pilot de Formula 1 şi triplu campion mondial, a murit

Fostul multiplu campion de Formula 1, Niki Lauda, în vârstă de 70 de ani, a decedat, potrivit informaţiilor făcute publice de familia acestuia, informează BBC.

15266 afișări
Imaginea articolului Niki Lauda, fost pilot de Formula 1 şi triplu campion mondial, a murit

Fostul campion de Formula 1, Niki Lauda, a murit

„Cu profundă tristeţe anunţăm că iubitul nostru Niki a decedat luni, în prezenţa familiei sale”, au anunţat rudele lui Lauda, prin intermediul unui comunicat.

Fostul pilot austriac a fost campion mondial de Formula 1 în anii 1975 şi 1977, ca membru al echipei Ferrari şi în 1984, alături de McLaren. În 1976 Lauda a suferit arsuri grave în urma unui accident în timpul Marelui Premiul al Germaniei, însă a revenit în circuit.

Niki Lauda s-a îmbolnăvit de gripă în luna ianuarie a acestui an, motiv pentru care a fost internat în spital timp de zece zile. Fostul campion mondial suferise un transplant pulmonar în august 2018.

Austriacul, o legendă a sporturilor cu motor, a câştigat admiraţia unor întregi generaţii pentru fantasticul său talent pe pistă, câştigând două titluri cu Ferrari şi unul McLaren în 1975, 1977 şi 1984. Cel de-al doilea campionat mondial l-a câştigat la numai un an după ce, în 1976, a suferit un accident cutremurător la Marele Premiu al Germaniei, în 1976, catastrofă în urma căreia s-a ales cu răni majore şi cu arsuri profunde pe o mare suprafaţă din corp.

În spectaculoşii ani 70-80 ai secolului trecut, când bolizii de Formula 1 erau infinit mai puţin tehnologizaţi decât acum, iar victoria în curse ţinea în special de măiestria piloţilor, pe circuitele de curse se ducea o luptă acerbă între numeroşi aşi ai volanului. Niki Lauda a concurat în 171 de curse, câştigând 25 dintre ele.

Fostul pilot de curse era un şofer excepţional, curajos şi intransigent, dar cu un raţionament bine pus la punct. S-a născut în 1949 şi a urmat o carieră în curse auto împotriva dorinţelor familiei sale. Această ambiţie de neclintit o va demonstra din nou atunci când va aplica pentru împrumuturi pentru a se asigura că se poate susţine financiar şi că are o şansă adevărată la Formula 1.

Niki Lauda a debutat în Formula 1 în 1971, când avea 22 de ani. După trei ani la echipe mici, fără posibilităţi, abilităţile sale l-au convins pe Enzo Ferrari să-l aducă la scuderia căluţului cabrat în 1974. De aici a început ascensiunea marelui Niki Lauda spre legendă. În prima cursă a urcat pe podium, la a treia a obţinut deja victoria, în sezonul următor a luat titlul mondial., transmite The Guardian.

Niki Lauda a devenit o figură legendară a sportului datorită calităţilor şi personalităţii sale. S-a apucat de pilotaj în pofida opoziţiei părinţilor. A dovedit rapid un talent excepţional, dublat de un curaj fantastic şi un stil propriu, care punea inteligenţa şi raţionamentul, inclusiv în cursă, pe primul plan.

Accidentul de la Nurburgring a fost groaznic. Prins în maşina în flăcări, a suferit arsuri şi i-au fost afectaţi inclusiv plămânii. Medicii şi-au pus problema dacă va supravieţui, dar Niki Lauda a surprins întreaga lume recuperându-se spectaculos, iar 6 săptâmâni mai târziu concura din nou, urcând în maşină bandajat şi cu dureri mari după operaţiile suferite.

Niki Lauda s-a retras în 1979, după al doilea său titlu mondial, dedicându-se afacerilor - îşi deschisese între timp propria companie aeriană. A revenit însă pe circuit, spectaculos, în 1982, pentru duelul cu o altă legendă a Formulei 1, Alain Prost. Doi ani mai târziu a câştigat titlul, în 1984, după un sezon incredibil de disputat cu francezul, care îi era şi coleg la McLaren.

Lauda s-a retras a doua oară - şi definitiv - în 1985, din acel moment concentrându-se asupra afacerilor, inclusiv asupra managementului unor echipe de

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici