O nouă superputere în Premier League? Clubul cumpărat de Fondul Public de Investiţii din Arabia Saudită

Preluarea clubului Newcastle United de către Arabia Saudită a fost confirmată joi, după ce, după o saga de 18 luni, s-a ajuns la un acord între cele două părţi şi Premier League. Newcastle United a fost cumpărat cu 305 milioane de lire sterline şi promisiunea de a readuce clubul în Liga Campionilor.

1287 afișări
Imaginea articolului O nouă superputere în Premier League? Clubul cumpărat de Fondul Public de Investiţii din Arabia Saudită

O nouă superputere în Premier League? Clubul cumărat de Fondul Public de Investiţii din Arabia Saudită

Domnia de 14 ani a lui Mike Ashley pe St James' Park a luat sfârşit, echipa fiind acum deţinută de cei mai potenţi finanţatori din fotbal.

Clubul din Geordie este acum pregătit pentru o nouă eră în care, având în vedere fondurile disponibile de la Fondul Public de Investiţii din Arabia Saudită, Newcastle United va reveni în elita fotbalului englez şi european.

Fanii lui Newcastle au salutat afacerea, care a fost derulată în secret în ultimele săptămâni, considerând-o ca fiind transformatoare pentru club.

Avocaţii Premier League au lucrat nopţi la rând pentru a obţine aprobarea acordului dintre cele două părţi, iar acesta a fost semnat joi dimineaţă, banii fiind fost depozitaţi, pentru a finaliza preluarea.

Fanii cred că Newcastle va avea acum puterea financiară, ambiţia şi expertiza necesare pentru fi considerată noua provocare în rândul cluburilor de elită din Premier League.

Tranzacţia aduce însă cu ea şi o serie de controverse. Noul proprietar îşi va finanţa acţiunile din Fondul Public de Investiţii al Arabiei Saudite, care este prezidat de prinţul moştenitor Mohamed bin Salman.

Amnesty International, organizaţia care luptă pentru drepturile omului, are pe rol un dosar privind încălcarea acestora în statul arab, iar asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi va fi folosită ca dovadă că noilor proprietari nu ar trebui să li se permită să folosească un club din Premier League pentru a "spăla sportiv" reputaţia statului.

Dar, Premier League a trecut peste aspectul moral al afacerii şi a permis intereselor comerciale să primeze.

Amanda Staveley, care a pus la cale afacerea în urmă cu mai bine de doi ani, va deveni director neexecutiv, alături de fraţii Reuben, care vor prelua şi ei o participaţie de 10 procente.

Ea promite o creştere organică, cu investiţii suplimentare de până la 50 de milioane de lire sterline timp de cinci ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici