Raport secret al guvernului brazilian privind riscurile legate de Cupa Mondială

Un raport secret al guvernului brazilian enumără riscurile legate de organizarea Cupei Mondiale de fotbal (12 iunie - 13 iulie), printre care se regăsesc evenutale greve şi manifestaţii violente, citând cotidianul O Globo.

80 afișări
Imaginea articolului Raport secret al guvernului brazilian privind riscurile legate de Cupa Mondială

Raport secret al guvernului brazilian privind riscurile legate de Cupa Mondială (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Documentul, nedatat şi numit "Diagnostic preliminar al Cupei", a fost elaborat plecând de la rapoartele efectuate în cele 12 oraşe gazdă şi relevă situaţiile cele mai critice în materie de securitate în şase dintre acestea.

La Rio de Janeiro, există "o relaţie dificilă între puterea publică şi societate". La Sao Paulo, o scădere de 60 de milioane de reali (18,33 milioane de euro) a bugetului poliţiei militare locale reprezintă "o potenţială problemă". La Porto Alegre, o grevă a transportatorilor se poate extinde, la Belo Horizonte, grevele funcţioanrilor ar putea "alimenta manifestaţiile". La Fortaleza, există o divizare a poliţiei militare, iar la Brasilia, "partidele din opoziţie încearcă să deterioreze imaginea" guvernatorului Agnelo Queiroz (membru PT, partid aflat la putere).

Potrivit sursei citate, textul face referire de asemenea la îngrijorarea delegaţiilor străine atât cu privire la securitatea lor, cât şi a turiştilor pe durata Cupei Mondiale.

Alte riscuri evocate sunt conflictele dintre aborigeni şi fermieri la Buerarema (nord-est), baza de cantonament a naţionalelor Germaniei şi Elveţiei, nemulţumirea populaţiei din Rio cu privire la lucrările de construcţie a stadionelor sau nemulţumirea persoanelor expropiate care trăiesc în apropierea arenelor.

Fără să-i nege existenţa, preşedinţia Republicii a precizat că acest raport este "preliminar şi fără concluzii". "Informaţiile publicate de jurnal nu sunt oficiale şi nu au fost verificate. Sunt rezultatul consultării informale a mişcărilor sociale prezente în oraşele gazdă ale Cupei Mondiale şi reprezintă doar mărturiile acestor mişcări", a explicat serviciul de presă al preşedinţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici