Vicepreşedinte FIFA, înregistrat când oferea "cadouri" pentru voturi în favoarea lui Bin Hammam

Fostul vicepreşedinte al FIFA Jack Warner, care a demisionat în urma unui scandal de corupţie, apare într-o înregistrare video publicată, miercuri, cerându-le membrilor AFC să accepte bani în schimbul votării lui Mohamed Bin Hammam la preşedinţia FIFA.

114 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte FIFA, înregistrat când oferea "cadouri" pentru voturi în favoarea lui Bin Hammam

Vicepreşedinte FIFA, înregistrat când oferea "cadouri" pentru voturi în favoarea lui Bin Hammam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

The Telegraph a intrat în posesia unei înregistrări făcute în timpul unei reuniuni a Confederaţiei de Fotbal din Caraibe, din luna mai, în cursul căreia Warner le cere delegaţilor să se decidă dacă acceptă "cadouri" în valoare de 40.000 de dolari fiecare ca să-l voteze pe preşedintele de atunci al Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC), Mohamed Bin Hammam, la conducerea FIFA în detrimentul elveţianului Joseph Blatter.

Potrivit sursei citate, înregistrarea a fost făcută în 11 mai, la o zi după ce banii fuseseră oferiţi în plicuri de culoare maro şi va fi folosită ca probă cu ocazia audierilor ce vor avea loc în această săptămână la Comisia de etică a FIFA, care va judeca nu mai puţin de 16 oficiali ai Uniunii Caraibiene de Fotbal în scandalul de corupţie.

"Când Mohamed Bin Hammam a zis că vine în Insulele Caraibe, a vrut să aducă plachete din argint, trofee de lemn şi altele, dar mi-a spus că ar fi însemnat prea multe bagaje dacă le-ar fi adus pentru un număr de 30 de persoane. I-am spus că nu trebuie să aducă nimic, dar, dacă vrea totuşi să vină cu ceva, atunci să vină cu echivalentul valorii cadourilor respective. I-am spus: «Dacă aduceţi bani, nu vreau să-i daţi aşa oricui, dar, dacă doriţi, puteţi să le daţi CAF, iar CAF le va da membrilor săi. Pentru că nu vreau să apară mai târziu că cineva a fost obligat să voteze pentru tine datorită acestor cadouri». Iar el a acceptat asta. E decizia voastră cum vreţi să folosiţi cadoul. Puteţi să plătiţi salarii, puteţi să plătiţi chirii sau să cumpăraţi echipament, cum credeţi că este de cuviinţă şi poate ajuta dezvoltarea fotbalului din ţările voastre. Ştiu că aici sunt oameni care se cred pioşi. Dacă sunteţi pioşi, mergeţi la biserică prietenii mei, însă adevărul este că afacerile sunt afaceri. Dacă printre voi sunt unii care au conştiinţă şi vor să trimită banii înapoi, sunt dispus să-i iau şi să-i înapoiez în orice moment. Dacă nu vreţi banii, daţi-i altcuiva (...) tot ce vă cer este ca această discuţie să nu apară în afara acestui cerc. Sper ca m-am făcut înţeles!", spune Jack Warner în timpul reuniunii respective, potrivit înregistrării postate de The Telegraph.

În înregistrare, Jack Warner le explică delegaţilor că o realegere a lui Blatter la conducerea FIFA ar antrena venirea ulterioară în acestă poziţia a francezului Michel Platini. "Nu ştiu dacă asta va fi în interesul nostru să avem un preşedinte francez, un secretar general francez. Trebuie să ne asigurăm că Platini nu va fi automat moştenitorul conducerii FIFA. Pentru că, dacă se va întâmpla asta, FIFA va deveni o provincie franceză. Pentru totdeauna", a spus fostul oficial FIFA.

La sfârşitul lunii mai, înaintea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al FIFA, la care candida şi Bin Hammam, fostul preşedinte al Confederaţiei Asiatice de Fotbal a fost acuzat că a cumpărat voturi la o reuniune a Confederaţiei de Fotbal din Caraibe, la începutul lunii mai, cu plicuri ce conţineau 40.000 de dolari (28.000 de euro). El şi-a retras în final candidatura şi a fost exclus pe viaţă din fotbal de către FIFA. Qatariotul a fost înlocuit la conducerea AFC şi ca membru al Comitetului Executiv al FIFA de către chinezul Zhang Jilong.

Austin Jack Warner, în vârstă de 68 de ani, om de afaceri originar din Trinidad-Tobago, puţin cunoscut publicului, era una dintre persoanele influente din cadrul FIFA până la demisia sa la 20 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici