Novak Djokovic la BBC: Nu sunt anti-vax, dar voi sacrifica trofeele dacă mi se spune să mă vaccinez

  • Novak Djokovic a declarat că ar prefera să piardă viitoarele trofee de tenis decât să fie obligat să se vaccineze anti-Covid.
  • Într-un interviu în exclusivitate pentru BBC, el a spus că nu ar trebui să fie asociat cu mişcarea anti-vax, dar că susţine dreptul individului de a alege.
1654 afișări
Imaginea articolului Novak Djokovic la BBC: Nu sunt anti-vax, dar voi sacrifica trofeele dacă mi se spune să mă vaccinez

Djokovic a fost întrebat dacă ar sacrifica participarea la competiţii precum Wimbledon şi Openul Franţei din cauza poziţiei sale faţă de vaccin.

„Da, acesta este preţul pe care sunt dispus să îl plătesc", a spus el.

Câştigător a 20 de Grand Slam-uri, Djokovic a fost expulzat din Australia, luna trecută, după ce guvernul i-a anulat viza, în urma unei dispute legate de statutul său privind vaccinarea.

Djokovic, care este numărul unu mondial în tenisul masculin, a declarat că a obţinut o scutire medicală pentru a intra în ţară pentru a juca la Australian Open, deoarece se recuperase recent după Covid-19.

Cu toate acestea, ministrul imigraţiei din ţară, Alex Hawke, a anulat personal viza jucătorului de 34 de ani, pe motiv că prezenţa sa ar putea incita la „tulburări civile" şi încuraja sentimentele anti-vaccin.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării", a declarat el pentru BBC, confirmând că a fost vaccinat în copilărie, „dar am susţinut întotdeauna libertatea de a alege ce îţi bagi în corp".

Într-un interviu amplu, primul său interviu de când a fost reţinut la Melbourne, în ianuarie, Djokovic a abordat speculaţiile privind momentul în care a fost depistat pozitiv la Covid în decembrie şi a discutat despre propria sa atitudine faţă de vaccin.

Djokovic a declarat că speră ca cerinţele de vaccinare în anumite turnee să se schimbe, adăugând că speră că „poate juca încă mulţi ani".

Dar el a confirmat, de asemenea, că este dispus să renunţe la şansa de a deveni, statistic, cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, deoarece are această convingere.

Întrebat de ce, el a răspuns: „Pentru că principiile de luare a deciziilor în privinţa corpului meu sunt mai importante decât orice titlu sau orice altceva. Încerc să fiu în ton cu corpul meu cât mai mult posibil".

Djokovic a declarat că a fost „întotdeauna un mare adept al bunăstării, al sănătăţii, al nutriţiei" şi că decizia sa a fost parţial influenţată de impactul pozitiv pe care factori precum schimbarea dietei şi a tiparelor sale de somn, l-au avut asupra abilităţilor sale ca sportiv.

El a declarat că „îşi păstrează mintea deschisă" în ceea ce priveşte posibilitatea de a fi vaccinat în viitor, „deoarece încercăm cu toţii să găsim, în mod colectiv, cea mai bună soluţie posibilă pentru a pune capăt pandemiei".

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării. Înţeleg că, la nivel global, toată lumea încearcă să depună un mare efort pentru a gestiona acest virus şi pentru a vedea, sperăm, un sfârşit în curând al acestui virus".

Djokovic este, din orice punct de vedere, un individ remarcabil, scriu cei de la BBC. Crescut în mijlocul a două războaie în fosta Iugoslavie, de părinţi care au vândut aurul familiei şi au negociat cu cămătari pentru a-i finanţa ambiţiile, el vorbeşte fluent şase limbi străine, este probabil cel mai mare jucător care a pus vreodată mâna pe o rachetă; şi - cel mai relevant - un libertarian profund angajat care crede cu tărie în autonomia individuală.

În mod clar, s-a gândit profund la conflictul dintre autonomia individuală şi binele colectiv - şi consideră că, în calitate de sportiv de elită, corpul său este treaba lui - în ambele sensuri ale cuvântului. Spune că are o minte deschisă, dar, aşa cum stau acum lucrurile, nu va primi vaccinul.

BBC pune însă o întrebare legitimă. Conform jurnaliştilor britanici, au fost administrate peste 10 miliarde de doze de vaccinuri Covid şi aproximativ şase din zece persoane la nivel global au primit cel puţin unul.

Există, aşadar, o multitudine de informaţii. Ca toate medicamentele, vaccinurile Covid au potenţiale efecte secundare, dar profilul lor de siguranţă este excelent. Acestea au salvat nenumărate vieţi, au prevenit boli grave şi pot, de asemenea, oferi protecţie de lungă durată împotriva Covid-19.

Aceste vaccinuri au fost dezvoltate în timp record, dar o mare parte din dezvoltarea vaccinurilor se face de obicei în condiţii de întârzieri de finanţare. Oamenii de ştiinţă implicaţi în testele cu vaccinul Covid, precum şi autorităţile de reglementare care le-au aprobat, spun că nu s-a făcut rabat de la siguranţă.

Unele efecte secundare rare au apărut doar după ce vaccinurile au început să fie administrate la milioane de oameni, motiv pentru care autorităţile de reglementare continuă să le monitorizeze siguranţa, săptămână de săptămână.

În aceste condiţii, cei de la BBC spun că este greu de ştiut ce mai trebuie sau ce mai vrea să ştie Novak Djokovic. El spune că nu are suficiente informaţii despre „vaccin", ca şi cum ar exista doar o singură variantă a vaccinului anti-Covid.

În interviul dat celor de la BBC, Djokovic a abordat, de asemenea, speculaţiile privind succesiunea evenimentelor înainte de Australian Open din ianuarie.

S-a sugerat că a infectarea sa cu Covid, de la jumătatea lunii decembrie, a apărut într-un moment convenabil, exact la timp pentru ca Djokovic să primească o scutire medicală pentru a participa la Australian Open.

„Înţeleg că există o mulţime de critici şi înţeleg că oamenii vin cu diferite teorii despre cât de norocos am fost sau cât de convenabil este", a recunoscut el.

„Dar nimeni nu este norocos şi nimănui nu-i este convenabil să se infecteze cu Covid. Milioane de oameni s-au luptat şi încă se luptă cu Covid în întreaga lume. Aşa că iau acest lucru foarte în serios, chiar nu-mi place ca cineva să creadă că am folosit ceva în mod abuziv sau în favoarea mea, pentru a obţine, ştiţi, un test PCR pozitiv şi, în cele din urmă, pentru a merge în Australia."

La începutul acestei luni, o cercetare BBC a pus la îndoială momentul în care a fost efectuat unul din testele sale pozitive. Întrebat dacă are cunoştinţă de vreo încercare de a falsifica vreunul dintre testele pe care le-a făcut pentru Covid, el a spus categoric că nu.

De asemenea, el a intrat în detalii suplimentare despre timpul petrecut în detenţie, în timp ce se afla în Melbourne luna trecută

„Am fost foarte trist şi dezamăgit de modul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia", a spus el. „Nu a fost uşor".

Cererea sa de scutire medicală a fost făcută în mod anonim şi a fost acceptată de două comisii independente din Australia. Cu toate acestea, a existat o declaraţie de călătorie separată, care a inclus o eroare.

„Absolut, eroarea din declaraţia de viză nu a fost făcută în mod deliberat", a declarat Djokovic. „A fost acceptată şi confirmată de Curtea Federală şi de însuşi ministrul din cadrul Ministerului pentru Imigraţie din Australia. Aşa că, de fapt, ceea ce probabil că oamenii nu ştiu este că nu am fost expulzat din Australia pe motiv că nu am fost vaccinat, că am încălcat vreo regulă sau că am făcut o eroare în declaraţia de viză. Toate acestea au fost de fapt aprobate şi validate de Curtea Federală a Australiei şi de ministrul Imigraţiei.

Motivul pentru care am fost expulzat din Australia a fost acela că ministrul imigraţiei şi-a folosit puterea discreţionară de a-mi anula viza pe baza percepţiei sale că aş putea provoca un sentiment anti-vaccin în ţară sau în oraş, lucru cu care nu sunt deloc de acord."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici