Octavian Bellu: Această formă de provizorat poate continua 2-3, maximum 5 luni

Antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică, Octavian Bellu, a vorbit vineri, pentru MEDIAFAX, despre necesităţile ce trebuie rezolvate pentru a continua alături de fete, dar şi noile atribuţii din cadrul Consiliului Naţional pentru Sport, pe care îl coordonează.

356 afișări
Imaginea articolului Octavian Bellu: Această formă de provizorat poate continua 2-3, maximum 5 luni

Octavian Bellu: Această formă de provizorat poate continua 2-3, maximum 5 luni (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

La finalul JO de la Londra, antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au explicat că nu pleacă de la lotul olimpic, dar că s-a încheiat un ciclu de patru ani, iar pentru a continua este nevoie să fie rezolvate mai multe cerinţe în privinţa pregătirilor, începând cu sala de antrenamente.

"Este vorba de o reorganizare, care trebuie făcută după JO. Pentru a continua la lot, dar şi pentru a le oferi fetelor cele mai bune condiţii e nevoie să avem o sală în Bucureşti şi nu spun asta, pentru că noi am vrea efectiv acest lucru. Să nu uităm că, împreună cu Mariana, am stat 25 de ani într-o cameră de cămin la Deva. Aveam doar gimnastică în cap şi nu a contat. Noi mai puteam sta la Izvorani, însă avem antrenori alături de noi, care au copii, viaţă socială etc, iar acolo nu se poate vorbi de o şcoală, de exemplu. Fetele din lot au picat Bacalaureatul, am încercat să facem aşa, un fel de şcoală mozaic acolo, dar nu a mers, iar rezultatul s-a văzut", a declarat Bellu.

El a precizat că părinţilor nu le-a plăcut această situaţie, adăugând că fetele care vor veni la lot, care vor deveni senioare peste 1-2 ani, în mod sigur au un obiectiv clar, în afară de gimnastică: şcoala.

"Sigur că le este foarte dificil. E vorba de distanţă şi izolare în primul rând. Apoi, nu avem cadre medicale, o clinică. Orice se întâmplă, e foarte greu să ajungem la Bucureşti urgent. Sala de la Izvorani este foarte bună pentru o etapă de pregătire, dar nu una constantă. Ştiu cum e acolo şi vara şi iarna, am stat doi ani, dar am avut şi experienţe neplăcute. Am rămas iarna izolaţi pe DN1, aveam şi o gimnastă cu noi, am stat vreo 7 ore. Am fost obligaţi să ne întoarcem la Izvorani, alţii au rămas blocaţi 22-24 de ore acolo. De atunci, purtăm în maşină pături, hrană şi apă", a mai spus Octavian Bellu.

Coordonatorul lotului olimpic se arată încrezător că se vor rezolva problemele.

"Sunt promisiuni şi variante bune de luat în seamă în Bucureşti. Toţi doresc să ne ajute şi sperăm să se materializeze cât mai curând una dintre variantele propuse. Nu pot avansa un termen-limită, până la care ar trebuie să ne stabilizăm undeva, dar e clar că suntem într-o formă de provizorat, care în opinia mea, poate dura 2-3 luni, maximum 5, dar mai mult, nu. Pe de altă parte, orice sală s-ar amenaja în Bucureşti pentru noi, ar rămâne gimnasticii. Am putea să ne gândim la organizarea de Europene, sigur că ar mai trebui nişte săli mici de antrenamente pe lângă, dar până la urmă, de toate acestea ar beneficia şi cluburile din Bucureşti".

Pregătirile au fost reluate în luna septembrie, dar după nici două săptămâni de pregătire la Izvorani, lotul s-a mutat la Bucureşti, în sala de gimnastică din cadrul Complexului Lia Manoliu.

"La pregătiri le avem pe Bulimar, Iordache, Izbaşa, Andrei, Haidu, iar în curând se va alătura şi Cătălina Ponor. Trebuie să vină şi alte junioare şi să facem şi selecţia pentru viitor, să le vedem la Naţionale.... Sunt nişte paşi care trebuie urmaţi. Avem vreo 29-30 de copii şi vă spun sincer că, dacă e să vorbim de un ciclu olimpic, am rămâne cu 5-7 fete până la JO de la Rio. Asta presupunând că ar fi toate sănătoase şi nu ar avea deloc probleme în aceşti ani. E multă muncă la mijloc pentru un obiectiv peste patru ani. Dacă stăm să ne uităm la JO de la Londra, ne-au scos notele unor sportive de 22 şi 25 de ani. Sigur că ne-am bucurat, dar oare pot ele rezista până la JO din 2016? Bine ar fi să reziste, dar e greu de crezut. Vedeţi, sunt multe la mijloc, atunci când vrei să faci o strategie pe patru ani. De aceea, încă nu am discutat nimic cu COSR şi nici nu am semnat contracte. Trebuie făcută o strategie bine gândită şi oferite condiţii optime", a explicat Bellu.

Octavian Bellu a mai precizat că gimnastele nu vor participa până la finalul anului la etape de Cupa Mondială, ci la concursuri demonstrative, fiind pus accentul pe pregătire.

"Fetele lucrează cu palmiere la paralele, trebuie să se obişnuiască, să-şi facă exerciţiile, să progreseze. Nu vor participa la concursuri mari, ci doar demonstrative. Sandra Izbaşa are asemenea concursuri în Belgia, Olanda şi Franţa, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor, la fel. Nu vom merge la concursuri, doar ca să fim acolo, nu ne foloseşte la nimic în această perioadă".

Octavian Bellu derulează de peste o lună şi altă activitate, în care s-a implicat din postura de coordonator.

"Este vorba de Consiliul Naţional pentru Sport. Noi funcţionăm deja, ne întâlnim şi încercăm să rezolvăm cât mai multe probleme, pentru că nu are rost doar să ne vedem şi să socializăm. Toţi cei implicaţi avem responsabilităţi în altă parte, dar ne dedicăm şi acestui organism, unul complex, dar nu cu multe persoane incluse. Comitetul Director al CNS are 5 membri, cărora li se adaugă încă 6 în Comitetul extins. Am stabilit deja primele comisii - juridică, de strategie, a bazelor sportive, pentru stabilirea priorităţilor – vreo 5-7 comisii în total. Este un organism elastic, care va stabili strategii în sport pe termen mediu şi lung, dar va face şi recomandări legate de finanţări, consultanţă etc. Federaţiile vor avea reprezentanţi, iar până acum am împărţit sporturile în olimpice, neolimpice, indoor, outdoor, sportul pentru toţi etc, ca direcţii de acţiune. Acest CNS a existat şi anterior în structuri, dar nu a funcţionat. Pe hârtie e simplu, dar când mergi în teritoriu e foarte complicat", a spus Bellu.

El a făcut referiri şi la unul dintre punctele importante de discuţie în această perioadă la CNS.

"Trebuie făcută reforma în sport. Vor fi şi bucurii, dar şi veşti mai puţin plăcute, dar legislaţia trebuie reglementată cât mai repede. Am acceptat să coordonez această structură, propunerea a venit de la ANST, dar pe viitor poate fi o funcţie decisă prin alegeri. Încercăm cât mai mult să scăpăm de tentaţia politizării, să lucrăm doar cu specialişti, de la sport până la juridic. Pentru că ne lovim de situaţii şi ramuri de activitate, unde aşa e obligatoriu. De exemplu, bazele sportive din România. Am făcut un recensământ, e complicat, pentru că au diferite regimuri juridice", a declarat Octavian Bellu.

Bellu a precizat că toate Direcţiile Judeţene trebuie să trimită datele despre aceste baze.

"Unele au ajuns în paragină, altele au fost preluate de Primării şi nu s-a mai făcut nimic, iar altele, chiar dacă au fost preluate de Primării, aduc bani la bugetele locale. Încet-încet, acolo se va ajunge cu bazele sportive, la administraţiile locale, indiferent că ne place sau nu. Au fost şi abuzuri, dar dacă se va respecta legea, nu pot fi schimbate destinaţiile acestor baze. Trebuie să facem un pas înainte. Nu a fost încă emisă o Hotărâre de Guvern pentru acest Consiliu, dar noi lucrăm deja cu probleme care nu privesc decizii la vârf. Ce va fi peste trei luni, dacă vom avea sau nu un Minister al Sportului, nu poate şti nimeni. Se previzionează şi o schimbare a structurilor teritoriale, nu ştim ce va fi cu DJS-urile, îşi vor schimba forma, vor activa la fel? Pentru toate acestea nu avem acum un răspuns, dar am început munca şi punem pasiune în ce facem", a încheiat Octavian Bellu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici