STUDIU: Românii spun că vor urmări meciurile de la Cupa Mondială, chiar dacă naţionala nu participă

Românii vor urmări meciurile de la Cupa Mondială din Brazilia, chiar dacă echipa naţională antrenată de Victor Piţurcă nu a obţinut calificarea la turneul final, se arată într-un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), înainte de competiţia care a început joi.

216 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Românii spun că vor urmări meciurile de la Cupa Mondială, chiar dacă naţionala nu participă

STUDIU: Românii spun că vor urmări meciurile de la Cupa Mondială, chiar dacă naţionala nu participă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, 58% dintre respondenţi spun că vor urmări meciurile din această competiţie. CM din Brazilia este urmărită cu precădere de bărbaţi (81,5%), de respondenţii cu educaţie medie sau superioară şi mai degrabă de cei care locuiesc în Moldova şi în regiunea de Sud a ţării, decât de cei din Transilvania.

Un sfert dintre participanţii la studiul IRES (24%) sunt de părere că Brazilia este ţara a cărei reprezentativă va câştiga trefeul. Spania este văzută drept campioană mondială de 12% dintre participanţi la sondaj, Germania de 6% şi Argentina de 4%. Jumătate dintre cei chestionaţi nu ştiu să spună care este ţara care îşi va adjudeca trofeul la această ediţie.

Fotbalul este sportul preferat al românilor şi, deopotrivă, cel mai urmărit, a relevat studiul, după ce 35% dintre participanţii au indicat acest lucru, în timp ce 7% dintre respondenţi spun că nu au un sport preferat. Topul este completat de gimnastică (13%), tenis de câmp (9%), handbal (5%) şi patinaj artistic (4%).

În timp ce majoritatea bărbaţilor intervievaţi (59,2%) preferă fotbalul, pe primul loc în preferinţele femeilor se află gimnastica (24,1%). Aceasta este urmată de fotbal (12,4%), tenis de câmp (11,2%), handbal sau patinaj artistic.

Cristalizarea preferinţelor în ceea ce priveşte sportul este influenţată de vârstă, educaţie şi gen. Cei mai mulţi dintre respondenţii fără un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri între 18 şi 35 de ani (10,8%) şi au studii elementare (15,4%).

O proporţie de 26% dintre cei chestionaţi declară că urmăresc frecvent meciuri de fotbal. Tenisul se află pe poziţia a doua în topul celor mai urmărite competiţii sportive (18%), urmat de handbal cu 11%.

Pe de altă parte 60% dintre participanţii la acest studiu spun că au urmărit unele dintre meciurile Simonei Halep de la Roland Garros, iar 13% declară că au urmărit toate meciurile disputate de sportiva româncă la acest turneu.

Bărbaţii, cei peste 65 de ani, locuitorii din mediul urban, cei cu studii superioare şi care locuiesc în regiunea de Sud a ţării sunt categoriile de public care au urmărit toate meciurile de la Roland Garros jucate de Simona Halep.

Cât priveşte finala, 84% dintre cei chestionaţi cred că Simona Halep ar fi meritat să câştige turneul de tenis de la Paris, iar 9% susţin că nu ar fi meritat.

Un sfert dintre respondenţi au un grad ridicat de optimism în ceea ce priveşte parcursul Simonei Halep la Wimbledon şi cred că Simona Halep va câştiga cu siguranţă turneul de la Wimbledon, în timp ce 57% cred că victoria ei este probabilă.

Ilie Năstase este indicat de o treime dintre respondenţi drept sportivul român care a câştigat, în trecut, turneul Roland Garros, 15% dintre cei chestionaţi o indică pe Virginia Ruzici, iar 8% pe Ion Ţiriac. 43% dintre cei chestionaţi nu reuşesc să indice numele unui un câştigător român la Roland Garros.

Sportul de performanţă este practicat de 17% dintre copiii respondenţilor. O treime dintre cei care practică sport de performanţă au ales fotbalul (32%), un sfert au optat pentru artele marţiale (24%), 15% pentru înot, 7% pentru baschet. Tenisul de câmp, handbalul şi dansurile sportive sunt practicate de 5%.

Respondenţii ai căror copii nu practică un sport de performanţă spun că le-ar din plăcut ca aceştia să aleagă fotbalul (24%), tenisul de câmp (13%), handbalul (11%), înotul (9%) sau gimnastica (6%).

Principalele motive indicate de respondenţi ca fiind determinante pentru nepracticarea unui sport de performanţă de către copiii lor sunt lipsa posibilităţilor financiare (19%), distanţa până la cel mai apropiat club sportiv (19%) şi lipsa de interes/concentrarea pe şcoală/vârsta (11%).

Peste jumătate dintre români (54%) cred că, din punct de vedere financiar, pentru o familie din România este destul de puţin accesibil să îşi dea copilul să urmeze un sport de performanţă, iar 20% cred că este inaccesibil. Totuşi, 22% cred că acest lucru este foarte şi destul de accesibil.

O proporţie de 29% dintre cei chestionaţi cred că Nadia Comăneci este cel mai mare sportiv român al tuturor timpurilor, în timp ce 27% îl indică pe Gheorghe Hagi. La mare distanţă urmează Ilie Năstase – indicat de 9% dintre respondenţi, Simona Halep (6%) şi Ion Ţiriac (5%).

Studiul a fost realziat în 10 iunie, pe un eşantion de 1.102 persoane, cu vârste peste 18 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici