Putin dă termen limită pentru organizarea Jocurilor Mondiale ale Prieteniei după Paris 2024

Preşedintele Vladimir Putin a propus oficial guvernului său să organizeze "Jocurile Mondiale ale Prieteniei" imediat după Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Jocurile ar fi ediţia inaugurală a Jocurilor BRICS, la care ar participa asociaţia formată din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

801 afișări
Imaginea articolului Putin dă termen limită pentru organizarea Jocurilor Mondiale ale Prieteniei după Paris 2024

Putin dă termen limită pentru organizarea Jocurilor Mondiale ale Prieteniei după Paris 2024

Potrivit Kremlinului, Putin i-a dat premierului Mihail Mishustin termen până la 1 iulie pentru a face aranjamentele corespunzătoare, după cum relatează insidethegames.

Propunerea ar putea fi abordată la summitul BRICS care va avea loc la Johannesburg în august, la care liderul rus ar putea participa.

La începutul lunii mai, Putin i-a acuzat pe oficialii organizaţiilor sportive internaţionale că "fac rău Mişcării Olimpice internaţionale", adăugând că sportul ar trebui să servească drept punte de legătură între popoare şi ţări "mai ales atunci când există conflicte".

Iniţiativa a venit din partea ministrului rus al sporturilor, Oleg Matytsin, care în martie a propus, de asemenea, găzduirea primelor Jocuri ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care include ţări precum China, India, Pakistan şi republicile din Asia Centrală.

"Misiunea noastră comună este de a face tot posibilul pentru ca sportivii şi marile competiţii internaţionale să nu facă obiectul unor jocuri politice", a declarat Matytsin.

"Acest lucru este posibil doar în condiţii de drepturi egale şi respect între toţi participanţii".

În martie, Comitetul Internaţional Olimpic, care încă nu s-a pronunţat definitiv dacă sportivii ruşi sau belaruşi vor putea concura la Paris 2024 în orice condiţii, a declarat că echipele şi sportivii care susţin războiul sau aparţin unor cluburi legate de forţele armate sau de forţele de securitate nu vor fi eligibili pentru a participa.

Potrivit lui Matytsin, în aceste circumstanţe, chiar dacă sportivilor ruşi li se va permite să concureze ca persoane "neutre", "numărul maxim de participanţi din partea Rusiei va fi de aproximativ 180 de sportivi".

După discuţiile de la începutul lunii mai, site-ul oficial al Kremlinului l-a citat pe Matytsin: "Propunem să intensificăm practica organizării de competiţii în format deschis, cu invitaţia ţărilor partenere.

"Continuăm să îndeplinim instrucţiunile dumneavoastră [ale lui Putin] de a organiza Jocurile Mondiale ale Prieteniei în toamna anului 2024.”

"Considerăm că este necesar să folosim la maximum resursele organizaţiilor publice şi de stat, atât ruseşti, cât şi internaţionale, pentru desfăşurarea cu succes a Jocurilor, care ar trebui să aibă loc în mod regulat în viitor."

Printre cei care au legătură cu organizarea evenimentului se numără Alexey Sorokin, fostul director executiv al Comitetului de organizare a Cupei Mondiale FIFA 2018, desfăşurată în Rusia.

Un eveniment multi-sportiv cunoscut sub numele de Jocurile Prieteniei a fost organizat în Uniunea Sovietică şi în opt dintre ţările aliate în 1984, în ceea ce a fost privit pe scară largă ca o alternativă la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, din cauza boicotului condus de Moscova.

Aceasta a urmat unui boicot condus de americani la Moscova 1980.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici