PSG şi Manchester City riscă sancţiuni după ce au încălcat regulamentul de fair-play financiar

Paris Saint-Germain şi Manchester City se numără printre cluburile care au încălcat regulamentul de fair-play financiar şi care riscă sancţiuni din partea UEFA, ce le-ar putea afecta participarea în cupele europene.

100 afișări
Imaginea articolului PSG şi Manchester City riscă sancţiuni după ce au încălcat regulamentul de fair-play financiar

PSG şi Manchester City riscă sancţiuni după ce au încălcat regulamentul de fair-play financiar (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Sursa citată precizează că mai puţin de 20 de grupări s-ar afla în această situaţie. Sancţiunile UEFA ar putea merge de la un avertisment până la amendă şi chiar interzicerea unor jucători de a evolua în cupele europene, informează BBC.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a declarat că nu sunt de aşteptat sancţiuni de genul excluderii echipelor din cupele europene, însă pot fi alte pedepse aspre.

Forul de la Nyon a pus în premieră în aplicare acest regulament pentru sezoanele 2011/2012 şi 2012/2013. Astfel, bilanţul contabil al grupărilor în cei doi ani nu trebuie să înregisteze pierderi totale mai mari de 45 de milioane de euro, iar acestea să fie acoperite de propietarii cluburilor. Dacă acţionarii nu pot acoperi pierderile, ele nu trebuie să depăşească 5 milioane de euro/sezon.

Manchester City a acumulat pierderi totale de 149 de milioane de lire sterline (circa 181 de milioane de euro), din care 97 de milioane de lire sterine (118 milioane de euro) în 2012 şi 51,5 milioane de lire sterline (63 milioane de euro) în 2013.

PSG este clubul cel mai vizat, după ce pierderile acestuia au fost şterse cu un uriaş contract de sponsorizare încheiat cu Qatar Tourist Authority, înţelegere de aproximativ 200 de milioane de euro, potrivit Le Parisien, ce ar fi fost antedatată.

Michel Platini a declarat că nu este sigur că această metodă "inventivă" respectă regulamentul.

Bloomberg scrie că şi Juventus este în culpă, după ce a acumulat pierderi de aproape 65 de milioane de euro.

Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a declarat că regulamentul de fair-play financiar a produs efecte pozitive, grupările achitând salariile şi taxele cu o regularitate mai mare. Totodată, pierderile cluburilor au scăzut cu 35 de procente, la 1,1 miliarde de euro în 2012, faţă de 1,7 miliarde în anul precedent, potrivit statisticilor federaţiei europene.

"Scopul nostru este mai degrabă să aducem cluburile pe calea cea dreaptă decât să le pedepsim", a spus Infantino.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici