Război FRF-LPF: "Atacurile şi insinuările preşedintelui FRF sunt ridicole şi lipsite de substanţă. Ce democraţie invocă domnul Burleanu când îi reţine în birou pe membrii CEx pentru a le spune ce să voteze"

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, vineri, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul oficial, că absenţa preşedintelui Gino Iorgulescu şi a celorlalţi membri LPF din Comitetul Executiv nu are legătură cu numirea lui Christoph Daum drept noul selecţioner al naţionalei României.

1581 afișări
Imaginea articolului Război FRF-LPF: "Atacurile şi insinuările preşedintelui FRF sunt ridicole şi lipsite de substanţă. Ce democraţie invocă domnul Burleanu când îi reţine în birou pe membrii CEx pentru a le spune ce să voteze"

Război FRF-LPF: "Atacurile şi insinuările preşedintelui FRF sunt ridicole şi lipsite de substanţă. Ce democraţie invocă domnul Burleanu când îi reţine în birou pe membrii CEx pentru a le spune ce să voteze"

Desemnarea germanului Christoph Daum (62 de ani) drept noul selecţioner al naţionalei a generat reacţii diferite printre membrii Comitetului Executiv al FRF, dar şi în lumea fotbalistică din România. Deşi Daum corespunde profilului indicat de Răzvan Burleanu după eliminarea României de la Campionatul European, nu toată lumea a fost de acord cu numirea unui antrenor străin la naţională.

Din cadrul Comitetului Executiv care a aprobat instalarea în funcţie a lui Christoph Daum a lipsit preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, şi alţi şase membri. Oficialii LPF au motivat neprezentarea în Comitetul Executiv susţinând că "a fost un act de protest faţă de refuzul constant şi inexplicabil cu care conducerea FRF a întâmpinat cererile fotbalului profesionist din România".

Concret, Liga susţine că Gino Iorgulescu a ţinut cont de acordul scris a nouă cluburi care i-au cerut o astfel de poziţie. Aceleaşi cluburi au solicitat transformarea obligativităţii folosirii unui jucător sub 21 de ani pe tot parcursul disputării Ligii 1 Orange într-o regulă opţională, pentru că cele mai multe cluburi nu sunt încă pregătite să susţină acest proiect al FRF.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al oficialilor Ligii Profesioniste de Fotbal:

"Conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal ţine să-şi precizeze, pentru opinia publică şi pentru întreaga familie a fotbalului românesc, în cele ce urmează, punctele de vedere în legătură cu ceea ce s-a petrecut în ultimele zile. E datoria noastră şi responsabilitatea pe care ne-am asumat-o faţă de cei care ne-au ales, dar mai ales faţă de oamenii care au construit în zeci de ani istoria şi performanţele acestui sport.

Fotbalul românesc nu a început odată cu noi şi nici măcar odată cu actuala conducere a FRF. Mari fotbalişti, începând cu Generaţia Guadalajara şi până la Generaţia de Aur, nume mari ale fotbalului de altădată şi ale celui de azi merită să afle adevărul, măcar şi pentru simplul fapt că România le datorează enorm.

Milioane de oameni au fost făcuţi fericiţi de performanţele echipei naţionale formată din fotbalişti care astăzi sunt îndepărtaţi de la orice decizie care priveşte partea sportivă a conducerii acestui fenomen.

De aceea credem că era normal ca, în primul rând, oamenii de fotbal să fie ascultaţi în problemele esenţiale ale activităţii lor, iar în ceea ce priveşte numirea unui nou selecţioner, măcar cu titlu informativ, dacă experienţa şi competenţa lor nu meritau ceva mai mult. Concret, preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a fost de acord ca Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, să negocieze cu viitorul antrenor al echipei naţionale, în acest sens împuternicindu-l pe acesta prin semnarea hotărârii Comitetului de Urgenţă al FRF din data de 1 iulie 2016 (vezi facsimil!). Este normal ca preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, să-şi asume numirea antrenorului şi rezultatele viitoare ale echipei naţionale, care sperăm să fie excepţionale. Urmând ca propunerea de antrenor şi condiţiile contractuale să fie aprobate de Comitetul Executiv al FRF.

Precizăm însă că atacurile şi insinuările pe această temă ale preşedintelui FRF sunt ridicole şi lipsite de substanţă. Gino Iorgulescu nu avea şi nu are cum să respingă numirea unui selecţioner străin, din moment ce în întreaga sa activitate a promovat nu doar jucători de altă naţionalitate, ci şi antrenori ca Walter Zenga, Roberto Landi sau Cristiano Bergodi. Absenţa preşedintelui LPF, a celorlalţi reprezentanţi ai Ligii 1 Orange din Comitetul Executiv din data de 7 iulie 2016 nu are nicio legătură cu oficializarea domnului Christoph Daum pe banca echipei naţionale. Acestuia îi urăm din suflet mult succes, pentru că succesul e sinonim cu succesul naţionalei României. Sperăm să fie o alegere fericită şi ne bucurăm pentru prezenţa sa în fotbalul românesc!

Revenind la absenţa reprezentanţilor LPF din ultima şedinţa a Comitetului Executiv, ţinem să subliniem că a fost un act de protest faţă de refuzul constant şi inexplicabil cu care conducerea FRF a întâmpinat cererile fotbalului profesionist din România. Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a ţinut cont în luarea acestei decizii de acordul scris a nouă cluburi care i-au cerut o astfel de poziţie. Aceleaşi cluburi au solicitat transformarea obligativităţii folosirii unui jucător sub 21 de ani pe tot parcursul disputării Campionatului Naţional Liga 1 Orange într-o regulă opţională, pentru că, într-adevăr, cele mai multe cluburi nu sunt încă pregătite să susţină acest proiect al FRF. Mai mult, preşedintele Gino Iorgulescu a oferit Comitetului Executiv, în numele cluburilor, 10 la sută din drepturile tv ale fiecărui an competiţional pentru un fond financiar care să recompenseze cluburile care vor folosi jucători sub 21 de ani, în funcţie de minutele jucate de aceştia. E vorba de o sumă de aproximativ 2.750.000 de euro, din care fiecărui club intrat în acest program i-ar fi revenit în jur de 200.000 de euro.

Conducerea FRF a respins această propunere, insistând pe ideea obligativităţii prezenţei în teren, pe toată durata partidei, a cel puţin unui jucător sub 21 de ani. Conducerea FRF nu a înţeles şi nu înţelege care sunt rigorile fotbalului profesionist, impunând dictatorial o regulă care nu există nicăieri în Europa, care e discriminatorie, care împiedică echipele să-şi folosească cel mai bun ”unsprezece” din lotul de care dispun. Măsura afectează toate echipele, dar mai ales reprezentantele noastre în cupele europene. Nu se poate evolua cu gândul că ai pe bancă jucători mai buni şi nu îi poţi folosi! Nu se poate juca aşteptându-te în fiecare clipă să pregăteşti o schimbare şi să fi obligat să faci alta, pentru a avea în teren mereu acel jucător sub 21 de ani!

Revenind la ceea ce s-a întâmplat în şedinţa Comitetului Executiv din 7 iulie, subliniem că nu a fost decât o formă de protest a noastră faţă de modul în care sunt desconsiderate cluburile din Liga 1 Orange! Nu putem ridica mâna fără să ştim ce votăm, aşa cum îşi doreşte preşedintele FRF, care a instituit această practică în CEx. Acele vremuri ar fi trebuit să fie apuse demult, mai ales când vorbim de tineri ca Răzvan Burleanu, ales în fruntea FRF tocmai pentru că şi dânsul le-a acuzat. Vedem însă că doar declarativ!

Preşedintele LPF. Gino Iorgulescu, a fost acuzat de laşitate. Amuzant, nu-i aşa? Pentru că laşitate este să obligi membrii CEx să voteze în gol, laşitate e să te aştepţi ca noi să ridicăm mâna fără a fi prezentat contractul noului selecţioner. Gino Iorgulescu şi-a respectat mandatul primit de la cluburi. Dacă ar fi fost doar trei cluburi, să zicem, care s-ar fi opus regulii obligativităţii folosirii unui jucător sub 21 de ani, atunci preşedintele LPF ar fi fost obligat să ţină cont de majoritatea care şi-ar fi dorit ceea ce-şi doreşte FRF. Nu e însă cazul.

Preşedintele Gino Iorgulescu respectă preşedinţii şi finanţatorii celor 14 cluburi şi mandatul pe care aceştia i l-au încredinţat.

FRF vorbeşte de reforme. Dar reformele din fotbalul românesc au plecat de la poziţia LPF faţă de jucătorii tineri, Gino Iorgulescu impunând folosirea fotbaliştilor sub 21 de ani la ligile a doua şi a treia. Tot LPF a impus regula lotului de 25 de jucători la Liga 1 Orange, tot LPF a instituit obligativitatea celor opt fotbalişti formaţi la nivel naţional în lot.

Gino Iorgulescu a fost acuzat că a transformat sediul LPF în sediul clubului Steaua. Gravă şi urâtă acuzaţie! Informăm conducerea FRF, deşi suntem convinşi că ştie acest lucru, că sediul Lgii Profesioniste e sediul Stelei în aceeaşi măsură în care este şi al tuturor celorlalte 13 echipe din Liga 1 Orange.

Gino Iorgulescu a avut şi are în permanenţă uşa deschisă pentru toţi reprezentanţii acestor cluburi, fără a face vreo diferenţă între ele. De altfel, dacă tot se agită falsa problemă a cetăţeniei selecţionerului, să spunem că şi ceilalţi reprezentanţi ai LPF în CEx au lucrat sau lucrează cu antrenori străini. Valeriu Argăseală i-a avut pe banca Stelei pe Walter Zenga, Oleg Protasov sau Cristiano Bergodi, iar Florin Prunea a reuşit să se califice în cupele europene cu CSMS Iaşi avându-l ca tehnician pe Nicolo Napoli.

Liga 1 Orange este principalul rezervor de fotbalişti pentru echipa naţională, având 16 în preliminarii, iar la recentul turneu final din Franţa al CE jucând nu mai puţin de şapte ”tricolori” legitimaţi la echipe din primul eşalon.

Răzvan Burleanu trebuie să realizeze, alături de Gino Iorgulescu, Programul Naţional de pregătire şi perfecţionare a jucătorilor tineri. Trebuie însă să definim care sunt condiţiile de infrastructură şi calificare de personal, să identificăm sursele de finanţare, să definim ce aşteptăm de la un jucător sub 21 de ani. Poate domnul Răzvan Burleanu vrea să desfiinţeze Liga 1! Forţându-ne la măsuri aberante, să ajungem ca dintr-un exces de autoritate, caracteristic altor vremuri, să stricăm şi echilibrul cluburilor, al comunităţilor pe care le reprezintă, precum şi comunicarea dintre antrenorii echipelor de Liga 1 şi selecţioner.

Ce democraţie invocă domnul Burleanu când îi reţine în birou pe membrii CEx pentru a le spune ce să voteze, când îi cheamă la cine mai mult sau mai puţin de taină, când nu prezintă documente, dar invocă transparenţa? A apus vremea când una se spunea şi alta se făcea. LPF invită la un dialog prin care să gândim ce e de făcut în fotbal, cum reformăm acest sport şi nu la exerciţii de imagine, la care Răzvan Burleanu poate că excelează.

Atacul la adresa presei, acuzată că ne e complice, e altă uriaşă gafă a preşedintelui Burleanu. Presa e independentă şi nu avem niciun dubiu asupra imparţialităţii ei. Când însă eşti subiectul ei critic, constant, trebuie să te gândeşti dacă nu cumva greşeala e la tine. Când conduci trebuie să-ţi asumi! Nu sunt de vină alţii când eşecul se aşează alături de tine tot mai confortabil", se arată în comunicatul LPF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici