Preşedintele AIBA spune că a înlocuit unii arbitri la JO, pentru că ar fi fost manipulaţi de Obreja

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA), Wu Ching-Kuo, a confirmat, pentru agenţia China Nouă, că a înlocuit unii arbitri la meciurile de box de la JO de la Beijing, dar susţine că a luat această măsură pentru că Rudel Obreja ar fi încercat să îi manipuleze pe respectivii judecători.

15 afișări
Imaginea articolului Preşedintele AIBA spune că a înlocuit unii arbitri la JO, pentru că ar fi fost manipulaţi de Obreja

Preşedintele AIBA spune că a înlocuit unii arbitri la JO, pentru că ar fi fost manipulaţi de Obreja (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing în calitate de delegat tehnic al turneului de box, a fost suspendat de către AIBA "pentru posibile tentative de manipulare" la meciurile de box de la JO-2008, a anunţat, vineri, forul internaţional în cadrul căruia românul deţine funcţia de vicepreşedinte.

Măsura a fost luată după ce Obreja a organizat, vineri, la Beijing, o conferinţă de presă neautorizată de AIBA, în care încerca să demaşte neregulile din turneul de box de la JO-2008, legate de delegările arbitrilor. În timpul conferinţei i-a acuzat pe unii membri AIBA, în frunte cu directorul tehnic Ho Kim, că au manipulat delegările arbitrilor, deşi aceastea ar fi trebuit decise de computer. Obreja susţine că Ho Kim, cu acordul preşedintelui AIBA, ar fi schimbat "aproape la fiecare meci câte unu, doi sau trei judecători, după bunul lor plac", fără acordul românului şi a celuilalt delegat tehnic al competiţiei, Terry Smith din Ţara Galilor. La un moment dat, în timp ce Obreja vorbea, în sală a apărut Ho Kim, care a anunţat că respectiva conferinţă de presă nu este autorizată de AIBA şi prin urmare trebuie oprită imediat. Obreja a încercat să îşi continue discursul, însă reprezentantul forului mondial i-a tăiat microfonul şi apoi i-a stins şi lumina, în încercarea de a-l scoate din sală.

AIBA susţine, într-un comunicat de presă, că cel care a încercat să influenţeze arbitrii este de fapt Obreja, motiv pentru care a fost suspendat şi va compărea în faţa instanţelor disciplinare ale forului mondial. AIBA a precizat că încă din urmă cu două luni au apărut informaţii privind un posibil scandal care ar urma să izbucnească la JO-2008, implicând oficiali din cadrul forului mondial, de aceea a fost pus la punct un plan în mai multe etape. "Când situaţia a devenit prea serioasă, AIBA a prevenit şi Comitetul Internaţional Olimpic, aceasta din urmă desemnând un observator independent", se menţionează în comunicat.

Preşedintele taiwanez al AIBA, Wu Ching-Kuo, a declarat, pentru agenţia chineză China Nouă, că va începe o serie de reforme în forul mondial, cu scopul de "a face curăţenie". "Cel mai important aspect al reformelor este crearea unui climat deschis, curat şi de transparenţă. Suntem decişi să facem curăţenie în boxul amator", a spus oficialul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici