O comisie independentă va analiza implicarea Federaţiei Internaţionale de Ciclism în cazul Armstrong

O comisie independentă formată din doi britanici şi un australian va stabili rolul jucat de Federaţia Internaţională de Ciclism (UCI) în cazul fostului rutier Lance Armstrong, UCI fiind bănuită că l-ar fi acoperit pe americanul care s-a doptat sistematic timp de mai mulţi ani.

72 afișări
Imaginea articolului O comisie independentă va analiza implicarea Federaţiei Internaţionale de Ciclism în cazul Armstrong

O comisie independentă va analiza implicarea Federaţiei Internaţionale de Ciclism în cazul Armstrong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia va fi prezidată de un fost judecător al Curţii de Apel din Marea Britanie, Sir Philip Otton, care va fi asistat de baronul Tanni Grey-Thomson, multimplu campion paralimpic de atletism, şi de avocatul australian Malcolm Holmes, a anunţat, vineri, UCI.

Acuzată că l-ar fi acoperit pe Lance Armstrong în perioada în care acesta domina Turul Franţei, federaţia internaţională a promis, la finalul lunii octombrie, că va permite "unei comisii externe independente" să analizeze aceste acuzaţii şi l-a desemnat pe preşedintele TAS, australianul John Coates, să aleagă componenţa acesteia.

Mai multe persoane, printre care fostul preşedinte al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), Dick Pound, a criticat desemnarea lui John Coates, pentru că acesta este membru al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), la fel ca preşedintele UCI, Pat McQuaid. Dick Pound a candidat împotriva lui Coates la preşedinţia TAS, dar a pierdut.

"Unii dintre cei care ne critică au sugerat că această comisie nu ar fi cu totul independentă. Nu au dreptate. UCI nu a avut nicio influenţă în ceea ce priveşte selecţia membrilor comisiei. Nominalizarea celor trei persoane de renume demonstrează clar că UCI doreşte să meargă până la capăt în afacerea Armstrong şi să repună ciclismul pe calea cea bună", afirmat Pat McQuaid, într-un comunicat.

Audierile în faţa comisiei sunt programate între 9 şi 26 aprilie 2013, iar raportul final trebuie prezentat UCI până la 1 iulie.

Dovedit că a creat un sistem complex de dopaj, Armstrong a fost exclus pe viaţă din sportul profesionist de către Agenţia Americană Antidoping (USADA), care a anulat toate rezultatele înregistrate de fostul ciclist după 1 august 1998, printre care se numără şi şapte succese în Turul Franţei (1999-2005). Această decizie a fost validată de Federaţia Internaţională de Ciclism (UCI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici