Val de arestări abuzive în Bahrain, înaintea cursei de Formula 1

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a denunţat, miercuri, un val de arestări "abuzive" efectuate de autorităţile din Bahrain în rândul militanţilor opoziţiei, odată cu apropierea Marelui Premiu de Formula 1, programat între 19 şi 21 aprilie, la Sakhir.

333 afișări
Imaginea articolului Val de arestări abuzive în Bahrain, înaintea cursei de Formula 1

Val de arestări abuzive în Bahrain, înaintea cursei de Formula 1 (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Organziaţia a precizat, într-un comunicat, că autorităţile au efectuat percheziţii domiciliare, arestând abuziv lideri ai opoziţiei. "Douăzeci de persoane, printre care lideri ai protestatarilor, au fost arestaţi fără mandat, de poliţişti în civil", în localităţi din apropierea circuitului de la Sakhir, la sud de capitala Manama, în timpul operaţiunilor care au avut loc "din noapte până în zori", a precizat Human Rights Watch, citând surse locale.

"Aceste operaţiuni şi arestări sugerează că autorităţile sunt mai preocupate să-i îndepărteze pe militanţi de cursă decât să răspundă revendicărilor lor legitime, pentru care aceştia au ieşit în stradă. Autorităţile au responsabilitatea de a asigura securitatea participanţilor la Grand Prix, dar fără să-i aresteze pe oameni pentru că îşi exercită dreptul lor la libertatea de exprimare şi de întrunire", a declarat Sarah Leah Whitson, director HRW pentru Orientul Mijlociu.

Bahrainul a fost afectat din februarie 2011 de mişcări de protest declanşate de populaţia şiită, majoritară, împotriva dinastiei sunite Al-Khalifa, aflată la putere. Potrivit Federaţiei internaţionale a drepturilor omului (FIDH), cel puţin 80 de persoane au fost ucise de la debutul mişcărilor de protest.

Opoziţia şi Guvernul au început la 10 februarie o nouă sesiune de dialog naţional, dar discuţiile stagnează.

În timpul ediţiei 2012 a MP al Bahrainului, opoziţia şiită a organizat manifestări, unele violente, pentru a atrage atenţia asupra cererilor sale privind reformele politice, fără a afecta desfăşurarea Grand Prix-ului.

Cu un an înainte, Marele Premiu al Bahrainului a fost anulat, din cauza problemelor politice din această ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici