Red Button: Fotbaliştii vor putea anunţa printr-o aplicaţie pe telefon tentative de trucare a meciurilor

Fotbaliştii din România vor avea posibilitatea să anunţe tentativele de trucare a meciurilor prin intermediul unei aplicaţii pe telefon, în cazul în care iniţiativa va avea succes în Finlanda, acolo unde a fost pusă deja în practică.

350 afișări
Imaginea articolului Red Button: Fotbaliştii vor putea anunţa printr-o aplicaţie pe telefon tentative de trucare a meciurilor

Red Button: Fotbaliştii vor putea anunţa printr-o aplicaţie pe telefon tentative de trucare a meciurilor (Imagine: Shutterstock)

Până atunci jucătorii români au posibilitatea să denunţe astfel de cazuri prin intermediul unei căsuţe de email - meciuritrucate@frf.ro , promovată de către structura de integritate din cadrul FRF.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a organizat luni, împreună cu FRF şi Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România un seminar având ca temă combaterea meciurilor trucate şi a mafiei pariurilor. La nivel european, proiectul "Don't fix it" reprezintă o iniţiativă comună a sindicatului mondial al fotbaliştilor, FIFPro, a UEFA şi a Comisiei Europene.

"Partenerii acestui proiect sunt România, Anglia, Scoţia, Ungaria, Slovenia, Italia, Norvegia, Finlanda şi Grecia. Finlanda a avut deja o iniţiativă lăudabilă, a reuşit să facă o aplicaţie pe telefon pentru jucătorii de acolo, care pot apela la ea pentru a semnala cazurile în care planează suspiciunea asupra unor meciuri trucate. Este totul anonim, se pot înregistra printr-un ID şi o parolă. Se numeşte «Red Button» şi dacă se va dovedi că este o aplicaţie bună va fi probabil implementată şi în România", a declarat vicepreşedintele AFAN, Emilian Hulubei.

Oficialul AFAN a precizat faptul că 55 la sută dintre jucătorii din Europa de Est au fost abordaţi de către reprezentanţi ai mafiei pariurilor: "Necesitatea acestui proiect a plecat de la o cercetare făcută în estul Europei, întreprinsă de FIFPro, care s-a concretizat prin publicarea unei cărţi negre. Au fost chestionaţi fotbaliştii din Europa de Est. Sunt foarte multe meciuri suspectate. Conform acestor date 55 la sută dintre jucători au fost abordaţi de mafia pariurilor, iar 36 la sută au fost victime ale violenţelor în cazul în care nu au dorit să coopereze. În plus, 95 la sută dintre jucătorii din Europa de Est nu sunt plătiţi la timp. Majoritatea jucătorilor nu sunt plătiţi la timp. Obiectivele acestui proiect sunt constituirea unui comitet mixt de lucru, promovarea în cadrul cluburilor, promovarea în vestiar, vom sta de vorbă cu jucătorii şi le vom expune riscurile acestui flagel".

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, este suspicios în ceea ce priveşte corectitudinea unor partide şi speră ca legislaţia românească să fie îmbunătăţită în acest domeniu. "Admit că sunt meciuri cu probleme. Eu cred că s-au întâmplat şi se vor mai întâmpla în România, dar nu suntem pe lista lor. Eu sunt convins că într-un an de zile, având şi exemplul ţărilor care au legislaţie în combaterea pariurilor nelegale, nu avem altceva de făcut decât să le aplicăm şi în România. Şi sunt convins că se va ajunge în cazul în care un jucător sau un antrenor va participa la trucarea unui meci, va ajunge la puşcărie. E un moment în care Parlamentul European şi UEFA încearcă eradicarea acestui fenomen, nu ştiu dacă vor reuşi în totalitate. Aş vrea ca preşedinţii de cluburi să-i înştiiţeze pe jucători şi alţi colaboratori că lucrurile nu prea mai merg. Se lucrează la un proiect de lege, uşor-uşor lucrurile se aşează. Trebuie să-i atenţionăm pe toţi care participă că trebuie să anunţe, imediat ce sunt contactaţi, sau există o presiune din partea unor persoane din afara clubului. Nu e turnătorie. Numai aşa putem să preîntâmpinăm o mare catastrofă", a declarat Sandu.

Conducătorul federaţiei a ridicat şi problema procentului pe care casele de pariuri ar trebui să-l vireze spre fotbal în urma cotării la pariuri a meciurilor: "Problema pariurilor şi pronosticurilor există de când lumea. Cred că e a doua meserie din lume. Noi, românii suntem în totalitate în afara cadrului european în ceea ce priveşte legislaţia de susţinere a sportului pe baza unor sume mari, care ajung la bugetul statului pe cârca noastră, a sportului românesc. Şi are cel mai mic buget, dintre toate ministerele. Noi, federaţia, dacă am câştigat un proces cu Loteria, guvernul ne-a dat imediat în cap. A anulat un articol de lege prin care sportului românesc îi revenea un procent important din încasările de la Loteria Română. Sperăm să putem reîntoarce legea în favoarea sportului. Cu vreo cinci case de pariuri ne judecăm de vreo şapte ani, dar toate s-au închis, au dispărut. De ce? Mie nu mi-e jenă să spun, pentru că s-au dat licenţe pe sub mână. Unde? Probabil că la Ministerul de Finanţe, pentru că ei autorizează. Am pierdut foarte mulţi bani, care ne erau foarte necesari".

Conform unui raport al Europol din vara anului 2011 au fost investigate 380 meciuri suspecte de trucare, în care sunt implicaţi 425 oficiali şi jucători din 15 ţări europene, alte 300 meciuri, de pe alte continente, fiind de asemenea bănuite. Printre ţările care se confruntă cu astfel de probleme, ancheta a menţionat Turcia, cu 79 de cazuri, Germania cu 70 de cazuri, unde 14 persoane au fost deja condamnate la pedepse care totalizează 39 ani de închisoare, Elveţia - 41, Ungaria - 20, Finlanda - 32, Belgia - 19, Croaţia - 18, Austria - 16, Bosnia-Herţegovina - 7, Slovenia - 7.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici