Ţările baltice şi Polonia se opun participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice

Ţările baltice şi Polonia se opun oricărei participări a sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice, chiar şi sub un steag neutru, a declarat marţi ministrul de Externe leton.

232 afișări
Imaginea articolului Ţările baltice şi Polonia se opun participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice

Ţările baltice şi Polonia se opun participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice

Săptămâna trecută, CIO a declarat că examinează o "cale" pentru ca ruşii să participe la Jocurile de vară de anul viitor de la Paris, probabil ca atleţi neutri, mai degrabă decât sub drapelul lor naţional, relatează AFP.

Anunţul a stârnit o reacţie imediată din partea Kievului, un consilier prezidenţial ucrainean acuzând CIO că este un "promotor al războiului".

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a arătat într-un tweet: "Decizia de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze la următoarele Jocuri Olimpice este imorală şi greşită".

El a cerut ca Rusia să fie izolată atâta timp cât continuă invazia în Ucraina.

"CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) nu ar trebui să devină complice la eforturile de propagandă ale Rusiei", a declarat Rinkevics după o întâlnire cu omologii săi din ţările baltice şi Polonia la Riga.

Ucraina a ameninţat că va boicota Jocurile de la Paris dacă ruşilor li se va permite să participe.

Comitetul olimpic leton s-a alăturat apelului de boicotare.

"Letonia nu va participa la jocuri alături de ţara agresoare", a declarat preşedintele Comitetului, Zorzs Tikmers, pentru LTV1 din Letonia.

Ministrul polonez al sporturilor, Kamil Bortniczuk, a declarat săptămâna trecută că "nu-şi poate imagina" un scenariu în care sportivii ruşi şi bieloruşi să participe la Jocurile Olimpice, precizând că nu exclude posibilitatea de a da un "ultimatum" CIO.

Fără a anunţa un boicot, Bortniczuk a declarat că Polonia va organiza "o coaliţie eficientă de ţări" pentru a bloca participarea atleţilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Şeful Comitetului Olimpic al Rusiei a declarat marţi că sportivii săi nu trebuie să fie supuşi unor condiţii diferite de cele ale altor ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici