Trofeul Cupei Mondiale a fost prezentat în România

Trofeul Cupei Mondiale FIFA a fost prezentat, miercuri, la Bucureşti, ca parte a turneului Coca Cola, care prevedea trecerea cupei prin 93 de oraşe din 84 de ţări, România fiind cea de-a 75-a "staţie".

38 afișări
Imaginea articolului Trofeul Cupei Mondiale a fost prezentat în România

Trofeul Cupei Mondiale a fost prezentat în România (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

La eveniment au participat fostul internaţional Gheorghe Popescu, care a fost desemnat ambasador al Cupei Mondiale în România, însoţit de fiul său Nicolas, dar şi de nepotul său Ianis Hagi, foştii internaţionali Gheorghe Mulţescu, Costică Ştefănescu, fostul selecţioner Mircea Rădulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte şi ambasadorii statelor africane Tunisia, Nigeria, Sudan, Africa de Sud şi Maroc.

"Uşor-uşor m-am obişnuit cu prezenţa trofeului. Din păcate nu am adus-o noi la Bucureşti, ci cei de la Coca Cola. Unul dintre colegii mei şi un component important al generaţiei mele a spus că ar trebui să aşteptăm 20 de ani ca să ne mai calificăm la un turneu final al Cupei Mondiale. Am crezut că e nebun şi acum cred că e la fel de nebun şi sper să nu se adeverească", a spus Popescu.

Gheorghe Popescu a declarat că venirea trofeului Cupei Mondiale în România va accentua şi mai mult regretul neparticipării României la turneul din Africa de Sud. "Venirea Cupei Mondiale în România o să accentueze regretul necalificării la turneul final din Africa de Sud. Ne-ar fi plăcut ca acest trofeu atât de frumos şi de râvnit să fie aşezat pe unul dintre stadioanele pe care am fi putut participa şi noi. Nu s-a întâmplat acest lucru, dar ne bucurăm de prezenţa lui aici", a completat Popescu.

Fostul internaţional consideră că România ar fi avut posibilitatea la turneul final al Cupei Mondiale din 1994 să dispute ultimul act al competiţiei, dacă ar fi trecut de Suedia în sferturile de finală. "Este marele regret al generaţiei din care fac parte. Am fost la patru minute de o semifinală şi sunt convins că echipa de atunci ar fi avut calităţile necesare ca să joace finala şi jucând finala orice se putea întreba împotriva unei echipe de calibrul Italiei. Este uriaşul regret al generaţiei noastre, nu a fost să fie şi sperăm ca noile generaţii să poată face asta. Turneul din SUA a fost cel mai reuşit al nostru. Am avut meciuri care au fost considerate printre cele mai bune ale acelei Cupe Mondiale, iar cel cu Argentina a fost cel mai frumos al turneului final", a subliniat Popescu.

Întrebat când un jucător român va depăşi numărul său de meciuri la turneele finale ale Cupei Mondiale, Popescu a răspuns: "Este foarte greu la noi, v-aţi obişnuit cu oameni care îşi dau cu părerea în fotbalul nostru. Întotdeauna am sperat ca recordul meu de meciuri jucate la un turneu final al Cupei Mondiale să fie doborât cât mai repede, dar se pare că această aşteptare a noastră continuă. Sper ca la următoarea Cupă Mondială să fim şi noi prezenţi. Sunt atât de multe lucruri care trebuie schimbate, încât îmi este greu să dau un singur exemplu. E nevoie de implicare, de oameni competenţi, care să fie capabili să facă acest lucru. Ar trebui să stăm foarte mult ca să facem aşa cum văd eu lucrurile, dar nu avem timp".

Fostul căpitan al echipei naţionale speră ca viitoarele generaţii de jucători să depăşească performanţa din 1994. "Important e să reînnodăm calificările la turneele finale. Sunt deja ani buni de când nu am mai participat. E un regret al tuturor şi sperăm ca echipa României să ajungă la un nivel de joc şi calitativ care să ne permită nu doar o înşiruire de calificări ci să îmbunătăţim şi rezultatele pe care noi le-am avut", a adăugat Popescu.

Reprezentantul FIFA la această acţiune, Renata Pereira, care lucrează la departamentul de presă al FIFA a precizat că trofeul prezentat în România este cel autentic şi nu o replică. "Este o plăcere să mă aflu în România. Aş dori să menţionez că acesta este trofeul original şi nu o replică. Este o oportunitate unică pentru fani să fie atât de aproape de trofeu, chiar dacă nu îl pot atinge. Conform regulamentelor FIFA, trofeul poate fi atins doar de foştii câştigători ai Cupei Mondiale şi de preşedinţii de stat. Sper ca această venire a trofeului în România să fie o bună ocazie pentru impulsionarea fotbalului românesc", a spus Pereira.

Ambasadorul Africii de Sud în România, Pieter Andries Swanepoel, a adus la întâlnirea de miercuri o vuvuzelă şi o makarapa. "Timpul Africii a venit. Vreau să mulţumesc FIFA, nu doar pentru că organizează acest turneu în Africa de Sud, ci şi pentru că întinde mâna unei ţări în curs de dezvoltare, Brazilia, care va fi gazdă în 2014. Am adus cu mine şi două obiecte specifice Africii de Sud: vuvuzela şi makarapa. Imaginaţi-vă 60.000 de oameni suflând în vuvuzele, iar fotbaliştii să trebuiască să joace. Makarapa este o cască de miner tăiată, iar cum în Africa sunt foarte multe mine, săracii mineri se chinuie multe ore ca să taie căştile dure şi să le orneze pentru a susţine echipa naţională", a declarat Swanepoel.

Oficialul sud-african a menţionat că înaintea unei semifinale va avea loc un meci în scopuri caritabile. "Înaintea semifinalei va avea loc un meci între o selecţionată Special Olympics şi una formată din jucători de renume mondial. Preşedintele Africii de Sud va face parte din echipa Special Olympics", a completat Swanepoel, care se aşteaptă ca turneul final să aducă la bugetul Africii de Sud echivalentul a 10 miliarde de lei (n.r. - aproximativ 2,5 miliarde de euro).

Trofeul Cupei Mondiale va fi expus, joi, în intervalul 9.00-21.00 la Sala Palatului, intrarea fiind liberă pentru public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici