O legendă a patinajului artistic îl acuză pe preşedintele CIO că a pus „întreaga lume" împotriva Rusiei

Antrenoarea rusă de patinaj artistic, Tatiana Tarasova, l-a acuzat pe preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, că a pus "întreaga lume" împotriva ţării sale.

2870 afișări
Imaginea articolului O legendă a patinajului artistic îl acuză pe preşedintele CIO că a pus „întreaga lume" împotriva Rusiei

Sursa foto: Twitter

Comentariile lui Tarasova vin în urma interviului acordat de Bach publicaţiei germane Sport Blid, în care acesta a insistat că „nu este momentul să schimbăm recomandările" privind excluderea sportivilor ruşi şi belaruşi de la evenimentele sportive internaţionale din cauza invaziei din Ucraina.

„Este urât, el pune întreaga lume împotriva noastră, nu are dreptul să facă acest lucru", a declarat Tarasova pentru agenţia oficială de presă de stat rusă TASS, citată de Inside the games.

Recomandările CIO, care includ, de asemenea, îndemnul adresat organismelor de conducere de a muta orice eveniment planificat departe de Rusia şi Belarus, sunt în vigoare din 28 februarie şi au fost luate în considerare de marea majoritate a federaţiilor internaţionale olimpice.

Unele sporturi selectate, inclusiv judo şi tenis, au permis sportivilor din cele două ţări să concureze ca neutrali, iar decizia de a le interzice jucătorilor acestora să participe la Grand Slamul de tenis de la Wimbledon a fost criticată de Bach pe baza presiunilor percepute din partea guvernului britanic.

Bach şi mai multe organisme sportive internaţionale au încercat din ce în ce mai mult să încadreze recomandările privind neparticiparea sportivilor ruşi şi belaruşi ca fiind o „măsură de protecţie".

Preşedintele CIO a avertizat că, în ciuda recomandărilor, „nu putem sancţiona pe cineva doar din cauza paşaportului pe care îl deţine".

El a avertizat că acest lucru i-ar putea împinge pe oameni „în tabăra unei maşini de propagandă care vrea să-şi facă oamenii să creadă că toate măsurile şi sancţiunile noastre fac parte dintr-o conspiraţie mai largă împotriva poporului rus şi belarus".

Nici Comitetul Olimpic Rus, nici Comitetul Olimpic Naţional al Republicii Belarus nu au fost suspendate de CIO şi nicio măsură nu a fost luată împotriva membrilor ruşi ai CIO.

De asemenea, oficialii aleşi din ambele ţări şi-au păstrat în mare parte funcţiile, inclusiv participarea la congresele FIFA, ale Uniunii Internaţionale de Patinaj şi ale Asociaţiei Internaţionale de Box.

Interdicţiile impuse Rusiei şi Belarusului au fost din ce în ce mai mult în centrul atenţiei, în condiţiile în care unele sporturi au început deja calificările pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris 2024.

Sportivii ruşi au concurat la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice - ediţiile de iarnă de la Pyeongchang 2018 şi Beijing 2022 şi ediţia de vară 2020 reorganizată la Tokyo anul trecut - sub un steag neutru din cauza sancţiunilor pentru dopaj sponsorizat de stat.

Rusia şi Belarus nu au participat la Jocurile Paralimpice de iarnă de anul acesta de la Beijing, după ce iniţial li s-a permis să participe ca neutre, preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional, Andrew Parsons, subliniind că este "probabil" ca o serie de naţiuni să se retragă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici