Taban: UEFA ne-a sancţionat pentru o datorie de aproape un milion de euro

Preşedintele CA al FC Rapid, Ion Taban, a declarat, vineri, că UEFA a sancţionat gruparea giuleşteană cu o amendă de 100.000 de euro şi a ameninţat-o cu excluderea pentru trei ani din competiţiile europene dacă nu-şi achită datoriile pentru sume neplătite de aproximativ un milion de euro.

173 afișări
Imaginea articolului Taban: UEFA ne-a sancţionat pentru o datorie de aproape un milion de euro

Taban: UEFA ne-a sancţionat pentru o datorie de aproape un milion de euro (Imagine: Catalin Abagiu / MediafaxFoto)

Rapid era deja în insolvenţă şi nu poate participa în cupele europene atât timp cât se derulează procesul de reorganizare, conform legislaţiei UEFA, această perioadă de absenţă fiind estimată la doi ani.

Taban a precizat că datoriile incriminate de UEFA reprezintă salarii neachitate de Rapid către jucători, forul european nefiind interesat de datoriile la stat.

"În plan sportiv, este această excludere pe o perioadă de trei ani din competiţiile organizate de UEFA. Această amendă s-a dat pentru că nu am respectat acel calendar din manualul de licenţiere, ca şi Dinamo. Noi, la 30 septembrie nu am reuşit să reglăm datoriile pe care le avem la 30 iunie şi a venit această amendă. Suma era mică, pentru că pe UEFA nu interesează TVA-ul şi când sunt obligaţii la stat, pentru că noi nu am avut obligaţii la stat. Noi aveam nişte obligaţii neplătite la jucători, era vorba de aproape un milion de euro. Nu are nicio legătură cu datoriile pe care noi le avem acum declarate când am intrat în insolvenţă. Nu se mai pune problema să plătim acum, pentru că aceste obligaţii ale noastre care erau la data respectivă au intrat în procesul de insolvenţă, ele sunt reeşalonate şi nu se mai consideră datorii neachitate, ele vor fi aprobate prin planul de reorganizare şi sunt însuşite de creditori şi debitori, iar UEFA nu are treabă cu ele", a spus Taban, la Sport.ro.

Ion Taban a afirmat că în cazul în care Rapid plăteşte datoriile către jucători, excluderea din cupele europene va fi mai mică de trei ani. "Cred că amenda rămâne, dar la punctul doi se discută de excluderea pe o perioadă de trei ani, dar asupra acestui lucru se poate reveni dacă se îndeplinesc nişte condiţii: ca acele obligaţii pe care le-ai avut şi pentru care ai primit amenda să faci dovada că le achiţi şi că nu ai alte obligaţii, or intrând acum în insolvenţă probabil că amenda trebuie plătită, iar partea cu excluderea din Europa pe baza acestor datorii, aici este o problemă, pentru că eu prin insolvenţă şi aprobarea planului de reorganizare am eşalonat aceste datorii. Perioada de insolvenţă este de doi ani plus unul, deci trei ani. Noi, dacă reuşim să ne descurcăm, am putea să ieşim mai repede din perioada de insolvenţă, deci se reduce perioada aia pentru care nu putem să intrăm în Europa", a completat Taban.

Oficialul grupării giuleştene a precizat că nu se aştepta ca sancţiunile dictate de UEFA să fie atât de drastice. "Ştiam că dacă nu vom îndeplini acele sarcini din manual vor fi sancţiuni, dar nu ştiam că sunt atât de drastice. Sincer să fiu, sunt surprins că sunt atât de drastice, dar nişte sancţiuni sportive urmau să fie", a subliniat Taban.

UEFA a anunţat, vineri, pe site-ul oficial, că grupările Rapid şi Dinamo vor fi excluse trei sezoane din cupele europene dacă nu vor dovedi până la 31 martie că şi-au plătit datoriile.

Tribunalul Bucureşti a admis, la 7 decembrie, cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos. Instanţa a numit un administrator judiciar, iar termenul limită pentru definitivarea tabelului creanţelor a fost fixat pentru 28 februarie 2013.

FC Rapid se confruntă cu mari probleme financiare, jucătorii şi angajaţii clubului fiind neplătiţi de mai multe luni. De asemenea, FC Rapid are datorii şi faţă de alte societăţi. Conform anunţului făcut, la 5 decembrie, de preşedintele CA, Ion Taban, gruparea giuleşteană a acumulat datorii de 29,4 milioane de euro, dintre care 21 de milioane sunt către acţionarul majoritar George Copos şi către firmele acestuia. Copos a anunţat că este dispus să renunţe la o mare parte din suma pe care o are de încasat pentru a scoate clubul din criză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici