Zamfir: Datoriile FC Rapid cuprinse în planul de reorganizare sunt de 300.000 de euro

Acţionarul FC Rapid, Adrian Zamfir, a declarat, vineri, la postul Sport.ro, că datoriile cuprinse în planul de reorganizare supus aprobării Tribunalului Bucureşti se ridică la aproximativ 300.000 de euro, sumă care reprezintă mai puţin de 1 la sută din totalul tabelului preliminar de creanţe.

532 afișări
Imaginea articolului Zamfir: Datoriile FC Rapid cuprinse în planul de reorganizare sunt de 300.000 de euro

Zamfir: Datoriile FC Rapid cuprinse în planul de reorganizare sunt de 300.000 de euro (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La deschiderea procedurii de insolvenţă din 7 decembrie 2012, SC FC Rapid SA avea de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis la acea dată de adminstratorul judiciar.

Rugat să comenteze informaţiile privind vânzarea clubului, acţionarul Adrian Zamfir a refuzat să dezvăluie numele cumpărătorului, dar a menţionat că acestuia nu îi va fi greu să rezolve problema insolvenţei deoarece FC Rapid are datorii de aproximativ 300.000 de euro cuprinse în planul de reorganizare, la care se adaugă datoriile curente reprezentate de salariile restante.

"Ar fi normal ca viitorul acţionar să îşi divulge el numele. Cei care vin şi cumpără să anunţe, aşa este normal. Viitorul acţionar ar putea rezolva şi problema insolvenţei. În planul de reorganizare s-a ajuns la o sumă... undeva la 300.000 de euro. Nu e mare lucru. În afară de aceşti 300.000 de euro mai sunt datoriile curente", a spus Zamfir la Sport.ro.

Oficialul rapidist a explicat că fostul finanţator al clubului, Fathi Taher, "nu prea este interesat" de achiziţia pachetului majoritar de acţiuni. "Am fost la domnul Taher acasă şi am discutat despre datoria pe care Rapid o are către dânsul. Vrem să o găsim o soluţie, fiindcă dânsul a depus o contesteaţie (n.r. - în procesul de insolvenţă al clubului). Varianta ca dânsul să vină la Rapid am discutat-o mai demult, dar dânsul nu prea este interesat", a menţionat Zamfir.

Conform acestuia, oamenii interesaţi de cumpărarea grupării giuleşteane urmăresc fie publicitate fie recuperarea unor datorii. "Sunt mai multe tipuri de persoane care vor să vină (n.r. - ca acţionari la Rapid), unii sunt oameni de afaceri pentru care brandul Rapid înseamnă o publicitate bună. Să vă dau un exemplu, dacă ar veni Fathi Taher, dânsul ar veni ca să îşi recupereze datoria... genul de om de afaceri mai din Israel aşa, adică bagă bani ca să scoată banii pe care i-a pierdut", a precizat Adrian Zamfir.

Acţionarul majoritar s-a arătat deranjat de declaraţia antrenorului Viorel Moldovan care a afirmat că "Rapid este un mort care umblă", făcând referire la situaţia financiară precară a clubului. "Nici eu nu am fost încântat când Viorel Moldovan a spus că Rapid este ca un mort care umblă. Când angajatul tău spune că firma nu merge cine mai vine să investească în firma respectivă? Eu îl apreciez foarte mult pe Viorel Moldovan, însă nu te apuci să spui că societatea unde lucrezi că e un mort care umblă. Pentru că atunci faci oamenii să fugă, nu îi atragi să investească", a precizat oficialul rapidist.

În momentul de faţă, salariile jucătorilor rapidişti în Liga a II-a sunt comparabile cu cele ale fotbaliştilor echipelor FC Botoşani şi Corona Braşov din Liga I. "Salariile jucătorilor de la Rapid în momentul de faţă sunt cam cum sunt la FC Botoşani, Corona Braşov şi alte echipe din Liga I. Pe lună se ridică la mai mult de 80.000 de euro cu tot cu taxe la stat", a explicat acţionarul.

Adrian Zamfir a mai spus că după ce a preluat clubul de la George Copos în vara anului trecut se aştepta ca anumiţi oameni de afaceri să vină alături de el să invească la Rapid, lucru care însă nu s-a întâmplat. "Eu am fost să preiau clubul de la domnul Copos cu datoriile pe care le avea pentru că nimeni nu avea curajul să facă chestia asta şi să negocieze cu Copos după episoadele Taher, Porumboiu şi Lutz Stache. M-am gândit că mă duc, iau echipa de la Copos, şi în secunda următoare vor fi oameni care vor veni lângă noi fiindcă nu mai este Copos. Dar uite că nu s-a întâmplat aşa, ne-am înşelat. Consider că tuturor le-a fost frică. În România nu se cunoaşte aşa de bine procedura insolvenţei şi a falimentului. Toţi au zis că e gata, e faliment, însă nu e chiar aşa", a povestit Zamfir.

Acesta a spus că de la achiziţionarea FC Rapid şi până în prezent a investit aproximativ jumătate de milion de euro. "Din buzunarele proprii am cheltuit din iulie şi până acum în jur de 450-500.000 de euro. Au mai intrat în club 200.000 de euro de la LPF avans din drepturile TV, apoi o sumă de la Jean Valvis, apoi banii din transferul lui Ioniţă. În total au intrat cam un milion şi ceva de euro. De atunci s-au plătit salariile pe şase luni, numai că jucătorii şi ceilalţi angajaţi nu mai fuseseră plătiţi din februarie 2013", a declarat Zamfir.

Judecătorul sindic a dispus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, amânarea discuţiilor privind confirmarea planului de reorganizare al SC FC Rapid SA, stabilind un nou termen în dosarul de insolvenţă pentru 28 martie.

Noul termen a fost stabilit de instanţă la solicitarea administratorului judiciar al clubului, Cristina Andronache, înaintea datei limită de 31 martie, până la care FC Rapid trebuie să aibă planul de reorganizare confirmat în vederea obţinerii licenţei pentru sezonul 2014/2015 al Ligii I.

Acţionarul majoritar al FC Rapid, Adrian Zamfir, anunţase la 4 februarie că, împreună cu partenerul său Nicolae Cristescu, negociază cu mai multe persoane vânzarea clubului, el precizând că "este momentul ca altcineva să preia" gruparea giuleşteană.

Oamenii de afaceri Adrian Zamfir şi Nicolae Cristescu au achiziţionat gruparea FC Rapid la 8 iulie 2013 de la acţionarul majoritar George Copos.

Clubul giuleştean, care activează în prezent în Liga a II-a, se află în procedura de insolvenţă din 7 decembrie 2012, dar aprobarea planului de reorganizare a fost amânată în mai multe rânduri de Tribunalul Bucureşti din cauza contestaţiilor depuse de diverşi creditori, ultimul termen fiind stabilit pentru 14 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici